– Jeg er nok det man kan kalle en peisoman


I Larvik bor det en snekker som er veldig glad i peiskos. Det virker i alle fall sånn, for Hans Kristiansen (37) har i løpet av de siste fire årene kjøpt hele fem peiser hos samme Varmefagforhandler.

Men tid til å sitte foran peisen(e) har han knapt hatt. På to år har han nemlig bygd to hus på egenhånd ved siden av jobben som snekker. Et helt nytt et for salg, og en totalrenovering av et hus fra 60-tallet som han og hans familie nå bor i.

– Det er like mye jobb å totalrenovere et hus som å bygge et nytt, sier han.

Og de av oss som har kastet oss ut i ulike små og litt større oppussingsprosjekter opp gjennom årene, har ingen problemer med å tro ham på det.

– Jeg er nok det man kan kalle en peisoman. Og det skal være vedfyring. Det blir liksom ikke det samme med den blåaktige flammen i gasspeis. Det skal knitre og lukte, sier Hans.

Til det forrige huset kjøpte han en Rais 500-3-peis som han monterte selv. Noe som skulle vise seg å være mer plundrete enn han trodde på forhånd. Og man skal kanskje ikke kunne alt her i verden like godt.

– Det er en grunn til at jeg denne gangen valgte å la fagfolk fra Varmefag stå for monteringen av peisen, sier han.

"- Det skal være vedfyring. Det blir liksom ikke det samme med den blåaktige flammen i gasspeiser"

Spesialbygget peisomramming


Til det nyrenoverte huset på Østre Halsen, et par kilometer utenfor Larvik sentrum, valgte han en Contura i40 peisinnsats, montert i en unik og plassbygd omramming. Peisen er plassert på et hjørne og har to åpne sider. Den er koblet til en over 4 meter høy innebygd stålpipe – også denne levert av Varmefag i Larvik.

Han er veldig fornøyd både med jobben fagmennene har gjort og med sluttresultatet.

– Jeg kjenner godt til Varmefag og jeg har benyttet meg av kunnskapen de sitter på i flere sammenhenger opp gjennom årene, forteller Hans.

" Jeg kjenner godt til Varmefag og jeg har benyttet meg av kunnskapen de sitter på i flere sammenhenger opp gjennom årene"

Nytt prosjekt på gang


Den ivrige snekkeren har tre små barn, den yngste er bare 7 måneder gammel, mens de to andre er henholdsvis 4 og 5 år. Så hvordan han likevel har hatt tid til to store byggeprosjekter ved siden av jobben, vil nok forbli et uløst mysterium.

– Nå er jeg endelig ferdig, så det blir godt å kunne tenke litt på andre ting også, sier Hans.

Men en gang snekker, alltid snekker. Hans har nemlig planer om å bygge en utestue etterhvert, og der skal det selvfølgelig også være en peis. I tillegg har familien fra Larvik en peis på hytta, selv om den riktignok sto der fra før.

Du vil kanskje også lese:


Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.

Rais er kjent for design og kvalitet tvers igjennom

Den danske peisleverandøren Rais har i flere tiår utmerket seg med peisovner av høy kvalitet med et banebrytende design. Flere av peisovnene har blitt stående som rene designikoner innen peisbransjen og er ofte arkitektenes førstevalg.

Finn nærmeste butikk Se alle våre peisinnsatser Se våre tips og råd

Skrevet av: Håkon Rakeng, 16. oktober 2015.