Velg riktig peis eller peisovn til din hytte

Vedfyring er en helt naturlig del av norsk hyttekultur, men fremdeles fyrer mange i eldre peiser som ikke er rentbrennende. Vår store guide viser deg alt fra vedovner med kokeplate og utepeis til gode peisovner og flotte peisinnsatser.
En kombinasjon av bilder av peis og peisovn som passer til hytter

Følelsen av peislukt på hytta

Det er skumring og fremdeles litt kaldt på hytten. Deilig kaffelukt har begynt å blande seg med den nostalgiske bållukten fra peisen der døra står litt på gløtt for å få trekk.

- Jeg elsker det øyeblikket! Utenfor er det skumring, og sola har ikke stått opp enda. Jeg setter på radioen og ser utover Valdres. Fuglene titter inn fra fuglebrettet og den deilige lukten av hytteliv er helt uslåelig, sier kjedeleder Sindre Baardson.

Vedfyring hører hjemme på hytten

Hvert år brennes det 230 000 tonn ved i de mange hyttene i Norge.

- Vedfyring hører hjemme på hytten. Mens det før var primært på grunn av oppvarming, ser vi stadig flere som fokuserer på det estetiske – og ikke minst at peisen er et viktig møbel på hytten. Det er forbundet med hygge, ro og fine stunder der familien samles, sier Baardson.

Men over halvparten av denne veden fyres opp i gamle ovner. Baardson er klar på at det både er økonomisk og miljøvennlig å bytte til rentbrennende ovn.

- Om gamle ovner kan vi bruke uttrykket at vi «fyrer for kråka» på grunn av en virkningsgrad på rundt 40 prosent. En rentbrennende ovn har til sammenligning en virkningsgrad på rundt 80 prosent. Dette gir en stor reduksjon i vedforbruket og dermed en fin besparelse på fyringskostnadene, sier Baardson.

"Den deilige lukten av hytteliv er uslåelig."

Peisinnsats i stue med fin utsikt mot skogen

Stor guide: Her er de beste peisvalgene for hytten

Ypperste kvalitet fra Brunner

Peisinnsats fra Brunner med hund og kvinne som ser på flammene.

Peisinnsatsene fra Brunner er virkelig kremen av kremen, og har du først bestemt deg for å investere i en eksklusiv peisinnsats til hytten, vil du neppe angre på å velge Brunner.

Tyske Brunner får du i et stort antall størrelser og formater, fra de litt mindre innsatsene som kan passe i en mindre hytte, til gedigne innsatser som virkelig blir hyttens midtpunkt.

Varmelagrende klebersteinsovn

Klebersteinsovn fra Norsk Kleber Merethe Pluss i hytte

Staselige klebersteinsovner som Norsk Kleber Merethe Pluss kan passe perfekt inn i et hyttemiljø, kanskje som én av flere peiser på en stor hytte.

Nyheten Contura 690T er også majestetisk, gir godt innsyn til flammene, og er utstyrt med moderne utstyr som automatisk start, boost-funksjon og stille askeskuff.

Fordelen med klebersteinsovner er at de lagrer varme i steinen, og avgir den gradvis ut i rommet lenge etter at ilden har sluknet. I tillegg ser de flotte ut.

Moderne og elegant fra Rais

Rais Pilar peisovn som brenner i moderne stue

For hytter med en mer moderne stil, kan dansk design fra Rais være en god idé. Rais Pilar er høy og elegant, og har godt innsyn til de vakre flammene. Trekken justeres automatisk, og sørger selv for å ha optimalt trekk til enhver tid - det er bare å tenne opp og lukke døren.

Rais har sørget for at du alltid kan ha innsyn til flammene, og denne flotte modellen kan derfor leveres med en smart trinnløs, friksjonsfri dreiesokkel. Du kan dermed enkelt dreie ovnen ved hjelp av håndtaket.

Rais Viva L 160 er en populær serie lekre og moderne peisovner hvor du kan velge og vrake i ulike farger, topper, høyder, dører og håndtak. Her kan du “bygge” din egen peisovn, helt etter din smak.

Peisinnsats som hyttens midtpunkt

En flott peisinnsats fra Rais eller Contura med store glass på en, to eller tre sider kan fungere perfekt på hytten.

Rais Visio 3:1 fungerer også fint som romdeler for eksempel mellom stue og kjøkken. De store glassene sørger for flott innsyn til flammene.

Flere fine modeller finner du blant annet i Rais 500 3-, Rais 500 2, Rais 500 1 eller Visio-serien til Rais, eller Conturas modellserier i7, i41 og i51.

Rais Visio som brenner midt i en stue 

Rais Visio 3:1 kan fungere fint som romdeler for eksempel mellm stue og kjøkken.

Gode peisovner

Gode, solide og tidsløse peisovner til hytten

Hwam 3130c peisovnen i stue med utsikt mot vann

Skal du ha en god, solid og tidløs peisovn til hytten, har Varmefag et stort utvalg til konkurransedyktige priser.

HWAM 3100-serien er en god ovn inspirert av de rene og enkle linjene i skandinavisk design, og vil både skape varme og ta seg flott ut på hytten. Den kan enten henges på veggen eller komme med pidestall eller sokkel.

TermaTech har også mange flotte peisovner til hyggelige priser, og blant annet TermaTech TT21RS med kappe av kleberstein kan være et bra valg til hytten. Ønsker du en litt mindre ovn, kan kanskje tøffe Wiking Mini gjøre jobben?

Sikre varme og kokemuligheter når strømmen går

En familie som koser seg rundt en peisovn i stue

Har du hytte uten innlagt strøm eller vann? Eller synes du det kan være kjekt å være sikret varme og kokemuligheter om strømmen skulle gå?

Mange av Conturas peisovner kan utstyres med kokeplate, og Contura 556G Style er en lekker peisovn med store glassflater og mange valgmuligheter, for eksempel kokeplate.

I tillegg finnes det også en del moderne vedkomfyrer med både kokeplate og bakerovn fra Josef Davidssons som er kjekt å ha skulle strømmen gå.

Gasspeis og varmepumpe til den moderne og praktiske

Gasspeis du kan starte med mobilen

Har du en moderne hytte, kan gasspeis være et stilig valg. En gasspeis krever minimal innsats for å få fyr i, og de fleste er utstyrt med fjernkontroll som du kan tenne ilden og justere varmen opp og ned.

Flere av gasspeisene kan du styre fra smarttelefon eller nettbrett.

Vurderer du varmepumpe på hytten?

Erstatt panelovnen med varmepumpe og få deilig og jevn varmekomfort. Vi må være ærlige og si at det ikke er like koselig som peis, men praktisk er det ihvertfall. Med varmepumpe kan du ringe hytten varm eller bruke uketimeren for å spare strøm når du ikke er på hytten.

En god idé kan være å kombinere peis med varmepumpe. Eksempelvis har Toshiba Daiseikai 9-35 en unik peisfunksjon som er designet for å optimalisere varmen fra ildstedet, slik at det blir en jevnere temperatur på hytten.

Stemningsfylt med bålpanne eller vedfyrt utekjøkken

Vi har mange lekre utepeiser, bålpanner, griller, vedfyrte utekjøkken og pizzaovner som skaper god stemning for store og små.

Du vil kanskje også like:

Hvit peisovn med glassdør med glassplate under plassert ved siden av spisebord

Eventyrlig Oppussing i Tydal

Varmefag var med og monterte peisovn da hytta på Tydal skulle pusses opp av Halvor Bakke og teamet i Eventyrlig oppussing på TV3. Se før- og etterbildene her og få tips til moderne peisovner til hytta.
Hytte som ligger rett ved vannet og solen går ned

Kjøpe hytte? Her er sjekklisten du bør lese først

Når du skal kjøpe hytte må du først lese godt igjennom takstrapporten. I denne sjekklisten er 12 punkter som du bør ha oversikt over før du kjøper.
Klebersteinsovn i en stue på en hytte

Slik skaper du ekte hyttekos

Vi nordmenn er glade i hytta vår, og vi er verdensmestere i å kose oss. Peisen er det naturlige stedet alle samler seg rundt, og hvis du skal ha ny – hvilken bør du velge? Og hva kan du gjøre slik at hyttekosen blir enda mer magisk?