Regler og krav til montering av vedovn

Hos alle Varmefag sine butikker kan man få kjøpt, levert og montert vedovner og peiser av dyktige og sertifiserte montører. Vi er Norges største peiskjede med lang erfaring fra nybygg, rehabelitering og hytter.
Sertifisert montør fra Varmefag som ruller inn en peisovn i et hus

Skal du montere vedovn selv eller benytte sertifisert montør?

Montering av vedovn selv eller få en sertifisert montør til å utføre jobben? Les mer om hvilke krav som gjelder og om pris på montering.

Det finnes ingen formelle utdanningskrav til montering av vedovn, men du må likevel kunne dokumentere egen kompetanse/erfaring på dette og at monteringen er gjort i henhold til krav og ildstedets spesifikasjoner.

- Ikke monter vedovn eller pipe om du ikke har kompetansen til å gjøre det. Jeg har sett så utrolig mye følgefeil som følge av feilmontering. Benytt sertifiserte montører som sørger for at alt blir trygt og korrekt montert. Dette handler om brannsikkerhet, sier Carl Berthelsen i Varmefag Kristiansand.

Mange skrekkeksempler på feil montering av vedovn

Han forteller at de ved Varmefag i Kristiansand utfører omtrent 140 rehabiliteringer i året, og at minst 50-60 av disse må rehabiliteres som følge av feilmontering og manglende kompetanse.

- Jeg har sett så mye rart opp gjennom årene. Jeg pleier å minne folk på at du faktisk skal brenne et bål i din egen stue, og da er det ingen som vil kompromisse familiens sikkerhet for å spare noen kroner, sier han.

I tillegg til tilstrekkelig kompetanse for tilkobling av ildsted til de ulike typene piper, må du også kunne vurdere hvilke krav som gjelder for avstand til brennbart materiale og kunne montere brannmur eller brannmursplater. Om du har gulv av brennbart materiale må du ha en gulvplate foran peisovnen i henhold til monteringsanvisningen. Noen ildsteder har også krav til plate under ovn og ut på hver side.

Les også tips til hvordan å male peisen.

Regler for montering av vedovn 

Du trenger ikke å sende byggesøknad til kommunen hvis du skal installere, endre, rive eller reparere ildsted, men du må sende melding for å informere om at du installerer, endrer eller fjerner et ildsted. Dette av hensyn til at brannvesenet skal få operert raskere og tryggere.

Har du kompetansen som trengs, er det viktig at du alltid følger monteringsanvisningen til din vedovn, der det blant annet fremkommer hvilken avstand du skal ha til brennbart og ikke-brennbart materiale. Kravene til avstand varierer fra ildsted til ildsted og monteringsanvisningen vil gi deg eksakte krav til det ildstedet som skal monteres.

Husk at pipa må dimensjoneres i forhold til vedovnen. Dette er viktig for at ildstedet skal fungere som forutsatt. Feildimensjonert pipe kan gi feil forbrenning, soting på glass og økt vedforbruk.

Hvis ildstedet er tyngre enn 300 kilo bør man utføre en kontroll av husets konstruksjon og se at denne tåler vekten av ildstedet.

Før du kan ta i bruk det nye ildstedet må monteringen kontrolleres og godkjennes. Om du bruker en sertifisert fagmann til å montere peis, kan montøren utføre kontrollen. Det innebærer at du kan ta i bruk det nye ildstedet samme dag som monteringen er gjennomført.

Les også 6 tips mot dårlig trekk i pipa.

Pris på montering av vedovn 

Ønsker du at en sertifisert montør skal montere den nye vedovnen din? Det er som regel et godt valg.

Prisen på jobben avhenger av:

  1. Hvor stort prosjektet er

  2. Hva slags peis eller vedovn som skal installeres

  3. Pipens tilstand 

  4. Hvorvidt gammelt ildsted må fjernes

- Normalt drar vi ut to stykker, og om det er en relativt ukomplisert jobb, bruker vi som regel maks én dag, inkludert forberedelse og transport. Ofte er selve installasjonen unnagjort på noen få timer, men dette vil variere ut fra forholdene i ulike hus, forteller Berthelsen i Varmefag.

Ved befaring vil man kunne gi et pristilbud på hva montering av vedovn vil koste hos deg.

Berthelsen og kollegaene i Varmefag er stolte av at de kan hjelpe kundene fra kjøp av nytt ildsted til første flamme hjemme hos kunden.

 

Du vil kanskje også like:

Monter som jobber med å montere en peis i stue ved siden av kjøkkenet

Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe

Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.
Hvit peisovn med glass gulvplate under peisen

Velg riktig gulvplate til peis og ovn

Gulvplate til peis og ovn er påkrevd om peisen skal stå på brennbart materiale. Les om hvilke krav som gjelder og få hjelp til valg av gulvplate her.
Grå vedovn med vedoppbevaring under peisovn og plassert mellom stue og kjøkkenet

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.