Få ting slår en ekte klebersteinsovn

En massiv klebersteinsovn gir en jevnere og mykere varme enn andre peisovner. Den porøse klebersteinen trekker raskt til seg varmen og avgir den sakte. Noe som fører til et godt inneklima.
Klebersteinsovn som står langs veggen i en hytte stue

Hva er fordelene med en klebersteinsovn?

Sindre Baardson, kjedeleder i Varmefag, har jobbet med peiser og ovner i over 20 år. På spørsmål om hva som er fordelene med en klebersteinsovn, svarer han:

– En massiv klebersteinsovn gir en jevn, myk og behagelig varme som varer lenge. Med en støpejerns- eller stålplateovn opplever mange at det kan bli i varmeste laget, og at temperaturen faller raskt når ilden slukker. Slike ovner finnes også med omramming av kleberstein, der du riktignok vil få noe varmelagring i steinen etter at ilden har sluknet. Likevel kan temperaturen i rommet bli høyere enn ønsket og selve varmelagringen er mer begrenset enn i en massiv klebersteinsovn.
 

Se klebersteinsovner fra Norsk Kleber

"I mitt hode er klebersteinsovnen blant de beste ovnene å fyre i."

To barn leker foran en Norsk Kleber klebersteinsovn

Komfortabel og økonomisk varme


Baardson forklarer at hvor lenge klebersteinsovnen avgir varme etter at ilden har sluknet, avhenger av mengden stein. Jo flere kilo stein, desto mer varme kan du lagre. Med en massiv klebersteinsovn slipper du "jojo-fyring", fordi varmen lagres i steinen og spres ut jevnt og behagelig lenge etter at ilden har sluknet. Jo bedre isolert huset ditt er, desto viktigere er det å ha et ildsted som gir jevn varme og ikke ubehagelige varmetopper.

– I mitt hode er klebersteinsovnen blant de aller beste ovnene å fyre i. Du har varme i steinen etter cirka 20 minutter. Ovnen er gjennomvarm etter et par tre timer, og den fortsetter å avgi varme i opptil tolv timer etter at ilden har slukket, sier han. Den lave overflatevarmen i klebersteinen gjør også ovnene mer barnevennlige enn ovner i stål eller støpejern.

- Med riktig fyring gir klebersteinsovnen en myk og komfortabel varme, og du kan fyre hele året, forklarer Sindre Baardson. Ovnene er også svært økonomiske i bruk. Målinger viser at så mye som 80-90% av varmen går ut i rommet.

Lange tradisjoner i Norge


– I større grad enn melkesjokoladen er klebersteinen et lite stykke Norge, sier han.

Kleberstein har blitt brukt til oppvarming av boliger helt siden 1600-tallet. Det er også gjort funn i klebersteinsbrudd som viser at vikingene brukte kleberstein til å lage gryter og andre bruksgjenstander. Andre funn viser at vikingene også brukte kleberstein til oppvarming.

Den myke og porøse steinarten er lett å forme. Ærverdige Nidarosdomen i Trondheim er i sin helhet dekket av kleberstein.

"I større grad enn melkesjokoladen er klebersteinen et lite stykke Norge."

Norsk Kleber Babina klebersteinsovn plassert i stue
Norsk Kleber klebersteinsovn plassert midt i stue

Hver ovn er unik


Hos Norsk Kleber på Otta i Gudbrandsdalen har de produsert ekte klebersteinsovner av høy kvalitet siden slutten av 1800-tallet.

– Ingen klebersteinsovner er helt like. Det er naturen som avgjør tegningene i overflaten. Hver kakkel i ovnen har forskjellig struktur og mønster. I tillegg får du nå et bredt modellspekter av klebersteinsovner i forskjellige varianter, sier Sindre Baardson.

Han legger til at du ikke vil angre på å investere i en kvalitetsovn fra Norsk Kleber. Det er tross alt få ting i et hus i dag som lever lenger enn en ovn.

Slik fyrer du i en klebersteinsovn


I en original klebersteinsovn kan du fyre i to timer og få varme i opptil 12 timer.

Vi anbefaler å bruke to til tre kilo tørr ved nederst i ovnen med opptenningsved og et par opptenningsull på toppen. Ha peisdøren på gløtt til varmen får godt tak. Fyr alltid med full åpning på trekkventilen hele tiden. Det gir en renere og mer effektiv forbrenning.

Legg i mer ved til ovnen er gjennomvarm etter to til tre timer. La ilden brenne ut og lukk trekkventilen. Ovnen vil nå avgi varme i opptil 12 timer, avhengig av mengden stein. Fyr en kortere frekvens dersom lavere effekt er ønskelig.

Finn nærmeste butikk Se Norsk Klebers klebersteinsovner

Du vil kanskje også like:

Gammel peis plassert midt i en kirke

Vedovnens historie

Vedfyring går langt tilbake i tid. Vi vil se på hvordan vedovnen har utviklet seg fra en enkel vedovn til en sofistikert og energieffektiv varmekilde, og hvordan den har påvirket både arkitektur og samfunn.
Peisovn med klebersteinsomramming med glassplate under plassert i stue foran sofa

Klebersteinsovner er en varm investering

Klebersteinsovner er tradisjonsrike ildsteder som har varmet norske hjem i generasjoner. Vi forklarer mer om disse vakre ovnene og deres unike egenskaper.
Stue og spisestue som har en hvit kakkelovn som fokus

Varmelagrende ovner – En lønnsom investering

Når det kommer til vedovner, er det mye å spare på å velge en varmelagrende vedovn i tider med høye strømpriser. Les mer om hvilke andre fordeler de har.

Skrevet av: Håkon Rakeng, 8. september 2016