Peisen din trenger ikke å være hvit


Forandring fryder. En dus farge gjør at peisen glir lett inn i omgivelsene, og en mer oppsiktsvekkende farge skaper et skikkelig blikkfang i stuen. – Livet er for kort til å bare ha én kjedelig farge på peisen!

Rune Ek Larsen er murmester og kakkelovnsmaker i Varmefag, og han har jobbet med peis i over 30 år. Nå har han lagt merke til at flere og flere kunder går for det utradisjonelle i peisveien.

– Farger er mer akseptert som innredningsverktøy i dag. Det er en sterkt økende trend de siste to-tre årene at folk ønsker å sette farge på tilværelsen, også når det gjelder peisen. Og det synes vi som jobber med dette er herlig, sier Rune Ek Larsen.

"- En malingsrulle, en malepensel og et par timer til overs, så har du et nytt ildsted"

Enkelt å male peisen selv

En hvitmalt peis er fortsatt dominerende i norske hjem, men det er en smal sak å skifte farge.

– En malingsrulle, en malepensel og et par timer til overs, så har du et nytt ildsted. I dag har vi forskjellige typer steinpanel, kleberstein og marmor i forhold til for 20-30 år siden som gjør det mye lettere å endre farge på peisen, forteller Ek Larsen.

Han har også noen tips til hvilken farge du bør velge avhengig av hva slags formål peisen skal ha i hjemmet, utenom å avgi varme.

– Ønsker du et skikkelig blikkfang i stuen kan du male peisen svart, lilla, i en syrlig grønnfarge eller kanskje en kombinasjon? Her opplever vi at flere og flere ønsker å bryte normen. Andre toner det ned ved å velge mer duse gråtoner og “café latte-farger” som glir lett inn i omgivelsene.

Hvis du er av typen som ikke blir bitt av fargebasillen kan du rett og slett la peisen stå umalt, eller be peishåndverkeren din om å lage et mønster.

– 15 til 20 prosent av kundene velger faktisk denne løsningen. Da lar du den røffe betongstrukturen komme til sin rett. Og det gir frihet til å velge hvilken farge du selv ønsker på peisen din for første gang, sier Ek Larsen.

Ovnen trenger heller ikke å være svart

Peisovner har lenge kommet i svart eller grått, men nye tider betyr nye og spennende farger.

– På 70 og 80-tallet kom det hvite peisovner på markedet. Det er noe av den trenden vi ser igjen nå, bare at vi i dag har enda flere farger. Alt fra rust, ulike hvite overflater, grå og mocca finnes i utvalget vårt.

– Jeg synes det er ålreit å kunne tilby kunden noe annet. Livet er for kort til å bare ha én kjedelig farge på peisen, avslutter Ek Larsen med glimt i øyet.

"- Jeg synes det er ålreit å kunne tilby kunden noe annet. Livet er for kort til å bare ha én kjedelig farge på peisen"

Du vil kanskje også lese:


Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.

Male peisen? Her er noen gode tips og råd

Det er enkelt å fornye peisen uansett om du vil at den skal fremheves eller gli mer inn i omgivelsene. Her er alt du trenger å vite om du har en murt peis som du ønsker å male.

Finn nærmeste butikk Se alle peisene du kan male selv Se peiser og ovner i flere farger

Skrevet av: Mario Andres Neira Torres, 24. mars 2015.