Gjennomgående peis – peiskos i flere rom samtidig

Levende flammer skaper en god og koselig atmosfære i hjemmet. Med en gjennomgående peis eller tunnelpeis får du innsyn til flammene fra flere rom samtidig. Men det er ikke den eneste fordelen med gjennomgående peiser. 
En tunnelpeis med gjennomsyn fra stue til kontoret

Hva er en gjennomgående peis eller tunnelpeis?

En tunnelpeis er en peis som er plassert inn i en vegg med glass på hver sin side, slik at du kan se flammene på begge sider av peisen og får en peis med gjennomsyn. Det betyr kort sagt at du kan nyte peiskosen i to forskjellige rom samtidig med kun én peis. Snakk om to fluer i én smekk! 

Flere formater å velge mellom

Gjennomgående peiser kommer i forskjellige formater som passer ulike rom, og til ulik smak. En type er en såkalt panoramapeis eller horisontal peis som kan være opptil en og en halv meter bred. Du kan oppbevare ved i en vednisje under eller ved siden av tunnelpeisen. 

«Enkelte velger også å ha TV-en montert på samme peisomramming. Peisomrammingen kan lages så stor du bare vil og inneholde nærest hva som helst. Snakk med din Varmefag forhandler så kan vi sammen lage en skisse hvor du kan utnytte din peisomramming slik du selv ønsker.» sier Gunnar Hauso i Varmefag Haugesund. 

Det finnes også tunnelpeiser i høydeformat (gasspeiser) som passer fint for å fange et element i rommet på andre siden av veggen, som for eksempel fin utsikt. En slik gjennomgående peis passer også fint for å fremheve høyden i rommet. Disse finnes i høyde på opptil 1,3 meter og tar ikke mye plass i rommet, men blir raskt rommets blikkfang!

I tillegg kan man velge om man vil ha gasspeis eller vedpeis eller om man vil gå for en varmelagrende tunnelpeis med såkalt «kakkelovnsfunksjon», der varmen lagres over tid og avgis langsomt og energieffektivt ut i rommet

En gass tunnel peisinnsats med innsyn i både stue og kjøkken

Rais Visio 90 T tunnel gasspeis fremhever høyden i rommet.

Tunnel peisinnsats i en lille mur med innsyn til både kjøkken og stue

Lekker Brunner Stil-Kamin 75/90 Tunnel peisinnsats som skiller og binder sammen kjøkkenet med stue.

Tilpass varmebehovet etter hva du trenger

Tunnelpeiser avgir varme til begge rommene den er tilkoblet til, for eksempel både stuen og spisestuen. Det er derfor viktig å vurdere hvilket varmebehov du har når du velger hvor tunnelpeisen skal monteres. 

Hvis du skal installere en gjennomgående peis i et nybygg må du huske at slike bygg ofte er energieffektive og trenger derfor ikke like mye varme som eldre bygg. Da kan det enkelte ganger passe bedre med en gasspeis, der du kan regulere varmen med fjernkontroll, eller en litt mindre vedovn som begrenser mengden med varme den gir. 

Ønsker man en peis som avgir varme over tid, kan for eksempel den varmelagrende tunnelpeisen BSO03 fra Brunner være et godt valg. 

"De skaper virkelig et blikkfang i huset og ser ut til å være et populært valg blant de som har et øye for interiør og som ser etter en peis som vil være trendy i mange år fremover."

- Gunnar Hauso, Varmefag Haugesund

Fordelene med tunnelpeiser

Peiser med gjennomsyn er unike og praktiske, i tillegg til at de blir et eksklusivt dekorelement som raskt blir husets midtpunkt der folk samler seg.

Gjennomgående peiser er stadig mer populære

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for disse lekre peisene. 
«De skaper virkelig et blikkfang i huset og ser ut til å være et populært valg blant de som har et øye for interiør og som ser etter en peis som vil være trendy i mange år fremover», sier Gunnar Hauso.

Dekorstein eller vedkubber?

Dersom du ønsker en gasspeis som gjennomgående peis, kan du velge hva slags dekor du ønsker inni peisen. Kanskje ønsker du vedkubber for skape følelsen av et ekte bål, eller kanskje du foretrekker dekorstein i stedet? Det finnes ulike typer dekorstein å velge mellom, avhengig av hvilket merke du velger.

En tunnel peisinnsats i midten av et hus som er satt i en stor hvit vegg fra taket ned til gulv.

Peisen Rais Visio 2:1 i rustfritt stål blir raskt husets midtpunkt.

En tunnel peis med innsyn til både soverommet og badet

M-Design gasspeis Luna tunnel 1600 DH Diamond kan styres med smarttelefon eller nettbrett.

Gjennomgående peiser er arealeffektive

Tunnelpeiser har også den fordelen at de er svært arealeffektive, ettersom peisen blir en del av veggen i boligen. Du kan bruke en peis med gjennomsyn som en romdeler som deler stuen i to områder, eller som skillevegg mellom to lukkede rom, for eksempel mellom spisestuen og stuen eller mellom kjøkkenet og stuen.

Gir mer lys til mørke rom

Peistypen passer godt inn i rom med få vinduer eller med lite lys, ettersom peisen også vil slippe lys igjennom fra tilstøtende rom som har mer dagslys. På denne måten kan en tunnelpeis gi en følelse av større plass, binde rom sammen og bringe mer lys inn i rommet.

Du kan designe peisen akkurat slik du vil

Tunnelpeiser gir deg muligheten til å mure omrammingen rundt peisen akkurat slik du ønsker. Du kan velge å ramme tunnelpeisen inn med murpuss, fliser, steiner, betong og trepaneler slik at den blir en del av veggen i de rommene du skal plassere peisen i. Hent gjerne inspirasjon fra designmagasiner, og få gode faglige råd hos oss i Varmefag. 

Slik går du frem for å montere en tunnelpeis

Først og fremst trenger du tilgang til en pipe eller mulighet til å installere en stålpipe eller avtrekk til gasspeis der du ønsker at peisen skal stå.

«Du kan sette peisen inn i en eksisterende vegg eller bygge en ny vegg med en tunnelpeis inni.», forteller Hauso. 

Deretter kan du velge utseende til omrammingen som omgir peisen. Skal du bygge inn en vednisje, nye hyller til bøker, eller trenger du tilgang til en TV? Skal omrammingen av peisen være av stein, murpuss eller treverk? Husk å passe på at avstand til brennbart materiale er i henhold til peisens oppstillingsvilkår, da disse kan variere fra modell til modell. 

«Vi i Varmefag hjelper deg selvfølgelig med å realisere din peisdrøm.», avslutter Hauso. 

Våre dyktige fagfolk hjelper helt fra idefasen til ferdig monteringen av tunnelpeisen slik alt du trenger å gjøre er å tenne fyrstikken og legge beina på puffen.
Ta kontakt med din nærmeste Varmefag-butikk, så hjelper vi deg å finne ut av hvordan du kan nyte peiskosen i flere rom.

En tunnel gasspeis som gir innsyn til både stue og kjøkken

Vertical Bell Tunnel er en gasspeis med vertikal høyde som kan fungerer fint som skille mellom kjøkken og stue.

Du vil kanskje også like:

Peisovn med klebersteinsomramming med glassplate under plassert i stue foran sofa

Klebersteinsovner er en varm investering

Klebersteinsovner er tradisjonsrike ildsteder som har varmet norske hjem i generasjoner. Vi forklarer mer om disse vakre ovnene og deres unike egenskaper.
Gasspeis i en svart vegg brukt som romdeler mellom stue og spisestue

Peis som romdeler – nyt flammene fra alle kanter

Hvem har sagt at peisen må stå langs en vegg eller i et hjørne? Bruker du den som romdeler kan du nyte flammene fra flere sider og flere rom samtidig.
Peisinnsats i en blå vegg med vednisje ved siden av

Med innebygd peis får du det akkurat slik du ønsker

Hvis du ønsker noe virkelig unikt ingen andre har, er svaret innebygd peis. Les om hva du må tenke på før du kjøper en innebygd peis og hvilke muligheter du har.