Foto: MiA – Museene i Akershus

Snart blir det forbudt: Du kan fremdeles få Enova-tilskudd om du bytter ut parafinovnen

Så mange som 90 000 boligeiere varmer fremdeles opp boligen med fossilt brensel, ifølge Enova. - Om et drøyt år blir det forbudt å fyre med fossil parafin og olje, forteller Sindre Baardson hos Varmefag.

Interessen for å få støtte til energi- og klimatiltak i norske boliger har slått nye rekorder, og bare i løpet av august betalte Enova ut 22,4 millioner kroner for 1156 tiltak. Det er en dobling fra året før.

«90 000 boligeiere varmer fremdeles opp boligen med fossilt brensel» 

Markedssjef Anna Barnwell i Enova

Enova-tilskudd: Snart forsvinner det

Høye strømpriser og en solrik sommer er deler av forklaringen, men en av de viktigste årsakene er trolig forbudet mot å fyre med fossilt brensel som blir innført 1. januar 2020. Men det er mange som utsetter å bytte parafinovnen, opplyser Enova.

- Våre beregninger viser at det muligens er så mange som 90 000 boligeiere som fremdeles varmer opp boligen med fossilt brensel, enten ved bruk av en oljefyr eller en parafinkamin. Disse må nå finne en ny oppvarmingsløsning, sier Anna Barnwell, som er markedssjef for bygg og energisystem i Enova.

Hun opplyser at du kan få støtte om du bytter ut olje- eller parafinkaminen med en moderne varmeløsning. Blant annet kan du få 6000 kroner i støtte ut 2018, men fortvil ikke om du ikke får kommet i gang nå som vi er på tampen av året: Du får fremdeles støtte i 2019, men da er beløpet halvert. Se alle tilskuddene du kan få fra Enova.

- Når forbudet er på plass i 2020 vil det ikke lenger være noen støtte, opplyser Barnwell.

Det er også mulig å konvertere til biobrensel.

Spar penger med vedfyring

Det finnes mange gode grunner til å velge en rentbrennende vedovn - blant annet kan du spare penger nå som strømprisene er høye.

- En moderne rentbrennende vedovn har en virkningsgrad på rundt 80 prosent. Sammenlignet med gamle ovner som har virkningsgrad på omtrent halvparten, får du en fin reduksjon i vedforbruk og dermed en god besparelse i form av kostnader knyttet til oppvarming, sier Baardson.

- Vil du ha maks effekt bør du gå for en varmelagrende peisovn, anbefaler han.

Det finnes blant annet peisovner som kan utstyres med et skjult magasin av varmelagrende stein over brennkammeret. Steinen holder på varmen og avgir den sakte til rommet i noen timer etter at ilden har slukket. Jo flere kilo stein, desto lenger ettervarme.

Ønsker du å gå for den ultimate varmelagrende ovnen, kan du velge en massiv klebersteinsovn. Kleberstein er porøs og tiltrekker seg varmen, og avgir den sakte - faktisk kan en stor klebersteinsovn avgi varme i opptil 12 timer etter at ilden har slukket. Jo mer kleberstein det finnes i eller rundt ovnen, desto mer fyringsøkonomisk er den - i tillegg er den lekker å se på.

Du vil kanskje også lese:

6 tips mot dårlig trekk i pipa

Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning

I perioder med skyhøye strømpriser finnes det grep du kan gjøre. Her har vi samlet tips til hvordan du kan unngå sjokkregningen. Les alle tipsene her.