Dette må du tenke på når du skal kjøpe ny peis


Skal du gå til innkjøp av ny peis eller ovn, må du tenke på mer enn bare designet. Selv om ildstedets utseende er viktig for at du skal bli fornøyd, er det også en rekke andre faktorer som er minst like avgjørende.

– Det kan være greit å ta standpunkt til om du ønsker et ildsted for kosens skyld eller som en primær eller sekundær oppvarmingskilde, sier Rolf Christian Hansen, fagsjef i Varmefag. Å vite hvordan du kommer til å bruke varmekilden og finne riktig ovn i forhold til varmebehov kan være forskjellen på et godt og et dårlig kjøp.

Finn nærmeste butikk

"– Det kan være greit å ta standpunkt til om du ønsker et ildsted for kosens skyld eller som en primær eller sekundær oppvarmingskilde"

Hvilket varmebehov har du?


– Plassering av ovnen er viktig for å fordele varmen best mulig, og det er ingen automatikk i at du klarer å varme opp hele boligen med en kilde. Derfor er det viktig å tenke på spredning av varmen hvis hensikten med ildstedet er oppvarming.

– Samtidig er det å fyre med ved veldig koselig og en stor trivselsfaktor. Er hygge det som betyr mest bør du plassere den der du har mest glede av flammene, sier han.

Hvor bør ildstedet plasseres?


En koselig peis på kjøkkenet gi dårlig med varme i resten av huset, mens en ovn i gangen med god varmespredning gjør huset godt og varmt, men du kan da altså ikke nyte lyden av knitrende ved fra godstolen i stua.

Det kan være vanskelig å vite hvilken løsning som passer deg best. Det hjelper heldigvis fagfolkene hos Varmefag deg med.

Har du pipe og bør den rehabiliteres?


Når du skal kjøpe nytt ildsted må du undersøke om pipen du har er dimensjonert for det nye ilstedet. Har du et gammelt pipeløp med skader eller slitasje, bør du vurdere en piperehabilitering. Alternativet kan gi dårlig trekk og i verste fall pipebrann

Er du usikker på om pipen din er riktig dimensjonert og i god stand, kan fagfolkene hos Varmefag komme på befaring.

Har du ikke pipe? Det er enklere enn du tror å få montert en stålpipe i boligen din. Eventuelt kan du gå for løsninger som gasspeis eller TenderFlame

Et samlingspunkt siden tidenes morgen


Det er flere grunner til at et ildsted er verdt en investering. Siden tidenes morgen har vi samlet oss rundt bålet og vi forbinder det med kos og hygge. Skulle strømmen gå midt på vinteren er en peis eller ovn også en stor trygghet.

 

Boligtypen kan avgjøre


– Når du kommer til oss har vi noen ledende spørsmål som gir oss mye hjelp. Du tenker kanskje at det er rart at noen spør deg når huset ditt er bygget når du kommer for å kjøpe en ny peis, men slike ting gir oss mye informasjon. En kort hyggelig samtale, kanskje bare noe setninger, setter oss greit på sporet. Husk – nå er du hos ”skredderen”. Og som alle gode skreddere skal vi få deg til å føle deg bedre når du går enn når du kom, sier kollega Rune Ek Larsen entusiastisk.

Hvilken størrelse bør du ha på ovnen?


Det kan derfor være lurt å ikke la seg blende av flott design, selv om det også har stor betydning for hva du ender opp med. For at ovnen skal kunne avgi riktig mengde varme har størrelsen mye å si – da spesielt størrelsen på brennkammeret.

– Det er lettere å fyre optimalt med en mindre ovn, og er ovnen for stor vil du kanskje slite med å få optimal forbrenning og glasset kan lettere bli sotete. Det er faktisk mer kritisk å kjøpe en for stor ovn enn en for liten. Men du trenger ikke vite hvilken størrelse ildstedet bør ha før du kommer til oss. Den jobben tar vi, sier Hansen.

Hvordan montere ildsted?


Det er mye å tenke på når en vedovn skal monteres, og det er mange regler og krav som du må forholde deg til. Det finnes ingen formelle utdanningskrav til montering av vedovn, men du må likevel kunne dokumentere egen kompetanse/erfaring på dette og at monteringen er gjort i henhold til krav og ildstedets spesifikasjoner.

Ikke monter vedovn eller pipe om du ikke har kompetansen til å gjøre det. Benytt sertifiserte montører som sørger for at alt blir trygt og korrekt montert. Husk at dette handler om brannsikkerhet.

Husk dette

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted er det et par ting du bør tenke på før du betaler regningen. Hva er viktigst – kos eller varme i hele boligen? Hvor i boligen har du tenkt å plassere den? Hva slags pipe har du? Og ikke minst, hvordan ønsker du at det ferdige resultatet skal bli? Resten får du hjelp til hos Varmefag.

 

Se alle våre peiser og ovner Finn nærmeste butikk

Les også:


Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.

En åpen peis gir den ultimate peisopplevelsen

I dag har åpne peiser moderne teknologi som sørger for trygg fyring. Få inspirasjon til ulike typer åpne peiser og tips til fyring i en åpen peis.