Dette bør du tenke på når du skal kjøpe peis


Det kan være lurt å tenke over følgende:

  • Skaffer du deg nytt ildsted for hyggens skyld eller for å spare penger?

  • Hvor stor er boligen din?

  • Hvor skal ildstedet stå?

  • Hvor godt isolert er boligen din?

  • Hva tåler gulvet?

  • Hva slags pipe har du?

  • Trenger du hjelp til montering av vedovn eller peisovn?

Plassering av ildstedet
For å få maksimal glede og nytte av ildstedet, er det viktig med riktig form, utseende og størrelse. Tegn gjerne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Det kan også være nyttig å ta bilder av rommet som peisen skal stå i. Vi kan da hjelpe deg med å finne den løsningen som egner seg best.

Hvor mye varme har du behov for?
En normalt godt isolert bolig har et varmebehov på ca 60 - 70 watt pr. kvadratmeter. Til oppvarming av et rom på 50 kvm. trenger du ca 3500 watt.

Hvordan er gulvet?
Mange ildsteder, f. eks. elementpeiser er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv. Ønsker du tyngre løsninger, kan det være nødvendig med en forsterkning. Det kan vi vurdere på en befaring. Les også om valg av gulvplate til peis her.

Ventilasjonsbehov
Mange ildsteder henter frisk luft utenfra, varmer den opp og sender den videre ut i rommet. Et ildsted trenger som kjent frisklufttilførsel for å unngå røykutslag og sikre best mulig forbrenning. Et godt forslag kan være å hente luft utenfra gjennom en egen friskluftkanal til underkant av ildstedet, så "bruker du ikke opp" luften i stuen.

Har du ikke pipe?
Pipens innvendige mål og totale høyde er med på å bestemme trekk og forbrenningsevne. Ta med målene til oss så får du hjelp. Hvis du ikke har pipe, har vi løsninger som er enkle og rimelige å installere i en vanlig bolig.

Hvor mange tommeltotter har du?
Dagens lovgivning krever at ildstedet godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet. Du velger selv om du vil montere peisen på egenhånd, eller la en godkjent montør eks. i Varmefag ordne alt, inklusive godkjenningen.
 


Se våre peiser og ovner Finn nærmeste forhandler