Selge bolig? Disse grepene øker boligverdien

Det finnes mange muligheter for å få boligen til å stige i verdi med noen smarte grep. – Det ligger mye følelser rundt det å kjøpe et hjem, og førsteinntrykket betyr mye, sier meglertopp.
Klebersteinsovn i stue med barn som kommer ned trappen

Hva øker boligverdien mest før salg?

Du trenger ikke å gjøre de store investeringene for å øke boligverdien før du skal selge bolig. Derimot advarer ofte ekspertene mot kostbare oppussingsprosjekter.

– Skal du selge bruktbolig er det som oftest overflate-oppussing som lønner seg mest, i tillegg til at det er liten risiko knyttet til å male et rom. Å pusse opp kjøkken og bad er kostbart, og dessuten har jo folk forskjellig smak – kanskje kjøper uansett vil bytte ut kjøkkenet, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). 

1. Sett inn peis før du skal selge bolig

Han peker på peis som en investering som ofte kan øke helhetsinntrykket av boligen.

– Det trenger nødvendigvis ikke å koste så mye å sette inn en peis, og det er noe som helt klart er interessant for mange på boligjakt. Når du skal gjøre grep for å øke boligverdien må du huske at det ligger mye følelser rundt det å kjøpe et hjem, sier Geving.

Takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norsk Takst for Oslo Akershus, som har over 25 års erfaring fra boligmarkedet, er enig i at en ny peis kan være en god investering.

– En peis kan koste mellom 10 000 og 70 000 kroner, og du kan få igjen mellom 100 000 og 150 000 kroner. Det er mange som ønsker leilighet med peis, og ser for seg å høre knitringen fra peisen med et glass rødvin i hånda, sier Evensen.

2. Bygg balkong eller terrasse

Det er noe mer omfattende å få bygget balkong eller terrasse før du skal selge bolig, men spesielt i sentrale strøk kan balkong gi en pen gevinst.

– Om du har en leilighet på Frogner eller Majorstua i Oslo kan du få igjen det doble om du investerer 150 000 kroner i en balkong på minimum 5-7 kvadratmeter. Grunnen til at jeg nevner sentrale strøk er jo at du ikke får igjen like mye i Brumunddal eller Jessheim der boligprisene er lavere, forklarer Evensen.

Det er også positivt å vise at det er plass til utepeis og grill på balkongen.

Også Geving mener balkong er en investering som ofte vil lønne seg i de store byene.

– Mange setter pris på muligheten til å gå ut på sin egen balkong, i tillegg til at en balkong gir bedre lysforhold i boligen. Men om du vurderer dette bør du vurdere omgivelsene først – det er ikke sikkert at du får igjen på investeringen om balkongen har dårlige solforhold og er rettet mot en trafikkert vei, sier han.

3. Øk antall soverom

Om du har god nok plass til det kan du raskt få en økning på mellom 200 000 - 300 000 kroner om du øker med ett soverom til før du skal selge bolig.

– Jeg var nylig på en befaring i en gammel klassisk leilighet med kjøkken, stue og to soverom i Drammensveien i Oslo. De satte kjøkkenet inn i stua og fikk et soverom til. Det er en veldig god investering, men husk å følg gjeldende regler. Blant annet må du ha samtykke fra sameiet, og sørge for at ventilasjonen fungerer godt, sier Evensen.

4. Følg trendene og gi et godt førsteinntrykk

Geving understreker at de første minuttene er avgjørende for om folk ønsker å kjøpe boligen.

– Sørg for at alt ser ordentlig ut. Fest listene, mal noen strøk og vurder om gulvene bør byttes eller slipes. Ser det shabby og rotete ut, får ikke folk lyst til å kjøpe det. Førsteinntrykket betyr veldig mye, og folk bruker ikke mange minuttene for å finne ut om boligen er interessant. Bolig er ikke bare et praktisk objekt, men en drøm for mange, sier han.

Evensen i Norsk Takst mener det kan lønne seg å følge med på trendene.

– Det som ofte responderer bra er om alt er ferdig oppusset og ser tidsriktig ut. Lyse farger og riktig parkett med en viss bredde. Følg trendene, for mange responderer bra til boliger man kan flytte rett inn i uten å gjøre noe, sier han.

Les også tips til oppussing av stue her.

 

En peis kan øke verdien før du skal selge bolig

Kjedeleder Sindre Baardson i Varmefag synes det er gledelig at en fin peis kan øke boligverdien, og har noen gode tips til de som vurderer å sette inn peis før man selger boligen.

- Det finnes mange fine løsninger som kan heve inntrykket av stua betraktelig, uten at det trenger å koste for mye. Her er det lurt å be om råd fra våre fagfolk, sier Sindre.

Han mener en innmurt peis er noe av det vakreste du kan velge, men understreker at en peisinnsats er i kategorien større oppussingsprosjekt - så dette bør du vurdere nøye om målet er å øke boligverdien.

Tenker du å oppgradere boligen med en ny peis før du selger, er det lurt å planlegge i litt god tid. Utover høsten kan det bli noe ventetid på montering av vedovn, mens det vanligvis går raskere på våren og sommeren.

Han oppfordrer interessenter til å ta en titt på det store utvalget på Varmefag.no, eller ta en tur innom nærmeste Varmefag-butikk for å få inspirasjon og gode råd.

Hus med stativ utenpå for å pusse opp huset
Tom leilighet før det selges
Hvit peisovn i stue og spisestue
Mann som kommer inn i stue/kjøkkenet med klebersteinsovn som er tent på til venstre

Du vil kanskje også like:

Boligfelt i høyden

Skal du flytte? Sjekklistene du bør lese først

Når du skal flytte er det en fordel å planlegge godt i forkant. I denne artikkelen er to sjekklister til selve flyttingen og hvordan du pakker smart.
En mann leser bok foran peis, mens en kvinne legger på mer ved i peisen

Ny peis til glede for hele familien

Hva er da bedre enn peiskos når det er kaldt? Varmefag har et stort utvalg om du er interessert i ny peis tilpasset deg og dine ønsker.
Hytte som ligger rett ved vannet og solen går ned

Kjøpe hytte? Her er sjekklisten du bør lese først

Når du skal kjøpe hytte må du først lese godt igjennom takstrapporten. I denne sjekklisten er 12 punkter som du bør ha oversikt over før du kjøper.