Brunner - peisen over alle peiser

Har du først bestemt deg for å investere i en eksklusiv peisinnsats, vil du neppe angre om du tar steget helt opp til en Brunner. Kremen av peiser er arkitektenes førstevalg, noe som ofte kommer til syne i ulike interiørmagasiner.
Brunner peisinnsats i moderne stue

Fra peis til møbel

Peisinnsatser fra Brunner står i en særklasse, både med tanke på kvalitet, design og størrelsespekter. Brunner peisinnsatser finnes i et utrolig antall størrelser og formater. Helt opp i gigantiske formater, velegnet for hotellresepsjoner, offentlige miljøer eller den store tømmerhytta.

På spørsmål om hvorfor man bør velge en Brunner fremfor andre peisinnsatser, er ikke Carl Berthelsen hos Varmefag Kristiansand i tvil.

– Du skal velge en Brunner fordi du er opptatt av både kvalitet og det visuelle. Over 70 prosent av kundene våre er like opptatt av peisen som et møbel, som av hvordan den fungerer. Peisen er tross alt synlig hele året, også når den ikke er i bruk. Den har gått fra å være en funksjonell gjenstand som gir varme til å bli et sentralt møbel.

Se alle peisene fra Brunner

" Over 70 prosent av kundene våre er like opptatt av peisen som et møbel, som av hvordan den fungerer."

Brunner peis plassert langs en vegg med utsikt mot stranda

Lite kunnskap om fyring


Berthelsen forteller videre at det er generelt for lite kunnskap om hvordan en moderne peis fungerer. Kjøper du en Brunner peisinnsats fra Varmefag, får du i tillegg veiledning om hvordan du fyrer optimalt i peisen.

– Vi selger et totalprosjekt fra A – Å.

Den erfarne mureren og peismontøren vet hva han snakker om. Han har jobbet med muring og vedlikehold av ildsteder de siste 20 årene, og driver i dag Varmefag i Kristiansand sammen med sin kollega Rune Føreland.

– Jeg forlater ikke kunden før det brenner riktig i peisen. Det viktigste er å få kunden til å forstå flammebildet. Du kan ikke fyre i en moderne rentbrennende ovn som du gjør i en gammel Jøtulovn. Det er to forskjellige verdener. Dagens peiser har det vi kaller sekundærforbrenning, et eget kammer som forvarmer forbrenningslufta før den slippes ut i brennkammeret . Du bruker mindre ved og du slipper ut færre avgasser.

Viktig med riktig ved


Ulike vedsorter har ulik brennverdi. Det er også viktig at veden er tørr nok. Det finner du ut av enten ved bruk av en fuktmåler eller ved hjelp av andre enkle metoder.

– Du kan fyre med alle typer vedsorter, men oppfyringen blir enklere hvis du bruker bjørk, sier Berthelsen med et smil.

Han legger til at optimal fuktighetsgrad på veden bør være mellom 10 og 20 prosent, og at du egentlig kan fyre med alle vedsorter når peisovnen først er blitt varm.

" Du kan fyre med alle typer vedsorter, men oppfyringen blir enklere hvis du bruker bjørk."

Brunner peis i en elegant stue med loungestol og lys

Stolt familiebedrift


Brunner er en stolt familiebedrift fra Bayern i Tyskland. Produktene de lager er tysk ingeniørkunst på sitt aller beste. Presisjon og kvalitet ned til den minste detalj, akkurat som hos fotballstorheten Bayern München og bilprodusenten BMW som også er fra Bayern.

Berthelsen har selv besøkt familebedriften syd i Tyskland.

– Du merker raskt at alle er lidenskapelig opptatt av peisene de lager. Det er ingen som bare jobber der, for å si det sånn. Og sjefen selv, Ulrich Brunner, insisterer på at til og med hver minste lille skrue skal være produsert i Tyskland. Noe som nok er litt av grunnen til at peisene fra Brunner gjerne koster litt mer.

– Brunner overlater ingenting til tilfeldighetene. På modellene med hevedør er vaierene på innsiden av døren kokt på fabrikken, slik at ikke oljen skal avgi lukt når den blir varm, sier han.

Arkitektenes favoritt


Skal du kjøpe en peisinnsats fra Brunner må du ut med et sted mellom 40 og 80 tusen, avhengig av hvilken modell du velger. Visst koster det en del penger, men så henger da også gjerne pris og kvalitet sammen.

– De fleste som kontakter oss angående Brunner har sett bilder i et interiørmagasin eller fått tips fra arkitekten. Noen har også fått tips av bekjente som vi har murt peis for tidligere

Med så mye kunnskap om produktene fra Brunner skulle man tro Berthelsen hadde en hjemme, men ikke riktig ennå.

– Snart har jeg endelig en Brunner Panorama med glass på tre sider. Jeg har fyrt mange timer i Brunner-peiser opp gjennom årene, så det er noe jeg virkelig kan, avslutter den dedikerte mureren og peismontøren i Sørlandets hovedstad.

Og i følge andre som har valgt en drømmepeis fra Brunner, så har han mye å glede seg til.

Du vil kanskje også like:

En peisinnsats fra Contura som er i fokus på veggen

Inspirasjon til å pusse opp stuen

Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Her er noen trender du kan la deg inspirere av.
To par føtter iført sokker varmer seg foran peisen

Peiskos gir deg lavere blodtrykk

Helt siden våre forfedre i urtiden lærte seg kunsten å tenne ild, har bålet vært et naturlig og sosialt samlingspunkt for oss mennesker.
Utekjøkken Fontana Doppio ved siden av et spisebord ute

Vi lager mer mat utendørs året rundt

Frisk luft er deilig uansett årstid. Det samme er opplevelsen av et måltid tilberedt utendørs, enten man bare griller pølser på bålet eller eksperimenterer som hobbykokk for å tilfredsstille ganen til familie og venner.

Skrevet av: Håkon Rakeng, 18. januar 2016