Liten vedovn – for deg med begrenset plass

Har du begrenset plass, men drømmer likevel om peiskos? Det finnes mange mindre vedovner som passer perfekt for deg som har en mindre bolig, leilighet eller hytte. Vi har samlet et utvalg av våre minste vedovner, som kan gjøre din peisdrøm til virkelighet.
Liten svart vedovn med tre oppbevaringshyller til ved rett under vedovnen

Liten plass trenger ikke å være til hinder for peiskosen

I enkelte hytter, leiligheter eller til og med hus er det ikke alltid lett å finne stor nok plass til peisen man har i tankene, men heldigvis finnes det flere peis- og vedovner som tar liten plass. Har man i tillegg ikke et veldig stort oppvarmingsbehov eller ikke trenger en peis som hovedkilde til oppvarming, kan en liten peisovn eller vedovn være et godt valg.

Små vedovner er ofte like effektive oppvarmingskilder som større vedovner, og mange blir overrasket over hvor mye varme de faktisk produserer.

«Vi får faktisk noen ganger klager på at det blir for varmt. Da er jo svaret vårt at kunden må legge mindre ved i ovnen, og dermed kan man kosefyre lengre og produsere passelig med varme. Behovet for svære ovner er betraktelig mindre nå enn i «gamle dager» når ovnen var betydelig mindre effektiv.» forklarer Gunnar Hauso, butikksjef i Varmefag Haugesund.

En liten peisovn er også et ypperlig valg for de som ønsker en mer minimalistisk stil i hjemmet. Den lille størrelsen skaper en følelse av enkelhet og orden, samtidig som du fremdeles kan nytte funksjonaliteten og kosen ved en peis.

En ting man må være oppmerksom på når man går til anskaffelse av en liten peisovn er at enkelte små vedovner faktisk trenger større avstand til brennbart materiale enn noen av de litt større.

«Dette skyldes valg av ovn, om det for eksempel er en stråleovn laget i støpegods eller en konveksjonsovn i platestål. Spør i din nærmeste Varmefag- butikk hvilke krav til brennbart materiale din favorittovn har» forklarer Hauso.

En oversikt over våre minste vedovner og peisovner

Varmefag tilbyr et stort utvalg av mindre ovner og peiser, både for ved og gass. Under får du et utvalg av våre minste ovner.

Små peisovner fra Dovre

Ønsker du deg en liten peisovn, kan du vurdere en av peisovnene fra Dovre. Hos Varmefag kan du velge mellom tre ulike små peisovner i støpejern fra Dovre-kolleksjonen. Dovre Saga 107 er en 73 cm høy og 43 cm bred tøff liten peisovn i moderne uttrykk med tre små vinduer på hver side, og en stor glassdør i front.

Dovre 250 CBS er enda mindre med en vakker glassdør som gir godt innsyn til flammene. Peisovnen er 66 cm høy og 45.2 cm bred, og kan brukes som hovedkilde til oppvarming i mindre rom eller som tilleggsvarme feks i kombinasjon med en varmepumpe i større rom.

Den minste i Dovre-serien har en høyde på 48.5 cm og en bredde på 35 cm. Dovre 40 CBS er mer tradisjonelt utformet og har et hyggelig motiv fra eventyret De tre Bukkene Bruse. Ovnen kan leveres med en til to kokeplater, og kommer til god nytte dersom strømmen skulle gå eller tidvis være veldig dyr.

Liten vedovn med vednisje på venstre side

Liten men tøff, Dovre Saga 107 vedovn

Wiking små peisovner

Med mer enn 30 års erfaring i bransjen har Wiking utviklet flere små peisovner som er perfekt tilpasset mindre rom. Wiking Miro 1 er en av de minste peisene i Miro-serien. Den har en robust støpejernsdør med et stort glass og sideglass for innsyn inn mot flammene. Peisen er fleksibel da den kan monteres på tre ulike måter i et rom, den kan henge på veggen, stå på gulvet på sokkel eller plasseres på en pidestall. Med sin høyde på 71.2 cm får du en nett peisovn med et godt innsyn til flammene.

Tøffe WIKING Mini 2 med høye ben har en høyde på 83.2 cm, en bredde på 51.3 cm og kommer i to andre varianter; Wiking Mini 2 med lave ben (H: 65.2 cm og B: 46.8 cm) og Wiking Mini 2 med sokkel (H: 60.8cm og B: 46.8 cm). Sistnevnte er seriens minste peisovn, og har solid kvalitet, god forbrenningsteknikk og er bygd for brukervennlighet.

Wiking Mini 4 kan du velge med eller uten dør foran vedrommet under brennkammeret. Med sin høyde på 89.2 cm og bredde på 46.8 cm tar den ikke mye plass i et lite rom. Alle peisovner fra Wiking kommer med funksjonen «Automatic», der regulering av luft i opptenningsfasen automatisk blir styrt av selve peisen slik at du får en enkel og effektiv opptenning.

Liten svart vedovn med vednisje på venstre side og kjøkkenet på høyre siden av vedovnen

Stort innsyn til flammene på WIKING Mini 2 vedovn.

"Det beste med en liten peisovn er selvsagt at den ikke tar for mye plass eller «dominerer for mye» i stua – det er tross alt mange måneder i løpet av et år der en ikke bruker ovnen sin."

- Gunnar Hauso, Varmefag Haugesund

En liten vedovn i en stue laget av treverk

Vedovnen WIKING mini 4 - nett og elegant

Svart peisovn med glassdør og sideglass med godt innsyn til flammene - fokuspunkt i stue

Rais Caro 90 cm svart med glassdør og sideglass - finnes i flere varianter

Liten peisinnsats i en betong mur

Liten og prisgunstig peisinnsats til innmuring - Contura i4 Modern

Liten klebersteinsovn som tar vare på varmen

Har du lyst på en god og tradisjonell varmelagrende klebersteinsovn, men har liten plass? Norsk Kleber Otta 102 er en liten, men massiv klebersteinsovn som er populær blant både hus- og hytteeiere. Peisen har en høyde på 85 cm og en bredde på 37 cm. Den kan også leveres med en kokeplate dersom det er ønskelig å lage mat rett på ovnen.

En liten klebersteinsovn er både praktisk og effektiv da varmen lagres i steinen og avgis over mange timer. I tillegg til at den har god fyringsøkonomi. skaper den også et godt inneklima. Du kan lese mer om fordelene ved varmelagrende ovner her.

Rais Q-tee-serien

Staselige Rais Q-tee 57 er en liten, funksjonell peisovn i moderne stil. Den lille ovnen gir godt innsyn til flammene og er perfekt for mindre rom. Med peisen får man også en rysterist, askeskuff og et luftavkjølt håndtak. Som navnet røper kommer Rais Q-Tee 57 i en høyde på 57 cm og en bredde på 43.5 cm, men den finnes også i en større versjon med en høyde på 85 cm og lik bredde (Rais Q-tee 85).

Et annet godt alternativ om du liker en mer kubistisk stil er Rais Q-tee 2. Dette er en funksjonell og elegant liten peisovn med et ekstra stort brennkammer som gjør den til en effektiv varmekilde i mindre rom. Modellen finnes til og med som gasspeis. Rais Q-tee 2 basic gasspeis, er et godt alternativ dersom du for eksempel mangler pipe eller ønsker en peis du kan slå av og på med fjernkontrollen. Begge Q-tee 2 peisene er like store, med en høyde på 59.8 cm og en bredde på 58.2 cm.

Liten peisinnsats fra Contura

Contura i4 Modern er en nett peisinnsats som passer til innmuring. Den er bare 55 cm høy og 39 cm bred og passer fint inn i mindre boliger, leiligheter eller som et midtpunkt på hytta.

Contura i6 er kun 50.4 cm høy og 59.4 cm bred, og passer hvis du har en åpen peis som du vil gjøre om til et lukket ildsted for en mer effektiv varmekilde. Den lille peisinnsatsen har mange fine elementer som blant annet en selvlåsende dør, en ramme av enten glass eller støpejern, samt håndtak og lister i matt krom eller sort.

Mellomstore peisovner for mindre stuer

En annen peisovn fra Rais som er litt større, men fortsatt tar lite plass er Rais Caro 90. Peisen har en høyde på 92 cm og en bredde på 48 cm, og passer derfor godt inn i mindre stuer. Du kan selv tilpasse peisen slik du ønsker da peisen kan leveres i flere ulike farger, med og uten sideglass, eller med glass- eller støpejernsdør. Rais Caro 110 er storebroren, med en høyde på 111 cm. Peiser fra Rais har generelt mange designmuligheter, og ved hjelp av Rais Customizer kan du ‘bygge’ din egen peisovn, helt etter din smak.

Conturas 800-serie er mellomstore peisovner som passer fint inn i mindre boliger, leiligheter og hytter. Serien består av en rekke varianter, med flere farger, høyder, pidestall, dørvalg, m.m. Ett eksempel er Contura 856 Style som er 95 cm høy og 46.5 cm bred. Peisovnen har store sideglass som gjør flammene synlige i hele rommet, som raskt gjør den til en naturlig samlingsplass for familien. Eller om du ønsker en høyere variant som ikke tar mye gulvplass, kan kanskje Contura 896G være et alternativ.

Tenk langsiktig – Du skal ha vedovnen i mange år

Avslutningsvis kommer Gunnar Hauso med noen gode råd:

«Mitt enkle råd er – kjøp den peisovnen du liker og tenk samtidig på hva du forventer av ovnen. Skal den bare gi litt ekstra varme på kalde dager eller skal dette være din hovedvarmekilde i et større hus? Husk også at en peisovn varer gjerne i 20-30, kanskje 40 år, så tenk langsiktig – du blir gammel sammen med vedovnen din.»

Ta kontakt med din nærmeste Varmefag-butikk for å undersøke hvilke ovner som er på lager , så hjelper vi deg å finne ut av hvordan du kan skape peiskos også i en liten bolig, leilighet eller hytte.

Du vil kanskje også like:

Peisovn med klebersteinsomramming med glassplate under plassert i stue foran sofa

Klebersteinsovner er en varm investering

Klebersteinsovner er tradisjonsrike ildsteder som har varmet norske hjem i generasjoner. Vi forklarer mer om disse vakre ovnene og deres unike egenskaper.
Kvinne som koser seg foran gasspeis med en kopp kaffe

Rimelig oppvarming av hytta eller boligen med gasspeis

Oppvarming med gass koster fra omtrent 1,-/kWh. Varmefag gir deg svarene på det du lurer på om gass som varmekilde.
To par føtter iført sokker varmer seg foran peisen

Peiskos gir deg lavere blodtrykk

Helt siden våre forfedre i urtiden lærte seg kunsten å tenne ild, har bålet vært et naturlig og sosialt samlingspunkt for oss mennesker.