Inspirasjon til en koselig kjellerstue

På tide å fornye kjellerstuen? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre kjellerrommet til et lunt og koselig sted for avslapping og hygge - kanskje foran en peis?
Contura 566 hvit peisovn i en kjellerstue ved en trapp

Gi nytt liv til kjellerstuen

Det er trolig hundrevis av kjellerstuer over hele landet som nærmest ikke er i bruk lenger. Det er som om rommene har gått ut på dato. Kanskje kjellerstuen har fungert som TV-stue eller lekerom da barna var små? Kanskje intensjonen var å bruke rommet som trimrom med tredemølle eller spinningsykkel? Eller har det blitt et slags roterom?

- Mange har en skjult interiørperle rett under sine egne bein, som bare venter på å bli utnyttet. Vi har mange kunder som har laget lune kjellerrom som virkelig inviterer til hverdagsmagi med en bok og et glass rødvin foran peisen, sier Anders Evensen hos Varmefag Halden.

Peisovn i kjellerstue med blå vegg som bakgrunn

En flott peis kan transformere en kjellerstue til et koselig rom. På bildet: Contura 610 AG.

Svart peisovn fra contura plassert i stuen 

En flott peis bidrar til oppvarming, og er i seg selv et flott møbel. På bildet: Contura 890.

Sjekk dette før du fornyer kjellerstuen 

Denne artikkelen tar i hovedsak for seg hvordan du kan fornye eksisterende kjellerrom. Har du en uinnredet kjeller som du ønsker å innrede? Da anbefaler vi faktaboken «Lag rom i kjelleren - fuktsikre løsninger for å innrede kjeller» skrevet av SINTEF Byggforsk.

Selv om du allerede har innredet kjelleren, kan det lønne seg å undersøke om du kan ha en utfordring med fukt. Det er kjedelig å fornye kjellerstuen for deretter å innse at alt må rives. Mål også radonkonsentrasjonen av hensyn til inneklima og egen helse. Ifølge Statens strålevern bor rundt en halv million nordmenn i boliger med for høye radonverdier.

Få også inspirasjon til å pusse opp stuen her.

"Mange har en skjult interiørperle rett under sine egne bein." 

Anders Evensen, Varmefag Halden

Inspirasjon til en koselig kjellerstue

Mange kjellerstuer bærer preg av gulnet og mørkt furupanel med mye kvister. Tidligere tok det mye tid å lakkere over kvist slik at det ikke blødde gjennom, men nå finnes det muligheter for å grunne og kvistlakke i samme strøk.

Mye er gjort om du får fornyet vegger og tak, men om du ønsker å gjøre kjellerstuen lun og varm, kan det være en god idé å vurdere en peisinnsats eller en frittstående peisovn.

En moderne peis varmer ikke bare opp rommet, det er også et flott møbel. Med store glassflater byr peisen på et vakkert flammebilde.

Anders Evensen i Varmefag forteller at utvalget innenfor peis og peisovner har blitt så stort at man kan velge og vrake basert på egne preferanser, behov, smak og lommebok. Det kan være lurt å søke råd hos fagfolk for å finne en peis som egner seg i akkurat din kjellerstue. Er rommet lite og har lav takhøyde, er det viktig å velge et ildsted som ikke gir for mye varme.

- Det vanligste er nok å gå for en peisovn med godt innsyn til flammene. Har du god plass, vil jeg slå et slag for åpen peis, som lar deg nyte knitringen og varmen fra åpen ild mens du koser deg med en god bok, sier han.

En svart peisovn som henges på veggen i en kjellerstue

Herlig peiskos hører hjemme i kjellerstuen. På bildet: Wiking Miro 1.

Gasspeis plassert i veggen i kjellerstue

Mange ønsker seg gasspeis i kjelleren. På bildet: M-design Interra 60.

Lenge har folk vært skeptiske til åpne «gruer» fordi det er forbundet med at røyk slår inn i rommet. De erfarne ingeniørene i tyske Brunner har utstyrt Urfeuer-serien med et patentert fraluftssystem som garanterer røykfri drift selv i lukkede rom.

- Den moderne teknologien sørger for trygg fyring av åpen ild uten sjenerende røyk, som samtidig gir behagelig varme og herlig peiskos, sier Evensen.

Ny trend: Flere ønsker gasspeis i kjellerstuen

Evensen forteller at de ser en økende interesse for gasspeis, som nærmest kan plasseres hvor som helst. Du er nemlig ikke avhengig pipe, men kan plassere gasspeisen der du ønsker og føre avgassene ut gjennom en yttervegg.

- Det er mange som ønsker seg en gasspeis i kjellerstuen. Det gir den behagelige varme og lune peiskosen, samtidig som at gasspeisen gjør det enklere å kombinere kosen med en ellers hektisk hverdag. Du trykker bare på en knapp, så har du peiskos. Når du må løpe videre, slår du enkelt av gasspeisen, sier han.

Les også om 5 fordeler med gasspeis her.

Du vil kanskje også like:

Peisinnsats i blå vegg med blomster ved siden av

Oppussing stue: Her er trendene i 2020

Vurderer du oppussing av stue? I denne artikkelen røper vi trendene i 2020, med tips fra blant annet fargesjefen i Jotun. Les artikkelen og se bilder.
Svart firkantet peisovn ved en hvit mur i moderne stue

12 typer moderne peis til ulike typer stuer

Vurderer du å kjøpe en moderne peis, men er usikker på hvilken du skal gå for? Her har vi funnet frem noen vakre moderne peiser og vedovner som finnes på markedet, så bare drøm deg bort og la deg inspirere.
Peisinnsats med svart ramme og flammer i peisinnsatsen plassert mellom kjøkken og stue

Pusse opp kjøkken: Tips til budsjett og planlegging

Ønsker du å pusse opp kjøkkenet? Vi har gode tips til budsjett og planlegging, i tillegg til inspirasjon til hvordan du kan gi kjøkkenet ditt særpreg.