Peisen din trenger ikke å være hvit

Forandring fryder. En dus farge gjør at peisen glir lett inn i omgivelsene, og en mer oppsiktsvekkende farge skaper et skikkelig blikkfang i stuen. – Livet er for kort til å bare ha én kjedelig farge på peisen!
Peisinnsats med en vegg som er malt i blå

Flere som ønsker en mer fargerik tilværelse

Rune Ek Larsen er murmester og kakkelovnsmaker i Varmefag, og han har jobbet med peis i over 30 år. Nå har han lagt merke til at flere og flere kunder går for det utradisjonelle i peisveien.

– Farger er mer akseptert som innredningsverktøy i dag. Det er en sterkt økende trend de siste to-tre årene at folk ønsker å sette farge på tilværelsen, også når det gjelder peisen. Og det synes vi som jobber med dette er herlig, sier Rune Ek Larsen.

"En malingsrulle, en malepensel og et par timer til overs, så har du et nytt ildsted."

Peisinnsats i en vegg som er malt grå/brun

Enkelt å male peisen selv

En hvitmalt peis er fortsatt dominerende i norske hjem, men det er en smal sak å skifte farge.

– En malingsrulle, en malepensel og et par timer til overs, så har du et nytt ildsted. I dag har vi forskjellige typer steinpanel, kleberstein og marmor i forhold til for 20-30 år siden som gjør det mye lettere å endre farge på peisen, forteller Ek Larsen.

Han har også noen tips til hvilken farge du bør velge avhengig av hva slags formål peisen skal ha i hjemmet, utenom å avgi varme.

– Ønsker du et skikkelig blikkfang i stuen kan du male peisen svart, lilla, i en syrlig grønnfarge eller kanskje en kombinasjon? Her opplever vi at flere og flere ønsker å bryte normen. Andre toner det ned ved å velge mer duse gråtoner og “café latte-farger” som glir lett inn i omgivelsene.

Hvis du er av typen som ikke blir bitt av fargebasillen kan du rett og slett la peisen stå umalt, eller be peishåndverkeren din om å lage et mønster.

– 15 til 20 prosent av kundene velger faktisk denne løsningen. Da lar du den røffe betongstrukturen komme til sin rett. Og det gir frihet til å velge hvilken farge du selv ønsker på peisen din for første gang, sier Ek Larsen.

Peisinnsats satt i en vegg laget av grå stein

Ovnen trenger heller ikke å være svart

Peisovner har lenge kommet i svart eller grått, men nye tider betyr nye og spennende farger.

– På 70 og 80-tallet kom det hvite peisovner på markedet. Det er noe av den trenden vi ser igjen nå, bare at vi i dag har enda flere farger. Alt fra rust, ulike hvite overflater, grå og mocca finnes i peisovn utvalget vårt.

– Jeg synes det er ålreit å kunne tilby kunden noe annet. Livet er for kort til å bare ha én kjedelig farge på peisen, avslutter Ek Larsen med glimt i øyet.

"Jeg synes det er ålreit å kunne tilby kunden noe annet. Livet er for kort til å bare ha én kjedelig farge på peisen."

Finn nærmeste butikk Se peisovner i flere farger

Du vil kanskje også like:

En peisinnsats fra Contura som er i fokus på veggen

Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.
Peisinnsats i en grønn malt mur

Male peisen? Her er noen gode tips og råd

Det er enkelt å fornye peisen uansett om du vil at den skal fremheves eller gli mer inn i omgivelsene. Her er alt du trenger å vite om du har en murt peis som du ønsker å male.
Contura 566 hvit peisovn i en kjellerstue ved en trapp

Inspirasjon til en koselig kjellerstue

På tide å fornye kjellerstuen? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre kjellerrommet til et lunt og koselig sted for avslapping og hygge - kanskje foran en peis?

Skrevet av: Mario Andres Neira Torres, 24. mars 2015.