Vanskelig å fyre i peisen? Slik unngår du dårlig trekk

På kjølige høstkvelder er det stadig flere som begynner å fyre opp i peisen. Noen vil nok oppleve vanskeligheter når man fyrer opp første gangen etter en lang sommer. Her er tegn, årsaker og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.
Hvit peisovn med stort vindue ved siden av i stue

Dårlig trekk ved peisfyring etter sommeren

- At folk opplever vanskeligheter med å fyre i peisen etter sommeren kan enten være som følge av dårlig trekk grunnet for eksempel slitasje, fukt eller manglende vedlikehold - eller rett og slett at det har gått en sommer siden sist. Å fyre opp i peisen er litt som når du lager pannekaker, den første blir aldri så bra som nummer to og tre, sier SINTEF-forsker Morten Seljeskog.

Seljeskog har lang erfaring med forskning på vedovnsteknologi ved SINTEF Energi og er blant Norges ledende eksperter på vedfyring.

Dårlig trekk kjennetegnes ved at det er vanskelig å tenne opp, veden brenner dårlig med tilhørende lite flammebilder samt at glass og innvendig brennkammer sotes ned. Pipa har god nok trekk når den klarer å suge tilstrekkelig luft gjennom luftspjeldene til å forsyne forbrenningen med nok luft.

- Klargjør peisen for sesongen

SINTEF-forskeren anbefaler å klargjøre peisen for sesongen.

- Sjekk at alle pakninger er tette og at det ikke er noen sprekker i glasset. Ta gjerne en innvending feiing og støvsuging av brennkammeret, og ta gjerne en sjekk av pipa om du har mulighet til det. Ta en titt i feierlukene og sjekk at alt er i orden og om det bør rengjøres der, sier Seljeskog.

Etter en periode uten bruk av ildstedet, og har du leca- eller teglsteinspipe, kan det være at denne har trukket til seg en del fukt. Seljeskog anbefaler derfor ikke altfor hard fyring de første gangene slik at man får tørket ut pipa.

- Du må rett og slett tørke ut pipa, men husk at du ikke må fyre med ved for hardt siden deler av pipa da kan sprekke som følge av kondens som tvinges ut av materialet. Dette gjelder ikke ildsteder med stålpipe, som kan fyres normalt fra første dag.

6 tips mot dårlig trekk

  1. Bruk tørr ved. Du kan sjekke om den er tørr ved å slå to vedbiter sammen. Våt ved avgir da en dump lyd, mens tørr ved avgir en smellende lyd som når et balltre treffer en ball. Se etter tegn på råte og fukt, og kjenn på vekten. Tørr ved er lett.

  2. Sørg for god trekk. Dårlig trekk øker utslippene, og du taper energi opp pipen. Først når ildstedet er varmt, etter minst ti minutter, kan du gradvis skru ned luftinntaket på ovnsdøren.

  3. Tenn opp fra toppen av veden. Ja, du leste riktig. Tenner du opp på toppen av veden med en opptenningsbrikett, vil du redusere utslippene av partikler. Dette fungerer best på nye ovner, men kan også brukes på gamle. Årsaken til at dette er best, er at vedkubbene som ligger nederst vil bli varmet opp, og deretter starte å avgi gasser som igjen tennes av varmen på toppen.

  4. Tenn opp med små, tørre vedkubber. Ikke tenn opp med våt ved og store vedkubber.

  5. Ikke brenn ovnens bruksanvisning. Om du har kjøpt ny ovn, les hvordan du bruker den.

  6. Ikke brenn søppel. En vedovn er ikke et forbrenningsanlegg for søppel.

Kilde: SINTEF/Varmefag

 

Slik unngår du dårlig trekk

Forutsatt at pipen er i orden, er riktig fyring, tilstrekkelig lufttilførsel og tørr ved tiltak du selv kan gjøre for å få god trekk.

- Tenn fra toppen med bark, finkløyvd ved eller tennbriketter og la døren stå oppe i de første fem-ti minuttene, la den heller stå oppe litt for lenge enn for kort. I noen eldre hus uten ventilasjonsanlegg må du gjerne opp med et vindu om kjøkkenvifta står på, sier Seljeskog.

En del opplever å få dårlig trekk i pipa når de bytter til en nyere ovn, noe som henger sammen med hvordan nyere ovner er konstruert. De er mer kompakte og med mindre lekkasje enn eldre ovner, noe som setter høyere krav til at man har en fungerende pipe. Eldre piper som er oppsprukket og ikke helt tette, vil ikke kunne klare å trekke like mye luft gjennom en ny vedovn som gjennom en gammel. Dette merker man ved at det er vanskelig å få fyr og at glass og innvendige vegger i brennkammeret sotes ned.

Er pipa lekk slik at ovnen ikke får den trekken den skal? Ved for dårlig trekk vil det være vanskelig å tenne opp og samtidig vil ovnen jevnt over brenne på en lavere effekt enn den er designet for.

- Moderne ovner trenger minst 15 Pascal, som er måleenheten vi bruker for måling av trekk i piper. 1 pascal tilsvarer kraften som skal til for å suge opp 1 mm vann. Avhengig av ovnsmodell vil for lav trekk faktisk kunne medføre at forurensende utslipp fra den nye ovnen faktisk vil kunne bli i størrelsesorden som for den gamle ovnen. Virkningsgraden vil også reduseres. For dårlig trekk kan ordnes ved å rehabilitere pipa eller eventuelt montere en røyksuger, sier Seljeskog.

Bilde av Morten Seljeskog

Morten Seljeskog har lang erfaring med forskning på vedovnsteknologi ved SINTEF Energi. Foto: SINTEF

Har pipa for høy trekk?

For høy trekk er i mange tilfeller like ille som for lav trekk. Resultatet er at ovnen «overtenner» og brenner i et område den ikke er designet for, og at flammene suges opp i røykrøret.

- Konsekvensene av for høy trekk er redusert virkningsgrad, dårlig varmekomfort og forhøyde forurensende utslipp, sier Seljeskog.

Høy trekk kan hindres ved å montere inn en trekkregulator eller et egnet spjeld i røykrøret. Trekkregulatoren monteres enten i feieluken eller på røykrøret som går mellom ovnen og pipa. Spjeld i røykrøret bør justeres for å unngå innrykning under bruk, og for moderne ovner med kanalisert lufttilførsel enten via innmontert kanal i huskonstruksjonen eller via ventilert pipe, monteres et spjeld i tilluftkanalen bak ovnen

Bør du rehabilitere pipa?

Bør du vurdere i rehabilitere pipa? Skader og slitasje på pipeløp bør tas på alvor av hensyn til brannsikkerheten.

Du bør vurdere rehabilitering av pipe hvis du har sprekker, kondensskader eller annen slitasje som fører til dårlig trekk. Den viktigste grunnen til å rehabilitere pipeløpet er bedre brannsikkerhet, i tillegg til at det er en investering i boligen. 

Mistenker du at noe er feil, som for eksempel uvanlig dårlig trekk i pipa, bør du ta kontakt med fagfolk. Piperehabilitering krever nemlig gode fagkunnskaper, for det handler om brannsikkerhet og trygghet.

Du vil kanskje også like:

Pipebrann i pipe med flammer som kommer ut av pipeløpet

Unngå pipebrann med disse gode rådene. Se tegn og årsak!

På vinteren er det høysesong for pipebrann. Her kan du lese alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er klare tegn og ikke minst hvordan du kan unngå å få pipebrann hjemme hos deg. Varmefag gir deg rådene du trenger.
Klebersteinsovn i stue med levende flammer og spisebord til venstre og vedoppbevaring til høyre for peisen

Selge bolig? 4 grep som kan øke boligverdien

Når du skal selge bolig trenger du ikke å gjøre de store investeringene for å øke boligverdien. Les om hvilke grep som kan øke verdien på boligen her.
Grå vedovn med vedoppbevaring under peisovn og plassert mellom stue og kjøkkenet

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.