Slik velger du riktig gulvplate til peis og ovn


Skal peisen stå på tregulv, vinylbelegg, fliser eller steingulv? Husk at du må ha gulvplate under peisovnen om den skal stå på brennbart materiale.

- En gulvplate er relativt vanlig ekstrautstyr når folk kjøper peisovn, siden de fleste norske hjem har en eller annen form for tregulv i stua, sier Esben Eliassen i Varmefag Moss.

Gulvplaten skal beskytte gulvet mot varme og glør fra peisovnen, og må brukes om peisovnen skal stå på brennbart materiale som tre eller vinyl.

Det er ikke nødvendig å bruke gulvplate om peisovnen skal stå på fliser eller steingulv.

Krav til gulvplate

Hovedregelen er at gulvplaten skal dekke 30 cm foran ovnsdøren, men det er viktig å følge bruks- og monteringsanvisningen til din peisovn da akkurat modellen du kjøper har ytterligere krav.

- Det kan ofte være lurt å snakke med fagfolk og få sertifiserte montører til å montere vedovnen, så du er sikker på at alt blir gjort forskriftsmessig. Vi snakker tross alt om et bål i stua, og da kan det være greit å være på den sikre siden, sier Eliassen. Det kan også få konsekvenser for forsikringen dersom det skulle oppstå en brann og ildstedet ikke er oppført forskriftsmessig.

Hos din nærmeste Varmefag-forhandler finner du fagfolk som hjelper deg hele veien fra kjøp og helt frem til du har de første flammene i peisen.

Les også om krav til brannmur og brannmursplater her, og få tips til montering av vedovn her.

 

Finn nærmeste forhandler
gulvplate peis

Materialvalg på gulvplaten

Gulvplaten kan bestå av ikke-brennbart materiale som glass, stein, metall, stål eller fliser.

- Glass er populært, og du kan få gulvplater i både klart og sotet glass, sier Eliassen.

Mange av peisprodusentene lager gulvplater som er tilpasset formen på de ulike modellene. Disse ivaretar sikkerhetskravene. Det finnes også standardversjoner i ulike mål, materialer og fasonger som kan passe mange modeller, men det er viktig å sjekke sikkerhetskravene som gjelder for ovnen når du velger.

- Det er også fullt mulig å spesialbestille plater av ønsket materiale i de målene som kreves. Ønsker du at gulvplaten være i flukt med gulvet, kan den felles ned i gulvet. Dette er smak og behag, men søk gjerne råd hos fagfolk for å sikre at du ender opp med en trygg løsning, sier Eliassen.

Hvilket materiale du velger er gjerne en smakssak. Klart, buet glass er en nøytral løsning hvor gulvet får dominere. En sort firkantet stålplate gir derimot en spennende kontrast. 

Til en massiv klebersteinsovn kan det passe fint med en steinplate. En steinplate kan også hjelpe til å fordele trykket på gulvet om det er en tung ovn.

Eller hva med en skiferplate nedfelt i gulvet for et vakkert resultat?

- Dette blir såklart en smakssak, så du får vurdere hva du liker best, sier han.

Eliassen legger til følgende tips for å unngå at glør spretter ut av ovnen:

- Et godt tips for å unngå at glør spretter ut, er å ikke åpne døren når det er mye levende flammer. Vent heller til det er glør før du legger i mer ved. Da slipper du ut minst mulig partikler i rommet, og du reduserer sjansen for at uforbrent ved kan falle ut av brennkammeret, sier han.