Grillmat på en Chesneys grill

Slik lykkes du med grillmat i sommer


Vi nordmenn elsker grillmat! Heldigvis finnes det mange anledninger til å fyre opp grillen, utepeisen eller utekjøkkenet.

Lite vekker like gode sommerminner så mye som lukten av deilig grillmat. Uansett om du vil grille pølser, burgere, kjøtt, fisk, frukt eller grønnsaker – med en god grill, utekjøkken eller utepeis kan du enkelt imponere gjestene!

Grillmat er perfekt på sommerfesten, bursdagsselskapet og andre festligheter, men er helt utmerket også til hverdags. La barna få en ventepølse, så blir stemningen god!
 

Grille kjøtt, kylling og fisk: Slik får du et saftig resultat


En av de viktigste tingene du må lære deg for å bli en skikkelig grillmester er forskjellen på indirekte og direkte varme. Enkelt forklart innebærer direkte varme at du har en glovarm sone med høy temperatur og indirekte varme er en mindre varm sone slik at maten kan få en riktig kjernetemperatur uten å bli svidd. Husk å ha lokket nede når du varmebehandler grillmaten på indirekte varme!

Om du for eksempel skal grille kylling skal du bare grille kyllingbrystet eller kyllinglårene på direkte varme til det er gyllent, og du skal deretter flytte det over på indirekte varme. For å få et godt resultat er steketermometer et godt tips. Kyllingen er ferdig når brystet har en kjernetemperatur på 62-65 grader.

Ikke glem dette når du lager grillmat

  • Ta kjøttet, kyllingen eller fisken ut av kjøleskapet minst en time før grilling. Temperering gjør maten saftig og god!
  • Hev smaken med en god marinade. La kjøttet gjerne ligge i marinade i noen dager for å få mørnet kjøttet. 
  • Vær tålmodig og vent med å legge grillmaten på grillen til den holder en jevn, høy temperatur. 
  • Små eller tynne skiver kjøtt, fisk og grønnsaker kan grilles over høy og direkte varme, mens større stykker kan være over høy og direkte varme i begynnelsen for å få en fin stekeskorpe og deretter kan du fortsette med indirekte varme.  
  • Bruk steketermometer. Det hjelper deg å unngå for rått eller overstekt kjøtt.
  • Alt kan grilles - dropp salaten og legg grønnsakene på grillen i folie. Da tar du vare på sunne og god næringsstoffer.
  • La kjøttet hvile etter grillingen - større kjøttstykker kan med fordel hvile i 10-15 minutter før du skjærer opp. Dekk gjerne kjøttet til med for eksempel aluminiumsfolie slik at det ikke blir kaldt. 
     
Grillmat på en utepeis og grill fra Rais

Skal du grille fisk er folie den enkle løsningen, som også gjør det mulig å grille tilbehøret samtidig. Det er også veldig godt å grille for eksempel laks direkte på grillen, men da bør du gå for en laksefilet med skinn, og la det være på mens du griller.

Kjøtt er kanskje det vi spiser mest av på grillen, og noe av det aller beste er en god biff eller et større kjøttstykke. Også når det kommer til kjøtt er steketermometer en god hjelper for å unngå rått eller overstekt kjøtt. Husk å la kjøttet hvile etter grillingen og før du skjærer i det!

"- Jeg må advare pizzaelskere mot at når du først har fått smaken på pizza i vedfyrt pizzaovn, så er det ganske avhengighetsskapende"

Grillmaten som imponerer


Utstyret er essensielt for å komme frem til et godt resultat.
Et eksempel er når du skal tilberede pizza utendørs. Med en vedfyrt pizzaovn kan du lage ekte italiensk pizza som smaker helt eksepsjonelt – og som imponerer gjestene samtidig.

En vedfyrt pizzaovn har en buet kuppelform for å spre varmen jevnt. Med en temperatur på 300 grader og en glovarm steinplate blir pizzaen klar på 2-3 minutter. Følg nøye med slik at den ikke blir svidd!

- Jeg må advare pizzaelskere mot at når du først har fått smaken på pizza i vedfyrt pizzaovn, så er det ganske avhengighetsskapende, sier Arne Andresen ved Varmefag i Sandefjord.

Grillmat på en Rais utepeis og grill. Pizzaovn fra Fontana.

Grill mat på en vedfyrt løsning


Grill forbindes gjerne med enten kull eller gass, men Arne slår et slag for vedfyrte løsninger når grillmaten skal tilberedes.

- Det er noe spesielt med vedfyring. Du kan høre knitringen og det er rett og slett en mer autentisk opplevelse, mener han. 

Ildsjelen peker på nyheten fra Chesneys som et eksempel på en utepeis som er perfekt for norske forhold: 

- Det er en veldig vakker utepeis som varmer godt og fungerer som en sofistikert og god grill. Du har god kontroll på temperaturen og kan enkelt velge ulike moduser som gir mange muligheter for å lage all mulig mat på grillen. I tillegg har du direkte innsyn til flammene, sier han.

Lag grillmat på utepeisen


I tillegg til nyheten fra Chesneys er det mange flotte utepeiser i stål som fungerer helt ypperlig til grillmaten – og som virkelig får hagen eller terrassen til å se enda finere ut.

- Hafjell utepeis er en populær modell som nå leveres i to forskjellige høyder. Den leveres med grillrist og kan derfor brukes både til grilling og peiskos, sier Arne.

Det danske kvalitetsmerket Rais har mange vakre utepeiser i sitt sortiment, som for eksempel Rais Circle Grill – som fremstår som et monument i hagen. Rais Gizeh er også en vakker utepeis som fungerer bra til grillmaten.

Du vil kanskje også lese:


En utepeis som kombinerer grilling og peiskos

En utepeis som er skapt for norske sommerkvelder. Med denne du kan erstatte både varmelampen og grillen – samtidig som du får peiskos. Les mer her.

En utepeis forlenger deilige sommerkvelder

Hva er vel hyggeligere enn sene sommerkvelder i godt lag? Med en utepeis kan praten fortsette ut i de sene nattetimer – med en deilig lun varme og lyden av latter og knitrende vedkubber.

Finn nærmeste butikk Se alle våre utepeiser, griller og pizzaovner