oppussing stue

Oppussing stue: Her er trendene i 2018

Nordmenn pusser opp mer enn noen andre i Europa, og stuen er rommet som oftest gjennomgår oppussing. Her er trendene for 2018.

Det er mange anledninger til å pusse opp stue, enten du har kjøpt et oppussingsobjekt eller rett og slett har behov for modernisering. Heldigvis er det ofte ikke så mye som skal til - faktisk kan et malingsstrøk gjøre stor forskjell.

Oppussing stue: Her er årets fargetrender 

Interiørtrender beveger seg relativt sakte, og akkurat nå er vi er inne i en trend der vi beveger oss fra hvitt og grått til mer farger. Vi har vært innom kontrastveggene, men nå skal hele rom ha farger.

Med dempede farger i nyanser av grønt, brunt, blått og jordfarger som gult og rødt blir stuen lun, rolig og behagelig.

Nyanser av fersken i rødbrunt trekkes frem som 2018 viktigste trend av trendanalytiker og global fargesjef Lisbeth Larsen i Jotun. Er du ute etter en mer nøytral farge trekker hun frem en klassisk beige farge - enten alene eller som kombinasjon med den rødbrune trenden.

Nå må også de hvite takene vike til fordel for en mer behagelig romfølelse.

«Listverk og tak kan med stor og vellykket fordel få et par strøk av denne usedvanlig flotte fargen», skriver Larsen om den beige fargen Lady 10678 Space.

Hun peker også på en gruppe gylne nyanser og varianter av oker og sennepsfarger som en annen fargetrend i 2018. Maler du den med kalkmaling vil dette gi veggene personlighet.

 

«Vi har vært innom kontrastveggene, men nå skal hele rom ha farger. »

oppussing stue

Lunt og eksklusivt i stuen

Fra en minimalistisk stil går vi til en stil der stuen skal være lun og behagelig. Prøv deg med et lunt teppe og tekstiler som puter, pledd og tepper – dette er effektive verktøy for deg som ønsker å fornye stilen eller fargeuniverset tilpasset årets farger.

Men hva skaper vel en en lunere stemning enn varmen fra en vakker peis? Fra å være primært noe som varmer opp våre hjem, har dette blitt et fullverdig møbel – enten du vil ha en frittstående peisovn eller en peisinnsats som går i ett med veggen.

- En lekker innmurt peis er jo kronen på verket i en vakker stue – enten du velger en innsats med glass på bare én eller tre sider. Vi har mange lekre modeller, og muren rundt peisinnsatsen kan du male i akkurat den fargen du vil. Det er også mulig å mure inn hyller til pyntegjenstander, eller en dekorativ vedoppbevaring om du ønsker det, sier markedssjef Nina Melhus i Varmefag.

Om du vurderer en frittstående peis, finnes det utrolig mye fint å velge mellom. Det er ikke bare lenger sort som gjelder, og nå kan du få flotte peisovner i farger som hvitt, sølv, mocca eller rust, forteller Nina og peker på Rais Viva L som et eksempel der du kan sette sammen din egen favoritt.

 
 
oppussing stue

Tips til oppussing av stue: Skaff ny peis utenfor sesong

Det kan være smart å skaffe ny peis eller komme i gang med piperehabilitering nå som du ikke har samme behov for å bruke peisen til å varme opp boligen eller hytta.

- Om høsten er det ofte stor pågang og det hender at det blir ventetid på montering. Det kan være en god idé å få utført montering av nytt ildsted nå som vi er utenfor høysesong. Har du en eldre bolig eller hytte kan det også være smart å be om befaring for å undersøke pipeløpet, for det kan være på tide med rehabilitering av pipeløp, sier Nina.

Du vil kanskje også lese:


Brunner - peisen over alle peiser

Har du først bestemt deg for å investere i en eksklusiv peisinnsats, vil du neppe angre om du tar steget helt opp til en Brunner. Kremen av peiser er arkitektenes førstevalg, noe som ofte kommer til syne i ulike interiørmagasiner.

Få 6000 kroner for å bytte ut parafinovnen

Gladnyhet til alle med parafinovn: Staten gir deg nå 6000 kroner i støtte hvis du skifter ut din parafinovn til en miljøvennlig vedovn.