Slik skaper du ekte hyttekos

Vi nordmenn er glade i hytta vår, og vi er verdensmestere i å kose oss. Peisen er det naturlige stedet alle samler seg rundt, og hvis du skal ha ny – hvilken bør du velge? Og hva kan du gjøre slik at hyttekosen blir enda mer magisk?
Åpen peis i en svart mur på en hytte

"Hyttekos er å krype opp i sofaen foran peisen med et pledd og kose deg med kakao på kalde vinterkvelder."

Hyttekos hele året rundt

Uansett om det er vår, påske, sommer, høst, vinter, jul eller en vanlig helg – så snart anledningen byr seg pakker vi bilen og håper vi kommer oss av gårde før køen starter.

Belønningen får vi når vi kommer til paradiset vårt, om det så er ved sjøen, nær vannet, på fjellet eller i skogen. Og det første vi gjør når vi går inn hyttedøren er gjerne å fyre opp i peisen eller ovnen.

Peisinnsats fra Brunner med hund og kvinne som ser på flammene.

Peisene fra Brunner er svært populære fordi de gir et stort flammebilde, som for eksempel Brunner Panorama 42-42-42-42 peisinnsats

Moderne og tradisjonell hyttekos

Fra dere står opp om morgenen til dere går i seng om kvelden fortsetter levende flammer å gå hånd i hånd med hyttekosen: Tenne i peisen til frokost, ut i frisk luft uansett vær, kjenne duften av bål og nytrukket kaffe, komme tilbake med roser i kinnene og fyre mer i peisen, nyte en lang og deilig middag, tenne lys og samle familien til brettspill eller filmkveld – alt mens ilden knitrer i bakgrunnen.

– Hyttekos er å krype opp i sofaen foran peisen med et pledd og kose deg med kakao på kalde vinterkvelder. Ute liker vi å fyre opp bålet, gjerne etter en lang og god skitur, og sitte og skue ut over det vakre landskapet vi har her i Norge, sier butikksjef Torje Rosendal hos Varmefag Valdres.

Han forteller også at selv om mye av hyttekosen fremdeles er tradisjonell, har vi funnet mange nye måter å kose oss på.

Pizzaovn har blitt en slager i fjellheimen. Videre går det mer og mer i utefyring, og utepeiser og rentbrennende bålpanner tar mer og mer av. Inne går vi fra klassiske ovner til peisinnsatser – folk vil ha stort flammebilde, og i så måte har peisene fra Brunner blitt svært populære.

Peisene som passer til hytta på fjellet

Hytta på fjellet brukes gjerne hele året, men kanskje mest om vinteren. Vi er mye ute på dagene, går på ski og lager snøhuler, snølykter, snømenn og snødamer. Og når det blir mørkt ute, trekker vi inn og koser oss med brettspill, matlaging, bøker og serier i lyset fra peisen inne.

Kaldt vær krever store ildsteder som avgir mye varme, og dette er Torjes favoritter blant ved- og gasspeisene.

Tradisjonell hytte på fjellet – vedpeis

Brunner Urfeuer 4FREE 70 er en tøff peis med stramme, mørke linjer. Den har ikke glass, så du får et åpent ildsted – dette er med andre ord den tradisjonelle grua gjort på moderne vis.

Tradisjonell hytte på fjellet – gasspeis

Her ville jeg satt opp en Rais Visio 70 RD panorama gasspeis. Dette er en tresidig peisinnsats du kan bruke som romdeler, og den er en flott representant for peisene som er populære på hyttene i dag.

Moderne hytte på fjellet – vedpeis

Her foreslår jeg Wiking Miro 1 peisovn med pidestall. Da får du en rimelig peis av høy kvalitet som er tidsriktig og stilfull med store glass, og som i tillegg brenner veldig effektivt.

Moderne hytte på fjellet – gasspeis

Da vil jeg anbefale en Rais Nexo hvit peisovn med sideglass. Den har stramme linjer og passer supert inn på en moderne og minimalistisk hytte, og den fås i høyder fra 120 til 185 centimeter.

Klebersteinsovn i en stue på en hytte

Det er lite som gir mer hyttekos-følelsen enn å fyre opp i peisen. På bildet: Merete pluss med sideglass fra Norsk Kleber.

Svart peisovn med sideglass og benk med ved på en hytte

Rais Viva L 120 peisovn er en klassisk peisovn å ha på hytta.

Peisene som passer til hytta ved sjøen

En hytte ved sjøen brukes mest i sommerhalvåret, og behovet for oppvarming er ikke like stort som på fjellet. Etter en dag med båttur, bading, fiske og kubbespill, er det deilig å kjenne varmen fra utepeisen. Likevel – som vi alle vet er ikke de norske somrene alltid til å stole på når det gjelder været, og kveldskosen må sikres.

Ildstedene kan gjerne være mindre på en sjøhytte, og Torje har funnet frem noen han synes passer godt.

Tradisjonell hytte ved sjøen – vedpeis

Rais Viva L120 Classic Hvit er en moderne utgave av den klassiske peisovnen. Den er rund og elegant, passer i alle hytter, og har et lekkert utseende uten å gjøre for mye ut av seg.

Tradisjonell hytte ved sjøen – gasspeis

RAIS Q-tee 2 er en liten og snerten gasspeis med stort innsyn til flammene. Du kan velge om den skal stå på en sokkel eller på bein, alt etter hva som passer din smak og stil.

Moderne hytte ved sjøen – vedpeis

TermaTech TT30G svart vedovn er kul og utrolig flott, og har en hyggelig pris. Den er enkel og minimalistisk, brenner nydelig og med sideglassene får du godt flammeinnsyn.

Moderne hytte ved sjøen – gasspeis

RAIS Nexo 100 med ståldør er en stilig og stram frittstående gasspeis hvor du kan velge mellom en rekke farger, høyder og utførelser. Her finner de fleste sin egen favoritt.

Enda mer hyttekos med utepeis og bålpanne 

Hyttekosen inne klarer vi alltid å skape, men det er ikke så mye som skal til før du får ekstra hyttekos for store og små ute også. Å sitte med sommerklær, eller godt kledd med pledd og tepper foran en utepeis som forlenger kveldene eller stilren bålpanne er fantastisk. Og gjør du det mens solen går ned i havet eller snøen henger tungt på trærne rundt deg er det magisk. Torje har mange gode ideer til hvordan du kan flytte ut hyttekosen.

– Ønsker du allsidighet kan du gå for rustfrie Lyngør utepeis. Den kan du gjøre alt på – kose deg foran flammene, varme kaffe og lage mat. Og så har den stort innsyn til flammene.

En god investering som blir stadig mer populært og som har mange av de samme egenskapene som utepeiser, er bålpanner. Her er modellen Hemsedal mye etterspurt.

– Dette er Varmefags egen bålpanne. Den er rentbrennende, slik at du får kosen rundt bålpannen uten å få røyk i øynene når du griller marshmallows eller pølser. Det gjør den hyggeligere å samles rundt.

Lyngør utepeis ved en uteplass med sitteplass rundt utepeisen som er ved vannet

Kos deg hele året rundt med innsyn til flammene med Lyngør utepeisen.

En pizza som blir tatt ut av en pizzaovn

Lag verdens beste pizza på hytta! Årets storselger er pizzaovner, som for eksempel Ooni Koda.

Skap hyttekos med pizzaovn

Ønsker du å lage mat ute? Årets storselger er pizzaovn, som enkelt og greit gir deg verdens beste pizza på bare to minutter. Ooni har flere typer pizzaovner som kan fyres med både ved og gass.

– Selv er jeg veldig glad i Ooni Koda. Vedfyring er bra, men det er enklere med gass og smaken blir akkurat like god. Dessuten får du jevnere steking.

Som prikken over i-en og for virkelig å kunne nyte kveldene og nettene, tipser Torje deg om å kikke på bordpeiser som et smart alternativ til lykter og stearinlys.

Vil du vite mer om hvordan du skaper hyttekos med peis ute og inne, ovn, bålpanne, pizzaovn og levende lys? Da kan du se på utvalget på nettsiden eller ta turen til din nærmeste Varmefag-forhandler, så hjelper vi deg med hyttekosen.

Se utvalg og pris på peis Se vårt utvalg av peisovner Finn nærmeste forhandler

Du vil kanskje også like:

Hytte som ligger rett ved vannet og solen går ned

Kjøpe hytte? Her er sjekklisten du bør lese først

Når du skal kjøpe hytte må du først lese godt igjennom takstrapporten. I denne sjekklisten er 12 punkter som du bør ha oversikt over før du kjøper.
Klebersteinsovn fra Norsk Kleber Merethe Pluss i hytte

Velg riktig peis eller peisovn til din hytte

Skal du kjøpe ny peis til hytta? I denne guiden får du hytteinspirasjon, og vi viser deg hvilke peisovner som passer til ulike hytter. Les guiden her.
Innsiden av en pizzaovn der en pizza stekes

Med en vedfyrt pizzaovn lager du den beste pizzaen

Ingenting slår pizza laget i en vedfyrt pizzaovn. Få tips til hvordan lage god pizzadeig og til hvordan steke pizza i en pizzaovn. Les tipsene her.