Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe

Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.
Monter som jobber med å montere en peis i stue ved siden av kjøkkenet

Varmefag ved gjør-det-selv prosjekter

Er du typen som gjerne gjør ting selv? Kanskje du tidligere har lagt gulv, pusset opp kjøkken, snekret terrasse, lagt stein i oppkjørselen og bygget hagemur? Fortsett gjerne med det!

- Det er mye man kan gjøre selv, men så er det de tingene som krever ekstra kompetanse som for eksempel elektrisitet, vann- og avløp og ildsted, sier Rune Ek Larsen i Varmefag.

Du bør unngå å montere peis og pipe selv

Han forteller at han har sett mange prøve seg på både montering av vedovn og pipe, samt piperehabilitering, til tross for at dette har svært høy risiko.

- Vi ser mye rare feilmonteringer, der det blant annet er feil avstand fra pipa til brennbart materiale. Dette er veldig risikabelt og kan føre til brann. En annen viktig ting er dimensjonering - altså at ovnen matcher pipa, forklarer Ek Larsen.

Det er dessuten vanskelig å sjekke kvaliteten etterpå, og derfor er det viktig å vite at ting blir gjort riktig.

Om du leier inn folk til å pusse opp stuen og de påtar seg ansvar for å enten montere eller rehabilitere peis eller pipe, bør du bruke en montør som er sertifisert gjennom Norsk Varme.

- Det er dessverre også noen useriøse håndverkere som gjerne overleverer noe som ser veldig bra ut, men som i realiteten kan være livsfarlig. Ta gjerne turen innom oss i Varmefag, så hjelper vi deg med hele prosessen knyttet til peis og pipe, sier Ek Larsen.

Finn nærmeste butikk
Bilde av en kvinne i blå lue og blå jakke

Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Foto: Simen Rudi/Fremtind

Skadeforebygger: Bruk fagfolk

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring anbefaler bruk av fagfolk til både installering av ildsted og rehabilitering av pipe.

- Det er helt klart en fordel å bruke fagfolk. Skulle det oppstå en brann og det viser seg å være årsakssammenheng mellom brannen og at man selv har montert ildsted eller fått rehabilitert pipe på feil måte vil dette få konsekvens for erstatningen, sier Nielsen.

Nielsen understreker at du plikter å sørge for at det er dokumentert at installasjon er gjort riktig både med tanke på brannisolering/tetting og avstand til brennbart materiale rundt, over og under ildstedet.

- At du er forsikret og får erstatning er én ting. Feil montering kan føre til brann som i ytterste konsekvens kan føre til at du mister alt du eier eller at liv går tapt. Det er konsekvenser og ofte traumatiske opplevelser som det er vanskelig å betale seg ut av, sier hun.

Her kan du lese mer om montering av vedovn, og hvilke regler som gjelder.

Få ny peis på 1-2-3

Du vil kanskje også like:

Hvit peisovn med glass gulvplate under peisen

Velg riktig gulvplate til peis og ovn

Gulvplate til peis og ovn er påkrevd om peisen skal stå på brennbart materiale. Les om hvilke krav som gjelder og få hjelp til valg av gulvplate her.
Svart/grå peisovn i et hjørne av et soverom

Forskrifter og krav til brannmur og brannmursplater

Hver enkelt peis har egne krav til brannmur. Her får du nyttig informasjon om hvilke krav som stilles og hva du må melde inn til kommunen.
Grå vedovn med vedoppbevaring under peisovn og plassert mellom stue og kjøkkenet

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.