Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Selv om ildstedets utseende er viktig for at du skal bli fornøyd, er det også en rekke andre faktorer som er minst like avgjørende.

Vurder behovet ditt før du kjøper peis

– Det kan være greit å ta standpunkt til om du ønsker et peis for kosens skyld eller som en primær eller sekundær oppvarmingskilde, sier Sindre Baardson, seniorrådgiver i Varmefag. Å vite hvordan du kommer til å bruke varmekilden og finne riktig ildsted i forhold til varmebehov kan være forskjellen på et godt og et dårlig kjøp.

"Det kan være greit å ta standpunkt til om du ønsker et ildsted for kosens skyld eller som en primær eller sekundær oppvarmingskilde."

Hvilket varmebehov har du?

Et normalt godt isolert bolig har et vamebehov på ca. 60-70 watt per kvadratmeter. Til oppvarming av et rom på 50 kvm. trenger du ca. 3500 watt.

– Plassering av ildstedet er viktig for å fordele varmen best mulig, og det er ingen automatikk i at du klarer å varme opp hele boligen med en kilde. Derfor er det viktig å tenke på spredning av varmen hvis hensikten med ildstedet er oppvarming.

– Samtidig er det å fyre med ved veldig koselig og en stor trivselsfaktor. Er hygge det som betyr mest bør du plassere den der du har mest glede av flammene, sier Baardson.

Hvor bør ildstedet plasseres?


En koselig peis på kjøkkenet gi dårlig med varme i resten av huset, mens en ovn i gangen med god varmespredning gjør huset godt og varmt, men du kan da altså ikke nyte lyden av knitrende ved fra godstolen i stua.

Det kan være vanskelig å vite hvilken løsning som passer deg best. Tegn gjerne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Det kan også være nyttig å ta bilder av rommet som ildstedet skal stå i. Vi kan da hjelpe deg med å finne den løsningen som egner seg best. 

Plassering av peisovnen er viktig både for kosefaktoren, men også for hvordan varmen spres i huset

Har du pipe og bør den rehabiliteres?


Når du skal kjøpe ny peis må du undersøke om pipen du har er dimensjonert for den nye peisen. Har du et gammelt pipeløp med skader eller slitasje, bør du vurdere en piperehabilitering. Alternativet kan gi dårlig trekk og i verste fall pipebrann

Er du usikker på om pipen din er riktig dimensjonert og i god stand, kan fagfolkene hos Varmefag komme på befaring.

Har du ikke pipe? Det er enklere enn du tror å få montert en stålpipe i boligen din. Eventuelt kan du gå for ildsteder uten pipe som for eksempel gasspeis

Med en stålpipe kan du selv velge hvor du ønsker å plassere peisen.

Et samlingspunkt siden tidenes morgen


Det er flere grunner til at et ildsted er verdt en investering. Siden tidenes morgen har vi samlet oss rundt bålet og vi forbinder det med kos og hygge. Skulle strømmen gå midt på vinteren eller om strømprisene er veldig høye er et ildsted også en stor trygghet.

Boligtypen og gulv kan avgjøre type ildsted


– Når du kommer til oss har vi noen ledende spørsmål som gir oss mye hjelp. Du tenker kanskje at det er rart at noen spør deg når huset ditt er bygget når du kommer for å kjøpe et nytt ildsted, men slike ting gir oss mye informasjon. En kort hyggelig samtale, kanskje bare noe setninger, setter oss greit på sporet. Husk – nå er du hos ”skredderen”. Og som alle gode skreddere skal vi få deg til å føle deg bedre når du går enn når du kom, sier kollega Rune Ek Larsen entusiastisk.

Videre er det viktig å tenke på hvordan gulvet er i din bolig. Mange ildsteder, for eksempel elementpeiser er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv. Men ønsker du tyngre løsninger, kan det være nødvendig med en forsterkning. Det kan vi vurder på en befaring. Les også om valg av gulvplate til ildsteder her.

En kakkelovn er vakker og noe av det mest effektive du kan varme opp boligen med, men den høye vekten gjør at det er viktig at man vet at gulvet tåler belastningen.

Hvilken størrelse bør du ha på ildstedet?


Det kan være lurt å ikke la seg blende av flott design, selv om det også har stor betydning for hva du ender opp med. For at ildstedet skal kunne avgi riktig mengde varme har størrelsen mye å si – da spesielt størrelsen på brennkammeret.

– Det er lettere å fyre optimalt med en mindre ovn, og er ovnen for stor vil du kanskje slite med å få optimal forbrenning og glasset kan lettere bli sotete. Det er faktisk mer kritisk å kjøpe et for stort ildsted enn en for liten. Men du trenger ikke vite hvilken størrelse ildstedet bør ha før du kommer til oss. Den jobben tar vi, sier Baardson.

En peisinnsats kan du få i mange størrelser og med varianter av glass på en, to eller tre sider. Ønsker du effektiv og ren oppvarming er det viktig at effekt og størrelse passer til arealet du ønsker å varme opp.

Hvordan montere ildsted?


Det er mye å tenke på når et ildsted skal monteres, og det er mange regler og krav som du må forholde deg til. Det finnes ingen formelle utdanningskrav til montering av nye peiser, men du må likevel kunne dokumentere egen kompetanse/erfaring på dette og at monteringen er gjort i henhold til krav og ildstedets spesifikasjoner.

Ikke monter ildsted eller pipe om du ikke har kompetansen til å gjøre det. Benytt sertifiserte montører som sørger for at alt blir trygt og korrekt montert. Husk at dette handler om brannsikkerhet.

 

Husk dette ved innkjøp av ny ovn

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted er det et par ting du bør tenke på før du betaler regningen. Hva er viktigst – ha det koselig med peis eller bruke det som oppvarmingskilde for hele boligen? Hvor i boligen har du tenkt å plassere den? Hva slags pipe har du? Og ikke minst, hvordan ønsker du at det ferdige resultatet skal bli? Resten får du hjelp til hos Varmefag.

Du vil kanskje også like:

En peisinnsats fra Contura som er i fokus på veggen

Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.
Åpen peis i en blå vegg i stuen

En åpen peis gir den ultimate peisopplevelsen

I dag har åpne peiser moderne teknologi som sørger for trygg fyring. Få inspirasjon til ulike typer åpne peiser og tips til fyring i en åpen peis.
Monter som jobber med å montere en peis i stue ved siden av kjøkkenet

Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe

Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.