Fyr med ved når strømselskapene innfører ny tariff


Noen har allerede fått den, og innen utgangen av 2018 skal samtlige norske husstander være utstyrt med en ny automatisk strømmåler. Resultatet blir varierende strømpriser fra time til time.

En fordel med den nye strømmåleren er at du slipper å lese av måleren og innrapportere strømforbruket ditt selv, siden den nye måleren vil innrapportere forbruket av seg selv.

Men strømregningen vil trolig bli høyere, for strømselskapene har varslet at de vil innføre en effekttariff for å øke bevisstheten rundt strømforbruket. I korte trekk innebærer dette at strømprisene vil variere fra time til time, og vil koste mer når mange bruker strøm samtidig.

Man kan kanskje tenke seg til at strømmen dermed vil være dyrest om morgenen når mange dusjer, og på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb og lager middag, vasker klær og kanskje til og med lader bilen.

Dermed får du også mulighet til å justere strømforbruket ditt, og kan påvirke regningen i større grad enn tidligere.

PS! Effekttariff er ikke innført enda. Ifølge NVE vil ikke dette bli innført før tidligst 1. januar 2019.

 

Se våre peisovner

"...du får muligheten til å justere strømforbruket ditt, og kan påvirke regningen i større grad enn tidligere."

Miljøbilde av Contura 690AG Style peisovn

Spar penger med vedfyring


Fra 2019 vil du dermed få mulighet til å spare penger ved å fyre med ved i stedet for strøm i de periodene på døgnet hvor strømmen er på sitt dyreste. Fyring med ved kan koste helt ned mot 45 øre pr kilowatt. 

Er du ekstra kostnadsbevisst kan en varmelagrende peisovn eller en klebersteinsovn redusere strømutgiftene dine enda mer, ettersom ovnen vil holde på varmen i mange timer etter at du har fyrt i den. I noen tilfeller hele dagen.

"...du vil få mulighet til å spare mange penger på å fyre med ved i stedet for strøm i de periodene på døgnet hvor strømmen er på sitt dyreste."

Miljøbilde av Rais Viva L 160 peisovn

Når monteres ny strømmåler hos deg?

Du vil bli varslet i god tid på forhånd om når det skal monteres en ny strømmåler hjemme hos deg. Selve installasjonen tar under en halvtime. Bor du i blokk med sikringsskapet i oppgangen, vil du ikke bli varslet. Da vil du plutselig en dag bare se en “plastklump” festet utenpå sikringsskapet. Denne fungerer som en antenne for strømmåleren.

På nettsiden nymåler.no kan du se hvor langt utrullingen av de nye strømmålerne har kommet. Der finner du også mer informasjon om alt du trenger å vite i forbindelse med de nye AMS-målerne.

Det er Stortinget som har vedtatt at samtlige norske husstander skal være utstyrt med nye digitale strømmålere innen 1. januar 2019. Kostnaden på å skifte ut de gamle med de nye er beregnet til 10 milliarder kroner. Du må ikke betale noe for den nye strømmåleren, men du må regne med en litt høyere nettleie.

Stikk innom din nærmeste varmespesialist - la deg inspirere - og sjekk ut det brede utvalget av varmelagrende ovner som kan redusere strømregningen din.

Du vil kanskje også lese:


Varmepumpe eller peisovn? Ja takk, begge deler.

Med en varmepumpe i kombinasjon med en moderne peisovn kan du redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. Det er noe å tenke på nå som det raskt går mot kaldere tider.

Finn nærmeste butikk Se våre klebersteinsovner Se våre peisovner

Skrevet av: Håkon Rakeng, 18. september 2017