Nå skal også gasspeiser være grønne

Nylig kom en ny byggeforskrift som krever at det bare installeres gasspeiser beregnet for biogass. Installasjon av gasspeiser for fossilt brensel er ikke lenger tillatt.
Gasspeis i vegg

Ny byggeforskrift krever fornybar biogass i gasspeiser

I forskriften Tek 10: § 14-4 står det svart på hvitt at det ikke er tillatt å installere varmeinstallasjon for fossilt brensel. Med andre ord er det kun tillatt å installere ovner beregnet for fornybar biobrensel, som for eksempel ved, trepellets, bioolje og biogass. Dette omfatter hus/bygg som har sendt inn byggesøknad etter 01.01.2017. Forskriften gjelder ikke om byggesøknad er sendt inn før denne datoen.

Forbudet gjelder også for installasjon av ny gasspeis i eksisterende bygg, men ikke for bytte av eksisterende gasspeis. Fritidsboliger til og med 70 kvadratmeter er også fritatt fra forskriften.
 

Se våre gasspeiser

"Vi har nå fått biogass-sertifikat på de aller fleste av våre gasspeiser. Parallelt jobber vi med å få biogass på flasker, slik at vi kan tilby en komplett løsning."

Gasspeis tunnel i midten av en moderne stue

Gasspeisene får biogass-sertifikat

På grunn av den nye forskriften er det hektisk aktivitet hos RPT Gass på Klepp i Rogaland om dagen. I tillegg til å være landets største norskeide leverandør av fylte propanflasker, er de også leverandør av gasspeiser til Varmefagkjedens mange butikker i hele Norge.

– Vi har nå fått biogass-sertifikat på nesten alle våre gasspeiser. Parallelt jobber vi med å få biogass på flasker, slik at vi kan tilby en komplett løsning, sier daglig leder hos RPT Gass, Morten Viste.

– Det er viktig å presisere at dette kravet kun gjelder installasjon av nye gasspeiser. Har du allerede en gasspeis, er det fullt lov å bruke den, legger han til.

"Det er viktig å presisere at dette kravet kun gjelder installasjon av nye gasspeiser. Har du allerede gasspeis, er det fullt lov å bruke den."

Gasspeis på sort vegg

Hva er biogass?


På spørsmål om hva biogass egentlig er, forklarer Viste at det finnes biogass som består av Metan (naturgass) og Biopropan. Begge gassene lages helt eller delvis av vegetabilske oljer, avfallsrester og restmaterialer fra planter og dyr. 

Disse gassene kan bestå av 100 prosent bio-opprinnelse eller med innblanding av fossilt. Dette utgjør ikke noe forskjell ved selve forbrenningen, da gassen er den samme, men har forskjellig opprinnelse.

– For å forenkle begrepet biogass, omtaler vi begge disse gassene som biogass, selv om det er to forskjellige gasser, avslutter Morten Viste.

Fortsatt trygt å velge gasspeis


En gasspeis er enkel å plassere og du trenger ikke eksisterende pipe i boligen. I nye og tette boliger som ikke har det store oppvarmingsbehovet, vil en gasspeis passe helt perfekt – og den er absolutt ikke bare til pynt. En gasspeis varmer også godt. Dessuten er det praktisk å fyre opp i peisen med fjernkontrollen.

Stikk innom din nærmeste varmespesialist for å se det brede utvalget av gasspeiser. 

Finn nærmeste butikk Se våre gasspeiser

Du vil kanskje også like:

Spørsmålstegn på treverk

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på ta kontakt med din lokale Varmefag-butikk.
Gasspeis innsats som romdeler mellom stue og spisestue

Fyr i peisen med fjernkontroll

Virker det fristende å kunne fyre i peisen med et klikk på fjernkontrollen, i stedet for å plundre med papir, opptenningsved og tennbriketter? Da er gasspeis kanskje noe for deg.
Grå vedovn med vedoppbevaring under peisovn og plassert mellom stue og kjøkkenet

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.