Få ting slår en original klebersteinsovn


En original klebersteinsovn gir en jevnere og mykere varme enn andre peisovner. Den porøse klebersteinen trekker raskt til seg varmen og avgir den sakte. Noe som fører til et godt inneklima.

Tore Johnsen, daglig leder hos Varmefag Arendal, har solgt klebersteinsovner med stor entusiasme i tre tiår. På spørsmål om hvorfor man bør velge en klebersteinsovn fremfor en annen type peisovn, svarer han kontant.

– På grunn av at effektspekteret, altså kilowatten, er bedre enn på mange andre ovner. På en skala fra null til maks, så går en klebersteinsovn jevnt til max. De fleste andre peisovner blir for varme, forklarer han og fortsetter.

– I mitt hode er klebersteinsovnen den beste ovnen å fyre i, bare du passer på å fyre riktig. I en original klebersteinsovn må du fyre på full styrke hele tiden. Altså full åpning på trekkventilen. Så må du lære å stoppe i tide. Du har varme i steinen etter cirka 20 minutter. Ovnen er gjennomvarm etter et par tre timer, og den fortsetter å avgi varme i opptil tolv timer etter at ilden har slukket, sier han.

Se klebersteinsovner fra Norsk Kleber

"– I mitt hode er klebersteinsovnen den beste ovnen å fyre i"

Han forklarer videre at hvor lenge ovnen avgir varme etter at ilden har slukket, avhenger av mengden stein. Jo flere kilo stein, jo lenger varmer den. En stor klebersteinsovn vil passe perfekt i eldre hus. Mens i nyere boliger, som ofte er tette og godt isolerte, vil det holde med en mindre klebersteinsovn fordi den kan avgi lavere watteffekt enn vanlige ovner.

Den lave overflatevarmen i klebersteinen gjør også ovnene mer barnevennlige enn ovner i stål eller støpejern.

Komfortabel varme


– I Norge har vi tradisjonelt blitt “stekt” av støpejernsovner i mange år. Så kom stålovnene med konveksjon eller sirkulasjon på markedet. Klebersteinsovner er den tredje måten å bli varm på. Med riktig fyring gir de en myk og komfortabel varme, og du kan fyre hele året, forklarer Tore Johnsen.

Ovnene er også svært økonomiske i bruk. Målinger viser at så mye som 80-90 prosent av varmen går ut i rommet når man fyrer i en klebersteinsovn.

Lange tradisjoner i Norge


– I større grad enn melkesjokoladen er klebersteinen et lite stykke Norge, sier han.

Kleberstein har blitt brukt til oppvarming av boliger helt siden 1600-tallet. Det er også gjort funn i klebersteinsbrudd som viser at vikingene brukte kleberstein til å lage gryter og andre bruksgjenstander. Andre funn viser at vikingene også brukte kleberstein til oppvarming.

Den myke og porøse steinarten er lett å forme. Ærverdige Nidarosdomen i Trondheim er i sin helhet dekket av kleberstein.

"– I større grad enn melkesjokoladen er klebersteinen et lite stykke Norge"

Hver ovn er unik


Hos Norsk Kleber på Otta i Gudbrandsdalen har de produsert originale klebersteinsovner av høy kvalitet siden slutten av 1800-tallet.

– Ingen klebersteinsovner er helt like. Det er naturen som avgjør tegningene i overflaten. Hver kakkel i ovnen har forskjellig struktur og mønster. I tillegg får du nå et bredt modellspekter av klebersteinsovner i forskjellige varianter, sier Tore Johnsen.

Han legger til at du ikke vil angre på å investere i en kvalitetsovn fra Norsk Kleber. Det er tross alt få ting i et hus i dag som lever lenger enn en ovn.

Slik fyrer du i en klebersteinsovn


I en original klebersteinsovn kan du fyre i to timer og få varme i opptil 12 timer.

Vi anbefaler å bruke to til tre kilo tørr ved nederst i ovnen med opptenningsved og et par tennbrikker på toppen. Ha peisdøren på gløtt til varmen får godt tak. Fyr alltid med full åpning på trekkventilen hele tiden. Det gir en renere og mer effektiv forbrenning.

Legg i mer ved til ovnen er gjennomvarm etter to til tre timer. La ilden brenne ut og lukk trekkventilen. Ovnen vil nå avgi varme i opptil 12 timer, avhengig av mengden stein. Fyr en kortere frekvens dersom lavere effekt er ønskelig.

Du vil kanskje også lese:


Vedovnens historie

Vedfyring går langt tilbake i tid. I oldtidens Egypt bygget de ovner av leire, og grekerne gjorde bakerfaget til et håndverk i bakerovner med åpen front i antikkens Hellas. Men det var først i middelalderen vi tok i bruk vedfyring i lukkede ovner til oppv

Slik får du fart på en pipe som trekker dårlig

Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.

Finn nærmeste butikk Se Norsk Klebers klebersteinsovner

Skrevet av: Håkon Rakeng, 8. september 2016