Vi lager mer mat utendørs året rundt


Frisk luft er deilig uansett årstid. Det samme er opplevelsen av et måltid tilberedt utendørs, enten man bare griller pølser på bålet eller eksperimenterer som hobbykokk for å tilfredsstille ganen til familie og venner.

Har du for eksempel laget ekte italiensk pizza utendørs noen gang? Med en vedfyrt pizzaovn kan du enkelt lage din egen pizza fra bunnen av, som smaker minst like godt som på en italiensk restaurant. Det er enklere enn du kanskje tror, og gjestene vil garantert bli stumme av beundring.

Tips til pizza i vedfyrt ovn

En vedfyrt pizzaovn har en buet kuppelform for å spre varmen jevnt. Med en temperatur på 300 grader og en glovarm steinplate blir pizzaen klar på et par tre minutter. Det er viktig å følge nøye med, så den ikke blir svidd.

Pizzadeigen kan du lage på forhånd. Alt du trenger er mel (helst Tipo 0-mel eller pizzamel), litt gjær, litt salt, vann og en god klunk olivenolje. Noen bruker også litt sukker i pizzadeigen.

Et godt tips er å kjevle ut og forsteke pizzabunner i 2-3 minutter på sterk varme. Da kan du nemlig fryse dem med matpapir mellom, så har du alltid pizzabunner klare til bruk når du trenger det. Og har du først fått smaken på å lage pizza i en vedfyrt pizzaovn, så trenger du det ofte.

Lag en tomatsaus med hvitløk, strø på revet ost og hva du ellers foretrekker på pizzaen. Putt den inn i pizzaovnen, så har du en uimotståelig italiensk pizza klar på få minutter. Husk at parmaskinke, hvis det er en av dine utvalgte ingredienser, legges på etter at pizzaen tas ut av ovnen.

Bredt sortiment


Ildsjelen og kjedelederen i Varmefag, Sindre Baardson, snakker glødende om det brede sortimentet når det gjelder utendørs vedfyring, både for kos, varme og matlaging. Alt fra enkle bålfat, til utepeiser og griller, pizzaovner og komplette utekjøkken. Han forteller også om en undersøkelse fra YouGov i Sverige, som konkluderer med at vedfyring rett og slett gjør oss lykkeligere. I den grad det er mulig, nå som vi allerede er kåret som verdens lykkeligste folkeslag.

– Vedfyring gjør noe med oss. Det er noe ekte ved det. Vi finner roen når vi ser levende flammer, sier Baardson.

Utepeis og grill


Men du trenger ikke en pizzaovn eller et komplett vedfyrt utekjøkken for å kose deg med å lage mat i friluft. En kombinert utepeis og grill kan også gjøre nytten. På den kan du grille til familie og venner først, og bruke den som peis etterpå – kanskje ut i de sene nattetimer. En utepeis gir både kos og varme.

Du kan få en kombinert utepeis og grill som veier under 20 kilo. Den er ekstra praktisk ettersom du enkelt kan flytte den rundt hjørnet etter vind- og værforhold.

En gassgrill kan også brukes året rundt. Nå finnes det gassgriller som gjør det enkelt å trylle de mest imponerende retter.

Sommer som vinter


Det å sitte samlet foran utepeisen er like koselig året rundt. Vi nordmenn liker å kose oss, og ikke minst liker vi å lage mat. Noe som blant annet kommer til uttrykk i bildene folk legger ut på sosiale medier, enten de har vært på helgetur med familien, kjæresten, på guttetur eller jentetur. Fellesnevneren er herlige opplevelser med folk du er glad i, god mat og mye glede.

Stikk innom din nærmeste varmespesialist for en hyggelig og inspirerende prat om vedfyrte og gassfyrte løsninger for utendørs bruk.


Fyr i peisen med fjernkontrollen

Virker det fristende å kunne fyre i peisen med et klikk på fjernkontrollen, i stedet for å plundre med papir, opptenningsved og tennbriketter? Da er gasspeis kanskje noe for deg.

Vedovnens historie

Vedfyring går langt tilbake i tid. I oldtidens Egypt bygget de ovner av leire, og grekerne gjorde bakerfaget til et håndverk i bakerovner med åpen front i antikkens Hellas. Men det var først i middelalderen vi tok i bruk vedfyring i lukkede ovner til oppv

Finn nærmeste butikk Se alle griller og pizzaovner

Skrevet av: Håkon Rakeng, 4. april 2017