Oppussing stue: Her er trendene i 2019

Nordmenn pusser opp mer enn noen andre i Europa, og stuen er rommet som oftest gjennomgår oppussing. Her er trendene for 2019.

Det er mange anledninger til å pusse opp stuen, enten du har kjøpt et oppussingsobjekt eller rett og slett har behov for modernisering. Heldigvis er det ofte ikke så mye som skal til - faktisk kan et malingsstrøk gjøre stor forskjell.

Oppussing stue: Her er årets fargetrender 

Interiørtrender beveger seg relativt sakte, og akkurat nå er vi er inne i en trend der vi beveger oss fra hvitt og grått til mer farger. Vi har vært innom kontrastveggene, men nå skal hele rom ha farger.

I 2019 ser vi en kombinasjon av brente, duse rødtoner, gyldne gule- og grønne nyanser og nøytrale beige og grå farger. Fargene er dempede, men ikke mørke. De er kulørte og skaper en lun, rolig og behagelig stemning i stuen.

Nå må også de hvite takene vike til fordel for en mer behagelig romfølelse.

«Inspirasjonen er både fortid og fremtid - vintage-skatter vi har samlet gjennom livet, i kombinasjon med nytt design og teknologi», skriver trendanalytiker og global fargesjef Lisbeth Larsen i Jotun om det nye fargekartet Refined.

Hun peker også på en gruppe gylne nyanser og varianter av oker og sennepsfarger som en annen fargetrend som vekker stor interesse i 2019. Maler du den med kalkmaling vil dette gi veggene personlighet.

Les også våre tips til å pusse opp kjøkken her.
 

«Vi har vært innom kontrastveggene, men nå skal hele rom ha farger. »

oppussing stue

Lunt og eksklusivt i stuen

Fra en minimalistisk stil går vi til en stil der stuen skal være lun og behagelig. Prøv deg med et lunt teppe og tekstiler som puter, pledd og tepper – dette er effektive verktøy for deg som ønsker å fornye stilen eller fargeuniverset tilpasset årets farger.

Men hva skaper vel en en lunere stemning enn varmen fra en vakker peis? Fra å være primært noe som varmer opp våre hjem, har dette blitt et fullverdig møbel – enten du vil ha en frittstående peisovn eller en peisinnsats som går i ett med veggen.

- En lekker innmurt peis er jo kronen på verket i en vakker stue – enten du velger en innsats med glass på bare én eller tre sider. Vi har mange lekre modeller, og muren rundt peisinnsatsen kan du male i akkurat den fargen du vil. Det er også mulig å mure inn hyller til pyntegjenstander, eller en dekorativ vedoppbevaring om du ønsker det, sier markedssjef Nina Melhus i Varmefag.

Om du vurderer en frittstående peis, finnes det utrolig mye fint å velge mellom. Det er ikke bare lenger sort som gjelder, og nå kan du få flotte peisovner i farger som hvitt, sølv, mocca eller rust, forteller Nina og peker på Rais Viva L som et eksempel der du kan sette sammen din egen favoritt.

oppussing stue

Tips til oppussing av stue: Skaff ny peis utenfor sesong

Det kan være smart å skaffe ny peis eller komme i gang med piperehabilitering nå som du ikke har samme behov for å bruke peisen til å varme opp boligen eller hytta.

- Om høsten er det ofte stor pågang og det hender at det blir ventetid på montering. Det kan være en god idé å få utført montering av nytt ildsted nå som vi er utenfor høysesong. Har du en eldre bolig eller hytte kan det også være smart å be om befaring for å undersøke pipeløpet, for det kan være på tide med rehabilitering av pipeløp, sier Nina.

Du vil kanskje også lese:


Brunner - peisen over alle peiser

Har du først bestemt deg for å investere i en eksklusiv peisinnsats, vil du neppe angre om du tar steget helt opp til en Brunner. Kremen av peiser er arkitektenes førstevalg, noe som ofte kommer til syne i ulike interiørmagasiner.

Få 6000 kroner for å bytte ut parafinovnen

Gladnyhet til alle med parafinovn: Staten gir deg nå 6000 kroner i støtte hvis du skifter ut din parafinovn til en miljøvennlig vedovn.