Forbudt med parafinovn: Hvilke tiltak kan du fortsatt få Enova- støtte for?

Fra 2013 ga Enova økonomisk støtte til å bytte ut parafinovn eller oljekamin med et rentbrennende ildsted. Men siden 1. januar 2020 har det vært slutt på denne støtteordningen. Hva kan du fortsatt få Enova- støtte for i 2023, om du vurderer å bytte oppvarmingsløsning?
Gammel parafinovn

Fra gamle vedovner til rentbrennende ovner og varmepumper

I 1998 kom det et krav om at det ikke lenger er lov å selge nye eller brukte gamle vedovner, og at alle ved- og peisovner skal være rentbrennende ovner. Fra 1. januar 2020 kom det i tillegg et forbud mot å fyre med fyringsolje eller parafin, og at alle parafinovner og oljekaminer måtte fjernes.

I påvente av fyringsforbudet mot parafin og fyringsolje har mange husholdninger siden den gang byttet de gamle ovnene med en rentbrennende ovn eller luft-til-luft varmepumpe ved hjelp av Enova- støtte.

Kakkelovn i et hjørne i spisestue

Få Enova-støtte for bio-ovn med vannkappe

 

En bio-ovn med vannkappe bruker biobrensel slik som pellets eller ved til oppvarming og tappevann. Tiltaket er for deg som har et vannbårent varmeanlegg, og installerer en peis med vannkappe med formål om oppvarming av bolig og tappevann.

Du har nå rett til å få tilbake opp til 10.000 kr - ved å investere i dette Enova-tiltaket. Du kan også få opptil 20.000 kr tilbake i støtte dersom du kombinerer en bio-ovn med vannkappe med installasjon av et vannbårent varmeanlegg, dersom du ikke allerede har det.

Ordningene har vært gjeldende siden 5. januar 2015. For å kvalifisere til Enova-tilskuddet må bio-ovn med vannkappe være kjøpt de siste 20 månedene.

Hvilke alternativer finnes i stedet for olje- eller parafinkamin?

De enkleste alternativene for å erstatte en olje- eller parafinkamin er en rentbrennende ovn eller en luft-til-luft-varmepumpe.

Alle ved- og peisovner hos Varmefag er rentbrennende ovner. Alternativene til parafinkamin og oljefyring er ikke bare mer energieffektive og økonomiske. Det er også grep som gjør boligen din mer moderne og attraktiv, samtidig som du gjør en klimainnsats.

Alternativt kan du også erstatte oljekaminen med en bio-ovn med vannkappe som du fortsatt kan få Enova-støtte for.

Klebersteinsovn som fokus i en stue

Spar penger med vedfyring

Det finnes mange gode grunner til å velge en rentbrennende vedovn - blant annet fordi det er et økonomisk tiltak som kommer godt med nå som strømprisene er høye.

- En moderne, rentbrennende vedovn har en virkningsgrad på rundt 80 prosent. Sammenlignet med gamle ovner som har en virkningsgrad på omtrent halvparten, får du en fin reduksjon i vedforbruk og dermed en god besparelse i form av kostnader knyttet til oppvarming, sier Sindre Baardson hos Varmefag.

- Vil du ha maks effekt bør du gå for en varmelagrende peisovn, anbefaler han.

Det finnes blant annet peisovner som kan utstyres med et skjult magasin av varmelagrende stein over brennkammeret. Steinen holder på varmen og avgir den sakte ut i rommet i flere timer etter at ilden har slukket. Jo flere kilo stein, desto lenger ettervarme.

Ønsker du å gå for den ultimate varmelagrende ovnen, kan du velge en massiv klebersteinsovn. Kleberstein er et porøst materiale som tiltrekker seg varme, og avgir den sakte. Faktisk kan en stor klebersteinsovn avgi varme i opptil 12 timer etter at ilden har slukket. Jo mer kleberstein det finnes i eller rundt ovnen, desto mer fyringsøkonomisk er den - i tillegg til at ovnen er lekker å se på.

Hvilke andre tiltak kan du fortsatt få Enova- støtte for

Selv om du ikke lenger kan få Enova- støtte for å bytte ut parafin- og oljekamin, har Enova andre energitiltak med lav konkurranse og som dermed gir støtte.

Følgende energitiltak kvalifiserer opptil 10.000 kroner i støtte:

  • Væske-til-vann varmepumpe
  • Bio-ovn med vannkappe
  • Biokjel
  • Solfanger

Se alle tilskuddene du kan få fra Enova.

Du vil kanskje også like:

Hvit peisovn med stort vindue ved siden av i stue

6 tips mot dårlig trekk i pipa

Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.
Dam med vann som renner ned

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning

I perioder med skyhøye strømpriser finnes det grep du kan gjøre. Her har vi samlet tips til hvordan du kan unngå sjokkregningen. Les alle tipsene her.
En mann som henter i en vednisje ved siden av en svart peisovn

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.