Pusse opp kjøkken: Tips til budsjett og planlegging

Ønsker du å pusse opp kjøkkenet? Vi har gode tips til budsjett og planlegging, i tillegg til inspirasjon til hvordan du kan gi kjøkkenet ditt særpreg.
Peisinnsats med svart ramme og flammer i peisinnsatsen plassert mellom kjøkken og stue

Slik planlegger du kjøkkenoppussingen

Nordmenn bruker rundt 80 milliarder kroner i året på oppussing, ifølge tall fra Prognosesenteret. Selv om det er oppussing av stue som er mest populært, er kjøkkenet også et populært oppussingsobjekt der mange får utløp for kreativiteten sin.

Valg av leverandør, befaring, design, farger, løsninger, elektriker, rørlegger og montører. Det er mye du må ta stilling til når du skal pusse opp kjøkken, men med hjelp av flinke fagfolk kan du få akkurat det kjøkkenet som du har drømt om.

I tillegg til design og fargevalg, er funksjonalitet spesielt viktig på et kjøkken. Husk at du skal bruke timesvis her, og da er det smart å velge løsningene som gjør jobben enklere.

Eksempelvis er uttrekkbare skap og hjørneskap noe som gjør at du slipper å bruke tiden på knærne bøyd inn i et skap for å finne riktig kjøkkenredskap - i tillegg til at det er god utnyttelse av plassen. Liker du å samarbeide på kjøkkenet kan topphengslede overskap være en smart løsning for å unngå å skalle hodet i en åpen skapdør.

Å tenke gjennom slike scenarioer når du skal planlegge ditt nye kjøkken kan spare deg for irritasjon i ettertid.

Kvinne som dekker bordet med Brunner Panorama peisinnsats ved siden av spisebordet og kjøkkenet

Hva med å kombinere kjøkkenoppussingen med å sette inn en skikkelig flott peis? Brunner panorama 51/66/50/66 er ingeniørkunst fra Tyskland, og kan være selve kronen på verket i et vakkert hjem.

Hvit peisovn Contura 690 AG med svart glassdør i grønt kjøkken

Sett et ekstra preg på kjøkkenet med stilrene Contura 690AG.

Budsjett til å pusse opp kjøkken

Hva koster et nytt kjøkken? Det er et nokså åpent spørsmål - skal du bare fornye frontene kommer du langt med litt maling, mens en renovering der du bytter innredning og hvitevarer koster mer.

Et komplett kjøkken kan koste alt fra 80 000 til 600 000 kroner, og avhenger blant annet av størrelsen, materialer, utstyr og installasjon. Husk å få oversikt over alle utgiftene og om du er i kontakt med en kjøkkenspesialist må du undersøke om levering, montering, rørlegger og elektriker kommer i tillegg.


Sjekk gjerne med flere kjøkkenleverandører før du bestemmer deg, slik at du få hentet inn flere tilbud. Det kan være lurt å ta med plantegning, oppdaterte mål og noen ønsker om hvordan kjøkkenet skal se ut når du besøker kjøkkenleverandørene.

Gode tips for å holde kostnadene nede

1. Det koster ekstra å flytte vann-, avløp- og elinstallasjoner, og det kan derfor være smart å beholde plasseringen av vask, oppvaskmaskin, stekeovn og andre hvitevarer.

2. Husk at dyrere materialer ikke nødvendigvis er bedre og mer slitesterke. Mange bruker mye av budsjettet på en eksklusiv benkeplate, men husk at billigere materialer som laminat er mer slitesterkt.

3. Kjøkkenleverandører har fra tid til annen spesielle rabatter på hvitevarer eller benkeplaten når du kjøper kjøkken, så følg med på kampanjene.

Peisinnsats med vannkappe plassert i kjøkkenet

Med Brunner AK 45/101 vannmantlet tunnel peisinnsats peis får du et imponerende innsyn til flammene og passer inn i ditt eksisterende varmesystem.

Brunner Urfeuer 50/66 åpen peis der kjøtt stekes

Åpen peisløsning som Brunner Urfeuer Kjøkken 50/66 gir deg definitivt et kjøkken som få andre har.

Gi ditt nye kjøkkenet et særpreg

Stadig flere ønsker seg peiskos på kjøkkenet, siden dette gir en fin atmosfære. Skal du ta steget helt ut kan du gå for en åpen peisløsning som Brunner Urfeuer Kjøkken 50/66, som er innebygget i kjøkkenets arbeidshøyde. I tillegg til vakre flammer og koselig knitring, sørger det integrerte grillspydet for at du kan tilberede lekre retter og grillmat på ilden.

En annen elegant og praktisk løsning er å bruke peisen som romdeler mellom kjøkken og stue, ved å gå for en peisinnsats med glass på tre sider. På den måten får du én peis som kan nytes i to rom. Sjekk for eksempel ut Rais Visio 3:1 eller Brunner panorama 51/66/50/66, eller velg en tunnelpeis som Rais Visio 2:1, som gjør at du kan nyte flammene i to rom samtidig.

Det finnes også mange frittstående peisovner som egner seg som kjøkkenpeis. Ta en titt på Contura 310 hvit eller Contura 690AG.

For de som har et hektisk liv med henting og levering av barna på ulike kveldsaktiviteter, kan en gasspeis være et utmerket valg. Den kan du nemlig tenne og slukke akkurat som det passer deg - og sørger for at du kan få peiskos til tross for den hektiske hverdagen.

Ekspertene hos Varmefag kommer gjerne på befaring om du ønsker å installere en peis på ditt nye drømmekjøkken.

Du vil kanskje også like:

Klebersteinsovn midt i stuen som ser på en utsikt av snø og vinter

Drømmer du om peis men mangler pipe?

Har du noen ganger tenkt etter å ha kommet hjem til kald bolig midtvinters at peisovn – ja, det hadde vært noe. Du tar av deg vinterjakken, skrur opp temperaturen på panelovnen og slår fra deg tanken om peis. For pipe har du ikke. Det får bli med drømmen.
Rais peisinnsats installert i en blå/grønn vegg og brukt som romdeler

Rais er kjent for design og kvalitet tvers igjennom

Den danske peisleverandøren Rais har blitt kjent for sin høye kvalitet og banebrytende design. Vi vil se nærmere på hvorfor Rais-peisovner er så populære blant arkitekter og hvilke intelligente finesser noen av ovnene har.
Brunner peisinnsats i moderne stue

Brunner - peisen over alle peiser

Har du først bestemt deg for å investere i en eksklusiv peisinnsats, vil du neppe angre om du tar steget helt opp til en Brunner. Kremen av peiser er arkitektenes førstevalg, noe som ofte kommer til syne i ulike interiørmagasiner.