Hvorfor velge gasspeis?

Aldri før har gasspeis vært så populært i vårt vedelskende land. Det er både praktisk og behagelig. Du trykker bare på en knapp, så har du peiskos og varme. Når du må løpe videre til fotballtreningen, middagsavtalen eller noe annet, slukker du den bare.
Gasspeis midt i stuen med stol ved siden av

Her er grunnene til å velge en gasspeis

Norge eksporterer rekordmye gass til våre europeiske naboland, og dekker hele 40 prosent av Storbritannias gassforbruk. En betydelig andel (ca. 29 prosent) av gassforbruket står faktisk husholdningene for, og spesielt tyskerne og britene bruker gass til oppvarming og matlaging.

I motsatt ende av skalaen finner du Norge, der elektrisitet og ved- og oljefyring har vært den viktigste kilden til oppvarming.

- Vi er et vedelskende folk. Da Lars Mytting ga ut boken «Hel ved» solgte den en halv million eksemplarer, og NRK klarte jo å gjøre en 12 timer lang direktesending om vedfyring til en seersuksess, sier kjedeleder Sindre Baardson i Varmefag.

Men Varmefag-sjefen kan fortelle om en stadig større interesse for gasspeis.

- Mange har fått opp øynene for de praktiske fordelene med gasspeis, og mange setter pris på muligheten gasspeisen gir til å kombinere en hektisk hverdag med peiskos, sier han.

 

5 fordeler med gasspeis

1. Det er enkelt å fyre opp, og du slipper å bekymre deg for dårlig trekk.

2. Du slipper å kjøpe ved / drive med vedhogst, samt å bære den inn.

3. Praktisk løsning som lar deg kombinere hektisk hverdag med peiskos.

4. Du slipper å ha pipe, bare et dobbeltvegget rør i veggen eller taket.

5. Det er renslig og enkelt, siden du slipper søl fra aske og sot.

Gasspeis fra Rais Viva L 100 med svart glassdør plassert i stuen

Sertifisert for montering av gasspeis

Den store interessen har ført til et behov for økt kunnskap hos Varmefag.

- Interessen i våre butikker har vært så massiv at hele kjeden har vært gjennom opplæring for å kunne være gode fagfolk når kundene ønsker råd om gasspeis. Vi har derfor tatt initiativ til at alle våre montører skal være sertifisert gjennom Norsk brannvernforening.

Dermed kan Varmefag tilby en sikker og trygg montering av gasspeis.

- En gasspeis er ikke noe du kjøper med deg og monterer selv. Bruk sertifiserte montører som har vært gjennom kurs og eksamen hos Norsk brannvernforening, sier Baardson.

Les også våre tips og råd til montering av vedovn her.

Gass peisinnsats i brun mur i moderne stue
Tunnel gasspeis fra Rais Visio 100t brukt som romdeler mellom stue og spisestue

Gasspeiser er plasseringsvennlige

Gasspeis kan nærmest plasseres hvor som helst. Du er ikke avhengig av en eksisterende pipe, og kan plassere gasspeisen der du ønsker og føre avgassene ut gjennom taket eller yttervegg.

Det er imidlertid viktig å huske på at hvis du kobler gasspeisen til en eksisterende murpipe, så kan ikke pipa brukes til noe annet. Grunnen er at pipa til en gasspeis har to rør utenpå hverandre. Mens det innerste røret frakter avgassene ut, trekker det ytterste røret frisk luft utenfra og inn som peisen bruker til forbrenning. Dette er et lukket og tett system som ikke blir påvirket av for eksempel en kjøkkenvifte.

Med fyring for kosens skyld kan du fyre i gasspeisen i rundt 35 timer på en 11 kilos gassflaske.

Perfekt i nye boliger

Gasspeiser, enten de er frittstående eller vegghengte, egner seg veldig godt til nye og tette leiligheter. Det er også grunnen til at mange av de største boligprodusentene her til lands velger gasspeis i de nye prosjektene sine.

En annen fordel med gasspeis er at du slipper å bære inn ved, samt skaffe veden.

Fyr opp gasspeisen med fjernkontrollen

Sliter du med å fyre i peisen din på grunn av dårlig trekk i pipa? I en gasspeis får du dessuten like enkelt fyr hver gang, alt du trenger å gjøre er å trykke på fjernkontrollen. Like enkelt er det å slå den av, og du slipper å vente til den brenner ut. Det finnes til og med apper til smarttelefoner, slik at du kan styre peisen fra mobilen.

Gasspeiser leveres i mange forskjellige varianter, og utvalget er stort. Det finnes et bredt utvalg av innsatser til innbygging med glass på både én, to eller tre sider. En gasspeis kan fungere som en veldig delikat romdeler, eventuelt kan det plasseres som tunnel som gir flammebilde i to rom samtidig. I tillegg finner du nå også frittstående gasspeiser hvor du kan velge og vrake i et stort antall størrelser, farger og utførelser. Lurer du på flere ting angående gasspeis?

Lang horisontal tunnel peisinnsats med gjennomsyn fra stue til spisestue og motsatt

"Våre gassmontører er sertifisert gjennom Norsk Brannvernforening."

Kjedeleder Sindre Baardson, Varmefag

Du vil kanskje også like:

Gasspeis innsats som romdeler mellom stue og spisestue

Fyr i peisen med fjernkontroll

Virker det fristende å kunne fyre i peisen med et klikk på fjernkontrollen, i stedet for å plundre med papir, opptenningsved og tennbriketter? Da er gasspeis kanskje noe for deg.
Hjørne gasspeis brukt som romdeler mellom spisestue og stue

Stadig flere velger gasspeis som oppvarmingskilde

Det er en økende etterspørsel etter gass som oppvarmingskilde. I Varmefag har vi sertifiserte gasspeismontører som sørger for at montasjen blir gjennomført korrekt og trygt. Les vårt intervju med Carl fra Varmefag Kristiansand.
Kvinne som koser seg foran gasspeis med en kopp kaffe

Rimelig oppvarming av hytta eller boligen med gasspeis

Oppvarming med gass koster fra omtrent 1,-/kWh. Varmefag gir deg svarene på det du lurer på om gass som varmekilde.