Høye strømpriser gjør det ekstra lønnsomt å fyre med ved

Strømprisene i Sørøst-Norge har den senere tiden vært unormalt høye og alt tyder på at vi må leve med høye strømpriser også fremtiden. Siden det meste av strømmen vi bruker i boligen går til oppvarming vil vedfyring være et økonomisk godt alternativ selv med statens strømstøtte.

Sist oppdatert: Desember 2022
Familie med to små barn koser seg foran peisen

Fyring med ved kan være lønnsomt

Ifølge Norsk Varme - bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, er det lønnsomt å fyre med ved når strømprisene stiger. – Kjøper du bjørkeved i 60l sekk koster det 1,27 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende vedovn. Kjøper du bjørkeved i 1500l sekk koster det kun 1,02 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende ovn.

LES OGSÅ: 12 tips til lavere strømregning

“Kjøper du bjørkeved i 1500 l sekk koster det 1,02 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende ovn.”       

Norsk Varme, Bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner

Bilde av vedstabel i hjerteform
Mann og kvinne som bærer inn ved til peiskos

Ganske stabile vedpriser

Til sammenlikning kostet det i mars 2022 kr 1,56 /kWh å varme opp boligen med elektrisk oppvarming da strømprisen var kr 1,56 inkl nettleie etter at strømstøtten var trukket fra. Da sparte du opptil 30% på å varme opp boligen med ved.

På nettstedet Smarte Penger finner du en vedkalkulator som er kjekk å bruke for å regne ut hvordan du kan varme opp huset ditt på den mest økonomiske måten.

LES OGSÅ: Derfor bør du bytte til en rentbrennende ovn

En vedovn kan brukes som hovedopp­varming, eller som et tillegg til strøm for å ta kuldetoppene. Og husk at hvis strømmen går, er det kun vedfyring som fungerer. Peiskosen og den lune stemningen får du på kjøpet!  

LES OGSÅ: www.norskved.no

Du vil kanskje også like:

Ved er ikke bare ved – det er mer ved ved enn du tror

Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.
Klebersteinsovn midt i stuen som ser på en utsikt av snø og vinter

Drømmer du om peis men mangler pipe?

Har du noen ganger tenkt etter å ha kommet hjem til kald bolig midtvinters at peisovn – ja, det hadde vært noe. Du tar av deg vinterjakken, skrur opp temperaturen på panelovnen og slår fra deg tanken om peis. For pipe har du ikke. Det får bli med drømmen.
Brun varmepumpe hengt på vegg over en brun sofa i stue

Varmepumpe eller peisovn? Ja takk, begge deler.

Med en varmepumpe i kombinasjon med en moderne peisovn kan du redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. Det er noe å tenke på nå som det raskt går mot kaldere tider.