Visste du dette om kakkelovner?

Kakkelovn, ofte også kalt svenskeovn, er et ildsted som tradisjonelt er murt opp av tegl og kledd med kakler, som er keramiske, glaserte fliser. Tradisjonelt var ikke kakkelovnen bare et ildsted som ble brukt som primæroppvarming av boligen, men de var også et viktig møbel. Med vakre utforminger på flisene som ovnene var kledd med, ble disse et naturlig midtpunkt i hjemmet.
BRUNNER skandinavian CLASSIK kakkelovn vist i en stue 

Slik fungerer kakkelovnen

Rune Ek Larsen hos Varmefag Drøbak er kakkelovnsmaker, og ifølge han har disse ildstedene en fantastisk historie og unik funksjon. 

Prinsippet, som gjør kakkelovnene så geniale, er at røyken fra vedfyringen skal gå så langt som mulig i murverket på ovnen, før den går ut av pipa. Den varme røyken vil altså bevege seg rundt i flere meter i et innebygd kanalsystem, og vil langsomt avgi varmen fra ovnen, og ut til de bekledde kaklene, som har gitt sitt navn til kakkelovnene. Dette gjør at ildstedet blir svært energieffektivt.
-Dersom man har en kakkelovn som er to og en halv meter, så vil den varme røyken gå 10-12 meter før den forlater ovnen, forklarer Rune Ek Larsen.  

De glaserte kaklene er ikke bare vakre å se på, de har også den funksjonen at de lagrer varmen. Kaklene i seg selv blir aldri varmere enn at du klarer å ta på dem, men avgir varmen over lang tid. Du kan faktisk tenne opp i ovnen til en god og koselig frokost, og fortsatt nyte den samme varmen når du kommer hjem fra jobb. 

Jo større masse, jo mer varme


Som med mange andre ildsteder, så vil massen på ovnen avgjøre hvor mye varme man kan få ut av den. En stor kakkelovn vil ha et større kanalsystem, som gjør at det er mer plass til røyken å bevege seg på. Dette vil også gjøre plass til flere kakler, som lagrer og gradvis avgir varmen til rommet.
 

Kakkelovn er en svært energieffektiv måte å varme opp hjemmet på."

Inspirasjonsbilde av et Brunner kakkelovn i en spisestue
Gamle kakkelovner fra 1800-tallet vist i stuer

1800-tallets kakkelovner ble løsningen på vedmangel i Sverige og ble også en viktig del av svensk industri.

 

Kakkelovnens historie

Kakkelovner blir ofte kalt «svenskeovn» etter at de ble en stor og viktig del av svensk industri på 1800-tallet, da slike ildsteder var den viktigste varmekilden i svenske hjem.

På 1700 tallet var utnyttelsen av veden så dårlig, at rundt 90 prosent av all varmen ved vedfyring forsvant ut gjennom pipa. Dette førte til en enorm vedmangel i Sverige, da vedfyring var den største kilden til varme i svenske husstander. Derfor ble regjeringen nødt til å finne en løsning på problemet, og de ønsket å finne en mer energibesparende metode for vedfyring og oppvarming av hus. Løsningen ble kakkelovner, som ved sin unike funksjon kunne avgi varme over lang tid med bruk av mye mindre ved enn andre ildsteder.

Moderne kakkelovner

Dagens kakkelovner er gjerne noe mer minimalistiske enn de svært utpregede ovnene som man kan se fra 1800 tallet. I dag er de gjerne ensfargede, med enklere utforminger på de glaserte flisene.

 

Dette er en tradisjonell kakkelovn, med et moderne uttrykk og ekte fliser. Den runde ovnen har den samme energieffektive lagringsteknologien som avgir varmen over flere timer. Her møter gamle tradisjoner moderne uttrykk, som skaper en god atmosfære med behagelig varme, og et vakkert innsyn til flammene.
 

Brunner modernART kakkelovn

Dette ildstedet er en klassisk skandinavisk kakkelovn som er laget for moderne hjem. Den moderne og runde formen står i kontrast til de elegante glaserte flisene. Modellen har også et moderne glass som gir et flott innsyn til flammene, og skaper en lun atmosfære i rommet. 
 

BRUNNER skandinavianCLASSIK kakkelovn
Brunner modernART soverom

En kakkelovn er en investering!


Et ildsted vil alltid være en investering i hjemmet. Uansett om du velger å sette inn en kakkelovn for hygge eller for praktiske årsaker, så vil du øke verdien på boligen, og du vil få veldig mye tilbake. Det vil ikke bare være en kilde til oppvarming, men et vakkert møbel i hjemmet. I tillegg vil man kunne fyre i 2-3 timer, og holde huset varmt i et døgn. Det er en svært energieffektiv måte å varme opp hjemmet på.

 

Et ildsted som gir godt inneklima
 

Selv om det er selve flisene på kakkelovnen som avgir varmen, så har et slikt ildsted en lav overflatetemperatur. Dette vil gi mindre støvbrenning i boligen.
- Luftsirkulasjonen i hjemmet ditt vil flytte på støvpartikler, og når disse blir svidd så er det svært uheldig for inneklimaet. Dette unngår du med en kakkelovn, da overflaten på ovnen ikke vil være varm nok til å brenne slikt støv. Dette er med på å gjøre kakkelovnene til en av de sikreste og mest varige ildstedene på markedet, forklarer Rune.

 

Slik går du frem for å anskaffe kakkelovn


Når det kommer til å ta avgjørelsen med å sette inn en kakkelovn sier Rune at det er noen ting man må tenke på i forhold til plassering. 
-En kakkelovn er en stor ovn, og den er tung. Derfor er det viktig at ildstedet står et sted hvor det ikke overbelaster husets bærende fundamenter.  

Men en kakkelovn kan like gjerne stå i en leilighet i en bygård som i en enebolig. Faktisk er de fleste kakkelovner plassert i gamle bygårder. Varmen kan man enkelt regulere, så dersom man har stor eller liten plass kan man oppfylle drømmen om en kakkelovn. Det viktigste er at man velger en modell og plassering som passer inn i hjemmet. 

Dersom man har lyst på en kakkelovn så oppfordrer Rune til å ta kontakt med en fagperson som har erfaring med slike ovner. Da vil man kunne få gode råd om plassering og modeller. 

 

Ta kontakt med våre forhandlere

Du vil kanskje også like:

Klebersteinsovn som står langs veggen i en hytte stue

Få ting slår en original klebersteinsovn

En original klebersteinsovn gir en jevnere og mykere varme enn andre peisovner. Den porøse klebersteinen trekker raskt til seg varmen og avgir den sakte. Noe som fører til et godt inneklima.
Eva 992 åpen gasspeis midt i en stue

Peisene fra JC Bordelet er helt unike og gjør stort inntrykk

Med en takhengt eller vegghengt peis fra JC Bordelet får du noe helt spesielt. En skulptur som varmer hele hjemmet, og som blir det naturlige samlingspunktet for hele familien.
Stue og spisestue som har en hvit kakkelovn som fokus

Varmelagrende ovner – En lønnsom investering

Når det kommer til vedovner, er det mye å spare på å velge en varmelagrende vedovn i tider med høye strømpriser. Les mer om hvilke andre fordeler de har.

Skrevet av: Ingrid Stieng, november 2021.