Fyr i peisen med fjernkontroll

Virker det fristende å kunne fyre i peisen med et klikk på fjernkontrollen, i stedet for å plundre med papir, opptenningsved og tennbriketter? Da er gasspeis kanskje noe for deg.
Gasspeis innsats som romdeler mellom stue og spisestue

Fordeler med gasspeis fremfor vedfyring

Stadig flere vurderer gass fremfor vedfyring når de skal gå til anskaffelse av en ny peis. Det kan være flere grunner til det. Vi spurte Terese Perez Rønnild, butikksjef hos Varmefag Larvik, om hvorfor folk velger gass fremfor vedfyring.

– Det er først og fremst veldig lettvint. Med et lite klikk på fjernkontrollen får du perfekt fyr i peisen hver gang. Dessuten slipper du alt styret med ved. Ikke minst så slipper du å bære den, sier hun.

Hun forteller videre at de merker en økende etterspørsel fra folk som bor i leiligheter, men at det ikke er en spesiell mennesketype som velger å kjøpe en gasspeis. Hun har solgt gasspeiser til unge mennesker i etableringsfasen og til eldre som for eksempel flytter fra et stort hus til en mer lettstelt leilighet. Modellspekteret av gasspeiser er bredt i alle prisklasser.

Se våre gasspeiser

"Med et lite klikk på fjernkontrollen får du perfekt fyr i peisen hver gang."

Gasspeis innsats i moderne stue langs veggen

Du trenger ikke pipe

En av grunnene til at gasspeiser passer godt i leiligheter er at du ikke er avhengig av en eksisterende pipe. Du plasserer gasspeisen der du ønsker og fører avgassen enkelt ut, enten gjennom taket eller ut gjennom yttervegg. Riktignok kan du også koble en gasspeis til en eksisterende murpipe, men da kan ikke pipa brukes til noe annet.

Pipa til en gasspeis har to rør utenpå hverandre, altså et rør inni røret. Det innerste røret frakter avgassene ut, mens det ytterste røret trekker frisk luft utenfra og inn som ovnen bruker til forbrenning. Et lukket og tett system som ikke blir påvirket av for eksempel en kjøkkenvifte.

"Gasspeiser er perfekte til nye og tette boliger som ikke har det store oppvarmingsbehovet".

Gasspeis innsats midt i rommet

Enkel å plassere

En annen fordel med gasspeiser er at de som oftest er enklere å plassere i boligen enn en vedfyrt peisovn. Den kan i prinsippet plasseres hvor som helst, også i kjøkkenbenkhøyde. Det finnes til og med små vegghengte gasspeiser.

– Gasspeiser er perfekte til nye og tette boliger som ikke har det store oppvarmingsbehovet. Men en gasspeis varmer også godt. I tillegg til strålevarme fra glasset, er det som regel ventiler både under og over innsatsen som gir god konveksjonsvarme, eller varme i rommet forklarer hun.

Mange muligheter

Modellutvalget av gasspeiser er stort. Man kan få alt fra enkle frittstående eller vegghengte peiser, til innbygde i et utall ferdige varianter. Du kan også velge å kjøpe bare brenneren, slik at du kan få en lekker arkitekttegnet peis om ønskelig. De aller fleste gasspeiser på markedet er utstyrt med flere trinn, så du kan styre varmen og flammebildet med fjernkontrollen.

– Du får til og med apper til smarttelefoner som gjør at du kan styre peisen med mobilen. Det er jo kult da, avslutter Terese Perez Rønnild.

 

Gasspeis Bellfire Horizon Bell tunnelpeis brukt som romdeler mellom stue og kontor

Sikrere enn mange tror

Butikksjefen i Larvik forteller at mange kunder er opptatt av sikkerhetsaspektet. Nordmenn er mer skeptiske til gass enn folk nedover i Europa, hvor gass brukes i langt større grad til både matlaging og oppvarming av boliger. Dessuten er nordmenn også tradisjonelt opptatt av ved.

– En gasspeis monteres alltid av en gasstekniker, som sørger for trygg og sikker kobling med kobberrør til en gasstank eller et flaskeskap på utsiden av boligen, forklarer hun.

 

En gasspeis bør også ha en jevnlig sjekk av gasstekniker. Hvor ofte varierer fra peis til peis, men man vil alltid finne informasjon om dette i brukerveiledningen. Feiing derimot, slipper man.

Du kan også sammenkoble to gassflasker, slik at du aldri trenger å bekymre deg for om du har gass igjen eller ikke. Med normal kosefyring kan du fyre i rundt 35 timer på en 11 kilos gassflaske.

Finn nærmeste butikk Se våre gasspeiser

Du vil kanskje også like:

Gasspeis i stue ved siden av sofa og grønn kaktus

Frittstående gasspeis – enkelt og komfortabelt

Drømmer du om å kose deg foran peisen, men mangler pipe? Det er ingen grunn til å fortvile. Alt du trenger for å nyte flammene og heve stemningen er en frittstående gasspeis.
Peisinnsats i en blå vegg med vednisje ved siden av

Med innebygd peis får du det akkurat slik du ønsker

Hvis du ønsker noe virkelig unikt ingen andre har, er svaret innebygd peis. Les om hva du må tenke på før du kjøper en innebygd peis og hvilke muligheter du har.
Hjørne gasspeis brukt som romdeler mellom spisestue og stue

Stadig flere velger gasspeis som oppvarmingskilde

Det er en økende etterspørsel etter gass som oppvarmingskilde. I Varmefag har vi sertifiserte gasspeismontører som sørger for at montasjen blir gjennomført korrekt og trygt. Les vårt intervju med Carl fra Varmefag Kristiansand.

Skrevet av: Håkon Rakeng, 6. september 2016