Få peisen tilpasset dine egne behov og ønsker


Midtpunkt eller veggpryd? En peis kan mures opp på forskjellige måter og tilpasses alle stuer. Du har også utallige varianter og størrelser du kan velge mellom – det er kun fantasien som setter grenser.

– Peisene vi murte før i tiden var detaljrike med blant annet hyller og buer, og de tok ofte stor plass. En peis kunne vise andre at du hadde en viss rikdom, sier murmester og kakkelovnsmaker Rune Ek Larsen fra Varmefag, som har jobbet med peis i over 30 år.

Han kan fortelle at nå ønsker folk seg en enklere fasong med rette flater hvor bålet i seg selv spiller hovedrollen.

– I våre dager er peisen balsam for sjelen siden de fleste av oss har det godt, men samtidig veldig stressende. Peisen er ikke lenger et prestisjeprosjekt for de med penger slik det var i gamle dager.

Med Norges største utvalg av peiser og ovner er valgmulighetene store for å finne akkurat den peisinnsatsen du er ute etter. Bred, smal, blank, svart, rett eller hjørne – du kan til og med velge en løsning hvor du ser tvers gjennom veggen. Ha også i bakhodet når du skal kjøpe peis at det er en investering for mange år fremover, og at den skal fungere som et varig og koselig samlingspunkt for familien.

"- I våre dager er peisen balsam for sjelen siden de fleste av oss har det godt, men samtidig veldig stressende"

Bør jeg mure opp peisen selv?


Dette er et spørsmål Ek Larsen får stadig vekk, og han er klar i sin sak når det gjelder svaret:

– Det er lov å prøve seg, men er det lurt? Du tuller ikke med flammer i eget hjem. Husk at du fyrer opp et bål midt i stuen. Det er noe klønete med å holde seg unna elektrikeren, rørleggeren og peismureren. Det er greit å vite at fagfolk har tatt ansvar for å sette opp peisen på trygg måte som følger alle brannforskrifter, sier murmesteren.

Lar du ildsjeler som virkelig brenner for faget sitt utføre jobben har du også peisen murt opp på kort tid.

– Det er vanlig å bruke mellom fra en til fire dager, avhengig av størrelsen og hva kunden ønsker seg. Vi pusser og legger på sjikt slik at peisen får en “hel hud”, og ikke er rutet opp med skjøter. Håndverkere lager det på stedet, og i Varmefag utdanner vi folk til å gjøre denne jobben, forteller Ek Larsen.

Les også om krav til brannmur og brannmursplater.

Produkter fra verdens ledende merkevarer


Det er ingenting i veien for at du kan tegne din egen peis og tar med skissen til butikken. Eget design blir alltid tatt imot med stor glede.

– Samtidig som at flere og flere kjøper peis i ulike farger, kommer mange med ønsker om hvordan drømmepeisen skal se ut. Dette er en økende trend de siste to-tre årene, og vi bidrar gjerne med å lage akkurat det du vil ha. Mulighetene er nærmest uendelige, sier Ek Larsen.

Varmefags utvalg er hentet fra øverste hylle og består kun av verdens ledende merkevarer.

– Alle peisene kommer fra de leverandørene vi velger ut. Og vi velger kun de mest anerkjente produsentene som kjennetegnes av bra finish og høy kvalitet, sier Ek Larsen.

Du vil kanskje også lese:


Brunner - peisen over alle peiser

Har du først bestemt deg for å investere i en eksklusiv peisinnsats, vil du neppe angre om du tar steget helt opp til en Brunner. Kremen av peiser er arkitektenes førstevalg, noe som ofte kommer til syne i ulike interiørmagasiner.

Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.

Finn nærmeste butikk Se alle våre peiser

Skrevet av: Mario Andres Neira Torres, 24. mars 2015.