Når strømprisene er høye er det ekstra lønnsomt å varme opp boligen med vedfyring.

Strømprisene i Sørøst-Norge har den senere tiden vært unormalt høye og alt tyder på at vi må leve med høye strømpriser også fremtiden. Siden det meste av strømmen vi bruker i boligen går til oppvarming vil vedfyring  være et økonomisk godt alternativ selv med statens strømstøtte.

Ifølge Norsk Varme - bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, er det lønnsomt å fyre med ved når strømprisene stiger. – Kjøper du bjørkeved i 60l sekk koster det 1,27 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende vedovn. Kjøper du bjørkeved i 1500l sekk koster det kun 1,02 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende ovn.

LES OGSÅ: 12 tips til lavere strømregning

“Kjøper du bjørkeved i 1500 l sekk koster det 1,02 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende ovn.”

 

Norsk Varme
Bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner

Inspirasjonsbilde av takhengt peis

Ganske stabile vedpriser

På nettstedet Smarte Penger finner du en vedkalkulator som er kjekk å bruke for å regne ut hvordan du kan varme opp huset ditt på den mest økonomiske måten.

LES OGSÅ: Derfor bør du bytte til en rentbrennende ovn

En vedovn kan brukes som hovedopp­varming, eller som et tillegg til strøm for å ta kuldetoppene. Og husk at hvis strømmen går, er det kun vedfyring som fungerer. Peiskosen og den lune stemningen får du på kjøpet!  

Det kan også være lønnsomt å investere i en varmelagrende ovn som en klebersteinsovn eller kakkelovn. Med slike peisovner får du en myk og jevn varme over lang tid med minimalt fyring. 


Du vil kanskje også lese:

Ved er ikke bare ved – det er mer ved ved enn du tror

Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.

Drømmer du om peis men mangler pipe?

Har du noen ganger tenkt etter å ha kommet hjem til kald bolig midtvinters at peisovn – ja, det hadde vært noe. Du tar av deg vinterjakken, skrur opp temperaturen på panelovnen og slår fra deg tanken om peis. For pipe har du ikke. Det får bli med drømmen.