Hageinspirasjon - Slik fornyer du hagen og terrassen


Med godt sommervær kommer behovet for å kose seg utendørs, men da bør du sørge for at uteplassen er koselig og innbydende. Her er noen enkle grep du kan gjøre.

Sommeren er en perfekt periode å holde på litt i hagen!

Under finner du fem forslag til hvordan du med relativt enkle grep kan fornye uteplassen din – uansett om hagen din er stor eller liten. 
 

1. Bygg ny terrasse


En god platting utvider bruksområdet og gir deg et deilig sted i solen der dere kan grille, spise og kose dere. Det kan ofte være en god idé å la terrassen følge omgivelsene, for eksempel ved at et berg eller et busk gir en naturlig avslutning på terrassen.

Å bygge en terrasse er blant de enklere prosjektene og kan til og med egne seg for de som ikke har mye snekkererfaring. Det er flere guider på nettet til hvordan du anlegger platting, for eksempel hos Vi i Villa

Hageinspirasjon - 5 tips som fornyer hagen (bilde fra iStock)

2. Flytt kjøkkenet ut i hagen


Lite smaker bedre enn mat laget utendørs. Det finnes mange ulike varianter utepeiser og griller, og det gir en helt spesiell smaksopplevelse å lage hjemmelaget pizza på ekte italiensk vis – rett fra hagens vedfyrte eller gassfyrte pizzaovn

Utepeisen blir raskt samlingspunktet og gjør det mulig å fortsette praten ut i de sene nattetimer i lun varme – perfekt for norske sommerkvelder som har en tendens til å bli nokså kjølige.

3. Lys opp uteplassen


Med fine lysslynger og lykter med levende lys får hagen eller terrassen prikken over i-en. Utfordre kreativiteten og heng lyslenkene opp på veggen eller i trær og busker. Det kan også være fint å legge LED-belysning langs en gangvei eller et rekkverk.  

Et annet alternativ er lekre fakler som enten kan lyse opp terrassen eller vise gjestene vei fra hageporten. Og hva med å pynte opp bordet med en av disse lekre bordpeisene?

Hageinspirasjon - 5 tips som fornyer hagen (bilde fra iStock)

4. Få opp varmen med en bålpanne


Invester i en bålpanne, som gir en lun og god varme slik at de hyggelige kveldene kan vare til langt på natt. Å kombinere bålpannen med de vakre faklene som nevnt ovenfor sørger for hyggelig belysning kombinert med god varme. 

Bålpannen er et naturlig samlingspunkt hele året, lyden av knitring fra bålet gir en ekstra dimensjon rundt hyggen. 

5. Skaff en plantekasse


Kjøp eller bygg din egen plantekasse slik at du kan dyrke egne grønnsaker, krydder, bær og urter. Det gir en god følelse å spise mat du har dyrket selv, og hva er vel bedre enn å plukke ferske grønnsaker, krydder og urter til grillmat direkte fra plantekassen?

Med en plantekasse blir det mindre ugress å luke sammenlignet med en vanlig kjøkkenhage. 

Det er enkelt å bygge plantekassen selv – det er i praksis bare en ramme som du fyller med jord (men det kan være lurt med en jordbeskytter slik at det ikke siver ut jord mellom karmene og i bunnen). Det er også mulig å kjøpe ferdige kasser med en rekke tilleggsløsninger som f.eks. drivhus, fiberduk og lokk.

Du vil kanskje også lese:


Slik lykkes du med grillmat i sommer

Grillmat får vi aldri nok av om sommeren. Her får du 7 tips til hvordan du får saftig kjøtt og andre nyttige tips til grillingen. Les mer her.

En utepeis forlenger deilige sommerkvelder

Hva er vel hyggeligere enn sene sommerkvelder i godt lag? Med en utepeis kan praten fortsette ut i de sene nattetimer – med en deilig lun varme og lyden av latter og knitrende vedkubber.