Tips og råd

Her vil du få tips og råd til alt du lurer på om peiser, vedovner, pipe og piperehabilitering og ellers alt annet rundt fyring med ved eller gass.

Exodraft røyksuger på toppen av en pipe

Dårlig trekk og vanskelig å tenne opp? Her er løsningen

Røyksuger gjør det komfortabelt å fyre opp, du er garantert god trekk og du unngår å få røykutslag ut i oppholdsrommet. Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.
Rekkehus med fokus på skorsteiner

Vurderer fyringsforbud mot gamle vedovner i flere kommuner

Om noen år vil det være forbudt med oljefyring over hele landet, og Bergen har allerede besluttet å forby fyring i gamle, ikke rentbrennende vedovner. Nå vurderer flere norske kommuner det samme.
Pipebrann i pipe med flammer som kommer ut av pipeløpet

Unngå pipebrann med disse gode rådene. Se tegn og årsak!

På vinteren er det høysesong for pipebrann. Her kan du lese alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er klare tegn og ikke minst hvordan du kan unngå å få pipebrann hjemme hos deg. Varmefag gir deg rådene du trenger.
En peisovn med klebersteinsomramming som brenner med en vednisje med ved ved siden av.

Slik unngår du vedmangel i den kalde årstiden

Sprengkulde og høye strømpriser er som oftest hovedårsakene til at det oppstår vedmangel. Her kan du lese 3 gode tips for å unngå vedmangel.
Brun varmepumpe hengt på vegg over en brun sofa i stue

Varmepumpe eller peisovn? Ja takk, begge deler.

Med en varmepumpe i kombinasjon med en moderne peisovn kan du redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. Det er noe å tenke på nå som det raskt går mot kaldere tider.
Gasspeis plassert i vegg med panorama utsikt inn mot flammer

Nå skal også gasspeiser være grønne

Nylig kom en ny byggeforskrift som krever at det bare installeres gasspeiser beregnet for biogass. Installasjon av gasspeiser for fossilt brensel er ikke lenger tillatt.
To menn fra Varmefag som installerer ny stålpipe på taket til et hus

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.
Contura 690AG Style hvit peisovn med vedoppbevaring på venstre side og kjøkkenet på høyre side

Fyr med ved når strømselskapene innfører ny tariff

Noen har allerede fått den, og innen utgangen av 2018 skal samtlige norske husstander være utstyrt med en ny automatisk strømmåler. Resultatet blir varierende strømpriser fra time til time.
Mann feier pipa på taket til et hus

Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på

Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.
To menn fra Varmefag som jobber med piperehabilitering på taket til et hus

Den beste tiden på året for å sjekke pipen din

Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.

Ved er ikke bare ved – det er mer ved ved enn du tror

Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.
Hvit peisovn midt i et rom med pipe til taket

Stålpipe - et godt valg

Stadig flere velger stålpipe fremfor murpipe når de installerer peisovn. En stålpipe gir stor fleksibilitet ved plasseringen av peisen.
Gammel vedovn i stue

Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn?

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?
En mann som henter i en vednisje ved siden av en svart peisovn

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.
Et kjærestepar som koser seg med kaffe foran peisen

Ikke la peiskosen spoleres av dårlig trekk

Mørket senker seg og sesongen for peiskos er her, men det blir ikke mye kos om peisovnen bare soter og nekter å fyre skikkelig. – Det er ovnen som trekker dårlig, tenker du kanskje. Men en ovn kan ikke og skal ikke trekke. Det er pipa du må ta en titt på.
Toshiba varmepumpe som henger i spisestue

Spar opptil 40% av oppvarmingskostnadene

En luft til luft varmepumpe er en investering få angrer på. Dersom man hovedsaklig varmer opp en gjennomsnittlig stor bolig med panelovner vil man ved å montere en varmepumpe kunne spare inntil 40 % av fyringskostnadene.
Svart varmepumpe som henger på veggen i stua over sofaen

Uansett hva som skjer ute - har du perfekt temperatur inne

Med en Toshiba varmepumpe får du jevn innetemperatur hele året og du kan senke dine kostnader til oppvarming med opptil 40%.
Svart peisovn med vedstabel ved siden av og sofagruppe som er vendt mot peisen

Bytt ut parafinkaminen og få tusenvis av kroner i Enova-støtte

Les om myndighetenes nye og gode støtteordninger gjennom Enova som oppfordrer til å bytte ut olje- eller parafinkaminen med et mer miljøvennlig alternativ.
Kvinne som legger mer ved i peisinnsats og mann som koser seg med bok foran peis

Tips til opptenning og fyring

Selv om det kan virke som en enkel oppgave, å fyre opp ovnen, er det viktig å følge visse retningslinjer for å unngå farlige situasjoner og skade på miljøet. Her er noen nyttige tips som kan hjelpe deg med å bruke ovnen på en effektiv og trygg måte.
Spørsmålstegn på treverk

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på ta kontakt med din lokale Varmefag-butikk.
Dam med vann som renner ned

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning

I perioder med skyhøye strømpriser finnes det grep du kan gjøre. Her har vi samlet tips til hvordan du kan unngå sjokkregningen. Les alle tipsene her.
Hytte som ligger rett ved vannet og solen går ned

Kjøpe hytte? Her er sjekklisten du bør lese først

Når du skal kjøpe hytte må du først lese godt igjennom takstrapporten. I denne sjekklisten er 12 punkter som du bør ha oversikt over før du kjøper.
Boligfelt i høyden

Skal du flytte? Sjekklistene du bør lese først

Når du skal flytte er det en fordel å planlegge godt i forkant. I denne artikkelen er to sjekklister til selve flyttingen og hvordan du pakker smart.
Klebersteinsovn i stue med levende flammer og spisebord til venstre og vedoppbevaring til høyre for peisen

Selge bolig? 4 grep som kan øke boligverdien

Når du skal selge bolig trenger du ikke å gjøre de store investeringene for å øke boligverdien. Les om hvilke grep som kan øke verdien på boligen her.
To menn som jobber med piperehabilitering på tak

Derfor bør du vurdere rehabilitering av pipe

Vurderer du rehabilitering av pipe? I denne artikkelen forklarer vi hvordan det gjøres og hvor mye det koster. Les også 5 fordeler ved å få det gjort.
Hvit peisovn med stort vindue ved siden av i stue

6 tips mot dårlig trekk i pipa

Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.
Gammel parafinovn

Forbudt med parafinovn: Enova- støtte

Forbudt med parafinovn, men kan du fortsatt få Enova- støtte til å bytte det ut? Vi forklarer hvilke Enova- tilskudd du kan få når du bytter oppvarming.
Svart/grå peisovn i et hjørne av et soverom

Forskrifter og krav til brannmur og brannmursplater

Hver enkelt peis har egne krav til brannmur. Her får du nyttig informasjon om hvilke krav som stilles og hva du må melde inn til kommunen.
Hvit peisovn med glass gulvplate under peisen

Velg riktig gulvplate til peis og ovn

Gulvplate til peis og ovn er påkrevd om peisen skal stå på brennbart materiale. Les om hvilke krav som gjelder og få hjelp til valg av gulvplate her.
Sertifisert montør fra Varmefag som ruller inn en peisovn i et hus

Regler og krav til montering av vedovn

Montering av vedovn selv eller få en sertifisert montør til å utføre jobben? Les om hvilke regler og krav som gjelder når du skal montere vedovn her.
Monter som jobber med å montere en peis i stue ved siden av kjøkkenet

Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe

Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.
Bål som brenner i skog

Slik er reglene for bålbrenning i Norge

Hva er generelt bålforbud? Finnes det noen unntak? Når innføres det totalforbud? Kan jeg bruke bålpanne eller grill i egen hage? Finn svaret på det du lurer på her, og få gode tips til trygg bålbrenning.
Peisinnsats i en grønn malt mur

Male peisen? Her er noen gode tips og råd

Det er enkelt å fornye peisen uansett om du vil at den skal fremheves eller gli mer inn i omgivelsene. Her er alt du trenger å vite om du har en murt peis som du ønsker å male.
En mann som tar ut ved fra vednisje for å legge i peisen

Vedfyring – slik gjør du det, steg for steg

Hvilken ved bør du fyre med? Hva er viktig å huske på når du skal fyre opp i peisen? Hvordan bør veden lagres? Hva er vedens holdbarhetsdato? Er vedfyring miljøvennlig? Tenne fra bunnen eller fra toppen? Få svar på det du lurer på for å fyre best med ved her.
En mann som fyrer på en peisovn i mørket

Sjekkliste for beredskap i hjemmet

Har du tenkt på hva du gjør dersom vann, mat, strøm og mobilnett forsvinner? I noen timer går det sikkert bra, men hva om dette blir borte i mange dager? Det gjelder å være forberedt. Så er spørsmålet – er du forberedt?
Mor og sønn som koser seg på sofa foran hvit peisovn

Tips til et godt inneklima hjemme

Vet du hvordan inneklima du har hjemme og hva kan du gjøre for å få et godt inneklima? Med disse tipsene holder du både familien og boligen frisk.
Mann og kvinne som henter ved og tar det med inn i huset

Spar penger med peiskos

Når strømprisene stiger blir det mer og mer lønnsomt å fyre med ved. Peiskosen får du på kjøpet.
Familie med to små barn koser seg foran peisen

Høye strømpriser gjør det ekstra lønnsomt å fyre med ved

Strømprisene i Norge har i det siste vært høye og alt tyder på at vi må leve med høye strømpriser også fremtiden. Les hvorfor oppvarming med vedfyring kan være et økonomisk godt alternativ.
Kvinne som ser over strømregning foran pc

12 tips til lavere strømregning

Strømprisene i Norge har vært unormalt høye. Få 12 tips til lavere strømregning her som plutselig har blitt gull verdt.
Tunnel gasspeis som brukes som romdeler mellom stue og kontor

Ofte stilte spørsmål om gasspeis

De siste 2-3 årene har interessen for gass økt betraktelig. Her har vi samlet de mest vanlige spørsmålene Varmefag får når en kunde vurderer en gasspeis.
Kvinne med hund koser seg ved siden av en peisinnsats med vednisje under benken

Verdt å vente på drømmepeisen og en sertifisert montør

Har du funnet drømmepeisen, så kan det hende at du må ha ha litt tålmodighet før den er montert hjemme hos deg. Men jo før du bestiller - dess før har du den på plass.
To bilder ved siden av hverandre som viser hvordan man rengjør en peisovn

Slik rengjør du peisen for effektiv fyring

Rengjøring av peisen bør gjøres regelmessig bedre innsyn til flammene og for trygg, miljøvennlig fyring. Her er våre beste tips for en ren og trygg peis.
Små barn og far som koser seg foran peisen

Drømmer du om peiskos til vinter? Da må du bestille nå!

Leveringssituasjonen for mange varer i verden har endret seg mye de siste to årene. Ønsker du å få drømmepeisen på plass før vinteren kommer, må du bestille allerede nå.
Stue og spisestue som har en hvit kakkelovn som fokus

Varmelagrende ovner – En lønnsom investering

Når det kommer til vedovner, er det mye å spare på å velge en varmelagrende vedovn i tider med høye strømpriser. Les mer om hvilke andre fordeler de har.
Kvinne som koser seg foran gasspeis med en kopp kaffe

Rimelig oppvarming av hytta eller boligen med gasspeis

Oppvarming med gass koster fra omtrent 1,-/kWh. Varmefag gir deg svarene på det du lurer på om gass som varmekilde.