Vedfyrt pizzaovn – enkelt, sosialt og verdens beste pizza


4 gode grunner til å velge vedfyrt pizzaovn

Varme
Ekte pizza trenger varme. En vedfyrt pizzaovn kan nå en temperatur på hele 500 grader – for elektriske ovner er det umulig. Ved gir dessuten “tørr” varme, og det er bra for pizzaen din. 

Tid
En pizza i ovnen tar 10 til 12 minutter. Det gir myk bunn og kokt topping. En pizza i elektrisk ovn tar 7 til 8 minutter, hvilket er bedre, men ikke godt nok. I vedfyrt ovn tar pizzaen 1 til 2 minutter. Det gjør bunnen sprø, og toppingen blir herlig crisp.

Smak
Mat fra kullgrillen smaker mer og bedre enn mat fra ovnen. Det blir det samme resultatet når du sammenligner vedfyrt og elektrisk pizzaovn. 

Opplevelse
En vedfyrt pizzaovn gjør hele måltidet en fest. Familien kan være med å elte deigen, de kan selv legge det de ønsker på pizzaen sin, og den er ferdig på ett minutt. Så dette er den mest sosiale, hyggelige og sjarmerende måten du kan lage middag med venner og familie på.
Og når pizzaovnen har gjort jobben og dere ikke har lyst til å avslutte kvelden, kan dere fortsette å nyte den gode stemningen med en bålpanne eller utepeis

«Med en vedfyrt pizzaovn får du det autentiske og genuine»

Har du først smakt pizza fra din egen vedfyrte pizzaovn, kommer du neppe til å spise ferdig, frossen eller take away igjen. 

Pizza har nesten blitt nasjonalretten vår, og det er kanskje ikke så rart? Den er enkel å lage og smaker godt – du bestemmer jo selv hva du vil ha på den. 

De aller fleste av oss lager pizza i ovnen på kjøkkenet. Men, selv om den har en egen pizzafunksjon bringer den ikke smaken til sin rett. Noen har også elektrisk pizzaovn, men denne har noe av det samme problemet.

En pizza laget i en Ooni kan nytes når som helst og hvor som helst.

Det er her vedfyrt pizzaovn kommer inn i bildet og gjør terrassen din hjemme om til en livlig uteservering i Napoli – eller terrassen på hytta om til en romantisk restaurant. 

– Med en vedfyrt pizzaovn får du det autentiske og genuine når du steker pizza. Selve vedfyringen blir en del av totalopplevelsen, og smaken blir noe helt annet. Og med steinplater i bunn får du en sprø, fin bunn, sier daglig leder i Varmefag, Sindre Baardson.

Sindre i sitt ess foran pizzaovnen.

Ooni pizzaovner – bedre smak til all slags mat 

Det har etter hvert kommet mange vedfyrte pizzaovner på markedet. Et godt valg for gode pizzaer er Ooni, som har flere ovner der du får virkelig mye for pengene.

– Fordelene med pizzaovnene fra Ooni er at det er solid kvalitet, og så er de “plug and play” – hvilket er utrolig deilig for en som ikke er så glad i bruksanvisninger. Avhengig av hvilken modell du velger er det bare å sette opp bena, på med pipa og så er du klar. Ovnen er varm på 10 til 15 minutter, og da har du 500 grader i ovnen. Etter at du har satt inn pizzaen er den ferdig på ett minutt, forteller Sindre. 

Ooni har tre modeller: Pro er den største, så følger Karu og den minste heter Koda. Pro og Karu kan også fyres med gass og kull, mens Koda er en gassfyrt pizzaovn. Alle er svært plasseringsvennlige, og kan til og med stå på et plastbord uten at det smelter. 

Koda – perfekt for innekvelder.

– De to minste utgavene veier nesten ingenting. Det finnes bærenett til dem, så du kan ta de med deg på tur – andre tar med seg grillen, du tar med deg pizzaovn. Du kan bake brød og steke de deiligste koteletter og biffer i dem også, og akkurat som med pizzaen blir all mat mye bedre. Vi pleier å gjøre slik at vi lager pizzadeigen, og så legger alle tilbehøret de liker på “sin” pizza. Så spiser vi litt av hverandres pizza og koser oss lenge. Det er veldig sosialt.

Det er jo ikke til å legge skjul på at rykende fersk pizza med sprø bunn etter en dag på stranden eller en lang skitur, er betraktelig mer forlokkende enn vasne pølser fra engangsgrillen. 

– Pizzaovnene fra Ooni funker i all slags vær også, så du kan fyre i gang selv når det er 10 minusgrader ute.

Lyst på pizza fra din egen ovn i hagen? Ta turen innom din nærmeste Varmefag-butikk i dag. Kanskje du kan invitere på italiensk aften allerede i kveld?

pusse opp bad

Kaldt vær – varm pizza. 

Oppskrift: Den perfekte pizzabunn 

Øl har sin renhetslov, og pizza har det samme – i Napoli er det kun lov å bruke mel, salt, gjær og vann i deigen. Denne oppskriften kommer fra Oonis nettside, og gir deg 5 pizzaer med en størrelse på 30 centimeter. 

Når du lager pizza skal osten alltid på før toppingen. Da fordamper væsken vekk, og ikke ned i pizzaen. Du kan bruke hva du vil som topping, men ikke less på – da blir det fort for mye fuktighet. Italienerne liker selv få og enkle smaker: Margherita består kun av tomatsaus, mozzarellaost og basilikum, mens Marinara er laget med tomatsaus, hvitløk og oregano.

Ingredienser
300 ml kaldt vann
2 ts (10 g) salt
7 g fersk gjær ELLER 2 g tørrgjær
500 g “00”-mel, pluss litt ekstra til knaing

Slik gjør du
Legg to tredjedeler av vannet i en stor bolle. Kok den siste tredjedelen, og hell det i bollen. Visp saltet og gjæren inn i det varme vannet. 

Hvis du blander for hånd
Legg melet i en stor bolle, og hell i gjærblandingen. Rør med sleiv til det blir en deig. Fortsett å røre til deigen blir en ball. Vend deigen på en lett melet overflate og elt med begge hender i 10 minutter, til den er fast og føyelig. Sett deigen tilbake i bollen, dekk med plastfolie og la den heve på et varmt sted i 1 til 2 timer.

Hvis du bruker en kjøkkenmaskin
Bruk deigkrok, og hell melet i miksebollen. Sett maskinen på lav hastighet, og tilsett gjærblandingen gradvis. Når de er blandet, la deigen fortsette i samme hastighet i 5 til 10 minutter, eller til den er fast og føyelig. Dekk med plastfolie, og la deigen heve på et varmt sted i 1 til 2 timer.

Når deigen er ferdig hevet
Så snart deigen har doblet seg i størrelse, deler du den i 5 like store deler. Legg hvert stykke i en egen bolle eller på brett. Dekk med plastfolie og la heve i ytterligere 20 minutter, eller til deigen har doblet seg igjen. 

Elting av deigen 
Start med en helt rund deig. Legg ballen på en lett melet overflate og ta mel på hendene. Nå skal du bruke fingertuppene til å presse deigen til en flat plate. Arbeid fra midten, og skyv deigen utover mens du sprer fingrene og gjør platen litt større. Ta opp deigen og klem forsiktig rundt kanten, slik at tyngdekraften hjelper deg med å lage sirkelen på 30 cm. Pass på, slik at deigen ikke revner. Dersom du får hull i deigen, klemmer du dem forsiktig sammen. 

Når deigen er strukket helt ut, legger du litt mel på den – og så er du klar til å legge på favorittfyllet ditt!

Verdens beste pizza? Og legg merke hvor lite topping du trenger. 


Se våre peisovner Finn nærmeste forhandler

Regler og krav til montering av vedovn

Montering av vedovn selv eller få en sertifisert montør til å utføre jobben? Les om hvilke regler og krav som gjelder når du skal montere vedovn her.

Fyr i peisen med fjernkontrollen

Virker det fristende å kunne fyre i peisen med et klikk på fjernkontrollen, i stedet for å plundre med papir, opptenningsved og tennbriketter? Da er gasspeis kanskje noe for deg.