Rais er kjent for design og kvalitet tvers igjennom

Den danske peisleverandøren Rais har blitt kjent for sin høye kvalitet og banebrytende design. Vi vil se nærmere på hvorfor Rais-peisovner er så populære blant arkitekter og hvilke intelligente finesser noen av ovnene har.
Rais peisovn plassert langs en vegg i stue

Rais - Danske peisovner med banebrytende design

Den danske peisleverandøren Rais har i flere tiår utmerket seg med peisovner av høy kvalitet med et banebrytende design. Flere av peisovnene har blitt stående som rene designikoner innen peisbransjen og er ofte arkitektenes førstevalg.

Rais produserte sin første peisovn på begynnelsen av 70-tallet, da oljekrisen for alvor rammet Danmark og det ble mer vanlig å fyre med ved rundt om i de danske hjem.

Innehaveren av en designmøbelforretning i København falt pladask for designet og ba om å få stille ut peisovnen sammen med møblene i butikken sin. Ovnen sto utstilt i 3-4 år før den plutselig ble veldig populær.

I dag produseres Rais peisovner i stor skala i Fredrikshavn på Jylland. Selv om produksjonsmetodene har endret seg dramatisk, er kvaliteten fortsatt den samme.

Rais peisinnsats midt i rommet og brukt som romdeler mellom stue og spisestue

Du blir fort glad i en Rais

Rune Ek Larsen er eier av Varmefag-butikkene i Drøbak og på Alnabru i Oslo. Han har siden første gang han la sin hånd på en Rais på 80-tallet en gang, hatt en stor forkjærlighet for disse peisovnene.

– Det unike med peisovner fra Rais er først og fremst kvaliteten og kombinasjonen av et rendyrket design og det faktum at de ikke frykter prisen i den andre enden når de produserer peisen. De lager produktet av høy kvalitet først, så setter de prisen etterpå, forklarer Ek Larsen.

"Det unike med peisovner fra Rais er først og fremst kvaliteten."

– Hvis du ser en detalj i rustfritt stål, for eksempel et håndtak, på en peisovn fra Rais, så kan du være trygg på at det er det du ser tvers igjennom. Mange produsenter kjører bare make-up for forbrukeren ytterst. Det gjør ikke Rais. Her kan du fotfølge kvaliteten, sier han.

Rais peisinnsats installert i en blå/grønn vegg og brukt som romdeler

Arkitektenes favoritt


Rune Ek-Larsen har Varmefag-butikker i Drøbak og på Alnabru i Oslo. Han har solgt peisovner fra Rais siden 80-tallet.

Peisovner fra Rais har alltid appellert til arkitekter, som gjerne søker noe ekstraordinært og unikt i produkter.

– Det virker som forkjærligheten for Rais har gått i arv i flere generasjoner arkitekter, sier Ek Larsen.

Han forklarer også at en av grunnene kan være at peisovner fra Rais er forholdsvis enkle å plassere, da de har en fasong som spiller veldig på lag med norske hjem, enten kvadratiske eller runde. Begge er rene i formen, og det er lett å illustrere hvordan de vil ta seg ut i hjemmet.

Intelligente finesser


Enkelte ovnserier fra Rais er nå utstyrt med CleverAir ®, et unikt system som kort fortalt leser temperaturer og styrer nivået for brukeren.

– Som en slags peisens automatgir. Om ønskelig kan du velge en Rais som selv sørger for at du utnytter veden optimalt og forurenser minimalt, sier han og legger til at det ikke er mange kronene du må ut med ekstra for dette.

I motsetning til mange av konkurrentene er peisovnene fra Rais laget i én bit, helt uten skjøter. De runde ovnene er helt runde, mens konkurrentene er runde foran og flate bak.

Finn nærmeste butikk Se alle peisovner fra Rais Se alle peisinnsatser fra Rais

Du vil kanskje også like:

En peisinnsats fra Contura som er i fokus på veggen

Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.
Mann som ser på flammene i en peisinnsats på nært hold

En peis til både kos og nytte

Da Pål Erland (47) og familien kjøpte nytt hus i Stavanger i sommer, orienterte de seg i markedet før de bestemte seg for hvilken peis de skulle velge.
Contura 566 hvit peisovn i en kjellerstue ved en trapp

Inspirasjon til en koselig kjellerstue

På tide å fornye kjellerstuen? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre kjellerrommet til et lunt og koselig sted for avslapping og hygge - kanskje foran en peis?

Skrevet av: Håkon Rakeng, 6. september 2016