Oppussing stue: Her er trendene i 2020

Nordmenn pusser opp mer enn noen andre i Europa, og stuen er rommet som oftest gjennomgår oppussing. Hvilke trender gjelder for 2020?
To peisovner i hvert sitt bilde med fokus på peisene

Oppussing stue: Her er årets fargetrender 

Det er mange anledninger til å pusse opp stuen, enten du har kjøpt et oppussingsobjekt eller rett og slett har behov for modernisering. Heldigvis er det ofte ikke så mye som skal til – faktisk kan et malingsstrøk gjøre stor forskjell.

Interiørtrender beveger seg relativt sakte, og akkurat nå er vi er inne i en trend der vi beveger oss fra litt farger – til mer farger. Vi er også inne i et nytt tiår, noe som gjerne markerer store endringer. 2020 er intet unntak, og årets trend blir kalt "En hyllest til farger".

Og der fargene før var duse, blir de nå klarere. Jotun lanserer i år 12 helt nye farger som alle har sin karakter og personlighet, og som skaper unike atmosfærer.

Blant disse er energiske og sofistikerte blåtoner, forfriskende og levende grønntoner, og varme og jordnære rødtoner. I tillegg blander vi gjerne farger mer enn før, som harmonisk og vakker blågrønt, og frodig og naturlig gulgrønt. 

– Når vi skal designe en ny farge, spør vi alltid oss selv hva vi ønsker at den skal uttrykke, skriver Jotuns globale fargesjef Lisbeth Larsen i "LADY inspirasjonsblogg". 

– For det handler om mer enn en ny farge. Det handler om en tolkning av tendenser i samfunnet, og hva vi tror vil være viktig for folk i tiden som kommer. Dette ønsker vi å støtte opp om med våre farger.

En annen trend som holder seg er supermatt finish på veggene. Dette gir et eksklusivt preg, og ikke minst en unik personlighet og lun fargeopplevelse. 

Les også våre tips til å pusse opp kjøkken og tips til å male peis her.

Peisovn Rais Nexo 120 i stue med grønn vegg bak peisen.

Lunt og eksklusivt i stuen

Fra minimalisme går vi til en stil der stuen skal være lun og behagelig. Prøv deg med tepper og tekstiler, i tillegg til pledd og masse puter. Dette er enkle, rimelige og effektive verktøy for deg som ønsker å fornye stilen eller fargeuniverset, og tilpasse stuen din til årets trender.

Men hva skaper vel en en lunere stemning enn varmen fra en elegant peis? Fra å primært være noe som varmer opp hjemmene våre, har dette blitt et fullverdig møbel – enten du vil ha en frittstående peisovn, bruke peisen som romdeler eller ha en peisinnsats som går i ett med veggen.

– En lekker innmurt peis er jo kronen på verket i en vakker stue – uansett om du velger en innsats med glass på bare én eller tre sider. Vi har mange lekre modeller, og muren rundt peisinnsatsen kan du male i akkurat den fargen du vil. Det er også mulig å mure inn hyller til pyntegjenstander, eller en dekorativ vedstativ om du ønsker det, sier markedssjef Nina Melhus i Varmefag.

Om du vurderer en frittstående peis, finnes det utrolig mye fint å velge mellom.

– Det er ikke lenger bare sort som gjelder, og nå kan du få flotte peisovner i farger som hvitt, sølv, mocca eller rust, forteller Nina og peker på Rais Viva L som et eksempel der du kan sette sammen din egen favoritt.

Peisinnsats i blå vegg med blomster ved siden av

Tips til oppussing av stue

Det kan være smart å skaffe ny peis, eller komme i gang med piperehabilitering nå som du ikke har samme behov for å bruke peisen til å varme opp boligen eller hytta.

– Om høsten er det ofte stor pågang, og det hender at det blir ventetid. Det kan derfor være en god idé at du får utført montering av nytt ildsted nå som vi er utenfor høysesong. Har du en eldre bolig eller hytte kan det også være smart å be om befaring for å undersøke pipeløpet, siden det kan være på tide med rehabilitering, avslutter Nina.

Du vil kanskje også like:

Klebersteinsovn som står langs veggen i en hytte stue

Få ting slår en original klebersteinsovn

En original klebersteinsovn gir en jevnere og mykere varme enn andre peisovner. Den porøse klebersteinen trekker raskt til seg varmen og avgir den sakte. Noe som fører til et godt inneklima.
Eva 992 åpen gasspeis midt i en stue

Peisene fra JC Bordelet er helt unike og gjør stort inntrykk

Med en takhengt eller vegghengt peis fra JC Bordelet får du noe helt spesielt. En skulptur som varmer hele hjemmet, og som blir det naturlige samlingspunktet for hele familien.
Stue og spisestue som har en hvit kakkelovn som fokus

Varmelagrende ovner – En lønnsom investering

Når det kommer til vedovner, er det mye å spare på å velge en varmelagrende vedovn i tider med høye strømpriser. Les mer om hvilke andre fordeler de har.