Slik er reglene for bålbrenning i Norge

Hva er generelt bålforbud? Finnes det noen unntak? Når er det lov å tenne bål? Kan jeg bruke bålpanne eller grill i egen hage? Finn svaret på regler for bålbrenning i Norge, og få gode tips til trygg bålbrenning.
Bål som brenner i skog

Uansvarlig bålbrenning og grilling i naturen

Sommeren 2018 var en lang, tørr og varm periode. Dette skapte krevende forhold med det høyeste antallet gress- og skogbranner i moderne tid. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), ble det registrert hele 2079 gress- og skogbranner denne sommeren.

Flere av brannene startet som følge av bålbrenning og grilling i naturen.

Hold deg oppdatert på reglene for bålbrenning i Norge

Du vil ikke være ansvarlig for en skogbrann. Om du skal tenne opp bål, bør du derfor holde deg oppdatert på reglene for bålbrenning i Norge.

- Hver enkelt av oss må vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Det gjelder alle, hele tiden og overalt, uttaler DSB-direktør Cecilie Daae.

I 2016 kom det et generelt forbud mot bålbrenning i skog og mark fra 15. april til 15. september, men det finnes unntak: «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann». I tillegg kan kommunene gi tillatelse til bålbrenning om lokale forhold tilsier det. Unntaket gjelder også etablerte bålplasser.

Med andre ord skal man bruke hodet – den alminnelige aktsomhetsplikten gjelder uansett gjennom hele året.

Brannvesenet kan innføre totalforbud

I ekstra tørre perioder kan brannvesenet lokalt legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs – i disse periodene har du ikke lov til å grille eller tenne bål verken i skog, mark eller på stranden.

Før du skal ut på tur bør du sjekke skogbrannfarevarselet, i tillegg til å undersøke om kommunen har egne regler. Følg også prinsippet om sporløs ferdsel i naturen.

- Skal du tenne bål, er det bedre at du bruker en bålplass som allerede eksisterer, i stedet for å lage en ny. Bygger du opp et nytt bål med steiner, så legg steinene på plass igjen etter at du er ferdig med bålet, og husk å slukke godt, oppfordrer Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Mange kommuner har bål- og grillplasser som er godkjente til helårs bruk. Det er med andre ord muligheter for å ta med seg familien ut for å kose seg foran bålet, selv under bålforbudet. Les også tips til smakfull bålmat for hele familien her.

Grilling og bålbrenning i egen hage

Ønsker du bålbrenning i egen hage, er bålpanne et godt alternativ. Vil du ha det naturlige midtpunktet i hagen, bør du vurdere stilige Rais Circle, som både er en bålpanne og en grill helt utenom det vanlige. Platen rundt passer nemlig ypperlig til all slags grillmat.

Ved totalforbud er det tillatt å benytte bålpanne i egen hage så lenge du er forsiktig, ansvarsfull og oppmerksom. I egen hage gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten. Det samme gjelder ved bruk av vanlig grill, utepeis og vedfyrt pizzaovn. Hvis det er veldig tørt, og brannvesenet advarer om stor skogbrannfare, bør du la være å fyre opp. Det er personen som tenner bålet som blir holdt ansvarlig om brann skulle oppstå.

Bare tenk deg om når du skal plassere bålpannen. Husk at flammene står opp når det er god fyr i bålpannen, og det kan derfor anbefales med avstand på 3-4 meter fra brennbart materiale. I tillegg må den plasseres på et underlag som ikke er brennbart.

 

Tips til trygg bålbrenning:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

Kilde: DSB

Se vårt utvalg av utepeiser Se vårt utvalg av bålpanner Se vårt utvalg av griller Finn nærmeste butikk
Grillmat som stekes på en bålpanne/utepeis

Du vil kanskje også like:

Grillspydd med pølser og grønnsaker stekes over bål

Bålmat for hele familien

Ingenting smaker så godt som mat du spiser utendørs, og bålmat er ikke noe unntak. Få tips til bålmat som hele familien vil like.
Innsiden av en pizzaovn der en pizza stekes

Med en vedfyrt pizzaovn lager du den beste pizzaen

Ingenting slår pizza laget i en vedfyrt pizzaovn. Få tips til hvordan lage god pizzadeig og til hvordan steke pizza i en pizzaovn. Les tipsene her.
En mann og kvinne som koser seg foran en bålpanne i vinteren

Bålpannen som gir deg kos uten røyk i øyne og på klær

Med en bålpanne skaper du et midtpunkt med magisk stemning – året rundt. Nå kan du også kose deg med bålkos uten å få røyk i øyene eller klærne.