Fyr med ved når strømselskapene innfører ny tariff

Noen har allerede fått den, og innen utgangen av 2018 skal samtlige norske husstander være utstyrt med en ny automatisk strømmåler. Resultatet blir varierende strømpriser fra time til time.
Sist oppdatert: Oktober 2018
Contura 690AG Style hvit peisovn med vedoppbevaring på venstre side og kjøkkenet på høyre side

Effekttariff og den nye strømmåleren

En fordel med den nye strømmåleren er at du slipper å lese av måleren og innrapportere strømforbruket ditt selv, siden den nye måleren vil innrapportere forbruket av seg selv.

Men strømregningen vil trolig bli høyere, for strømselskapene har varslet at de vil innføre en effekttariff for å øke bevisstheten rundt strømforbruket. I korte trekk innebærer dette at strømprisene vil variere fra time til time, og vil koste mer når mange bruker strøm samtidig.

Man kan kanskje tenke seg til at strømmen dermed vil være dyrest om morgenen når mange dusjer, og på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb og lager middag, vasker klær og kanskje til og med lader bilen.

Dermed får du også mulighet til å justere strømforbruket ditt, og kan påvirke regningen i større grad enn tidligere.

PS! Effekttariff er ikke innført enda. Ifølge NVE vil ikke dette bli innført før tidligst 1. januar 2019.

"...du får muligheten til å justere strømforbruket ditt, og kan påvirke regningen i større grad enn tidligere."

Miljøbilde av Rais Viva L 160 peisovn

Spar penger med vedfyring


Fra 2019 vil du dermed få mulighet til å spare penger ved å fyre med ved i stedet for strøm i de periodene på døgnet hvor strømmen er på sitt dyreste. Fyring med ved kan koste helt ned mot 45 øre pr kilowatt. 

Er du ekstra kostnadsbevisst kan en varmelagrende peisovn eller en klebersteinsovn redusere strømutgiftene dine enda mer, ettersom ovnen vil holde på varmen i mange timer etter at du har fyrt i den. I noen tilfeller hele dagen.

"...du vil få mulighet til å spare mange penger på å fyre med ved i stedet for strøm i de periodene på døgnet hvor strømmen er på sitt dyreste."

Mann som fyrer opp

Når monteres ny strømmåler hos deg?

Du vil bli varslet i god tid på forhånd om når det skal monteres en ny strømmåler hjemme hos deg. Selve installasjonen tar under en halvtime. Bor du i blokk med sikringsskapet i oppgangen, vil du ikke bli varslet. Da vil du plutselig en dag bare se en “plastklump” festet utenpå sikringsskapet. Denne fungerer som en antenne for strømmåleren.

Finn mer informasjon om alt du trenger å vite i forbindelse med de nye AMS-målerne hos NVE.

Det er Stortinget som har vedtatt at samtlige norske husstander skal være utstyrt med nye digitale strømmålere innen 1. januar 2019. Kostnaden på å skifte ut de gamle med de nye er beregnet til 10 milliarder kroner. Du må ikke betale noe for den nye strømmåleren, men du må regne med en litt høyere nettleie.

Stikk innom din nærmeste varmespesialist - la deg inspirere - og sjekk ut det brede utvalget av varmelagrende ovner som kan redusere strømregningen din.

Finn nærmeste butikk Se våre klebersteinsovner Se våre peisovner

Du vil kanskje også like:

Brun varmepumpe hengt på vegg over en brun sofa i stue

Varmepumpe eller peisovn? Ja takk, begge deler.

Med en varmepumpe i kombinasjon med en moderne peisovn kan du redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. Det er noe å tenke på nå som det raskt går mot kaldere tider.
Mann og kvinne som henter ved og tar det med inn i huset

Spar penger med peiskos

Når strømprisene stiger blir det mer og mer lønnsomt å fyre med ved. Peiskosen får du på kjøpet.
Mor og sønn som koser seg på sofa foran hvit peisovn

Tips til et godt inneklima hjemme

Vet du hvordan inneklima du har hjemme og hva kan du gjøre for å få et godt inneklima? Med disse tipsene holder du både familien og boligen frisk.