Pizzaovn – enkelt, sosialt og verdens beste pizza

Har du først smakt pizza fra din egen vedfyrte pizzaovn, kommer du neppe til å spise ferdig, frossen eller take away igjen. Les om noen gode grunner til å velge vedfyrt pizzaovn og hvordan man lager en pizzabunn.
En pizzaovn som som på et utebord med en pizza ved siden av

4 gode grunner til å velge vedfyrt pizzaovn

1) Varme

Ekte pizza trenger varme. En vedfyrt pizzaovn kan nå en temperatur på hele 500 grader – for elektriske ovner er det umulig. Ved gir dessuten “tørr” varme, og det er bra for pizzaen din. 

2) Tid

En pizza i ovnen tar 10 til 12 minutter. Det gir myk bunn og kokt topping. En pizza i elektrisk ovn tar 7 til 8 minutter, hvilket er bedre, men ikke godt nok. I vedfyrt ovn tar pizzaen 1 til 2 minutter. Det gjør bunnen sprø, og toppingen blir herlig crisp.

3) Smak

Mat fra kullgrillen smaker mer og bedre enn mat fra ovnen. Det blir det samme resultatet når du sammenligner vedfyrt og elektrisk pizzaovn. 

4) Opplevelse

En vedfyrt pizzaovn gjør hele måltidet en fest. Familien kan være med å elte deigen, de kan selv legge det de ønsker på pizzaen sin, og den er ferdig på ett minutt. Så dette er den mest sosiale, hyggelige og sjarmerende måten du kan lage middag med venner og familie på.
Og når pizzaovnen har gjort jobben og dere ikke har lyst til å avslutte kvelden, kan dere fortsette å nyte den gode stemningen med en bålpanne eller utepeis

Nyt autentisk pizza med vedfyrt pizzaovn

Pizza har nesten blitt nasjonalretten vår, og det er kanskje ikke så rart? Den er enkel å lage og smaker godt – du bestemmer jo selv hva du vil ha på den. 

De aller fleste av oss lager pizza i ovnen på kjøkkenet. Men, selv om den har en egen pizzafunksjon bringer den ikke smaken til sin rett. Noen har også elektrisk pizzaovn, men denne har noe av det samme problemet.

Det er her vedfyrt pizzaovn kommer inn i bildet og gjør terrassen din hjemme om til en livlig uteservering i Napoli – eller terrassen på hytta om til en romantisk restaurant. 

– Med en vedfyrt pizzaovn får du det autentiske og genuine når du steker pizza. Selve vedfyringen blir en del av totalopplevelsen, og smaken blir noe helt annet. Og med steinplater i bunn får du en sprø, fin bunn, sier daglig leder i Varmefag, Sindre Baardson.

"Med en vedfyrt pizzaovn får du det autentiske og genuine."

En pizza- og bakerovn i hagen som griller grønnsaker i bakgrunnen med dekket bord foran pizzaovnen.

Verdens beste pizza? Og du trenger ikke å begrense det til kun pizza. 

En pizza som står og stekes i pizzaovn

En sprøstekt pizzabunn smaker enda bedre når den er laget med kjærlighet.

Pizzaovn – bedre smak til all slags mat 

Det har etter hvert kommet mange vedfyrte pizzaovner på markedet. Et godt valg for gode pizzaer er pizzaovner fra Brunner, som har flere ovner der du får virkelig mye for pengene.

– Fordelene med pizzaovnene fra Brunner er at det er solid kvalitet, og så er de multifunksjonelle – hvilket er utrolig deilig for en som er glad i å lage mat. De er ikke bare begrenset til å steke pizza; du kan bake brød og steke de deiligste koteletter og biffer i dem også, og akkurat som med pizzaen blir all mat mye bedre. Dens kuppelformede design fordeler varmen jevnt, noe som er essensielt for perfekt matlaging, forteller Sindre. 

Brunner har to modeller: Brunner Feuer iglo er den “minste” så følger Brunner Grannus som er den største. Begge fyres med ved og kan plasseres både innendørs og utendørs.

Det er jo ikke til å legge skjul på at rykende fersk pizza med sprø bunn etter en dag på stranden eller en lang skitur, er betraktelig mer forlokkende enn vasne pølser fra engangsgrillen. 

Oppskrift på den perfekte pizzabunn 

Øl har sin renhetslov, og pizza har det samme – i Napoli er det kun lov å bruke mel, salt, gjær og vann i deigen. Denne oppskriften gir deg 5 pizzaer med en størrelse på 30 centimeter. 

Når du lager pizza skal osten alltid på før toppingen. Da fordamper væsken vekk, og ikke ned i pizzaen. Du kan bruke hva du vil som topping, men ikke less på – da blir det fort for mye fuktighet.

Italienerne liker selv få og enkle smaker: Margherita består kun av tomatsaus, mozzarellaost og basilikum, mens Marinara er laget med tomatsaus, hvitløk og oregano.

– Vi pleier å gjøre slik at vi lager pizzadeigen, og så legger alle tilbehøret de liker på “sin” pizza. Så spiser vi litt av hverandres pizza og koser oss lenge. Det er veldig sosialt.

Mann som lager pizzabunn for hånd

Få den perfekte pizzabunn på 1-2-3.

Ingredienser

  • 300 ml kaldt vann
  • 2 ts (10 g) salt
  • 7 g fersk gjær ELLER 2 g tørrgjær
  • 500 g “00”-mel, pluss litt ekstra til knaing

Slik gjør du det

Legg to tredjedeler av vannet i en stor bolle. Kok den siste tredjedelen, og hell det i bollen. Visp saltet og gjæren inn i det varme vannet. 

Hvis du blander for hånd

Legg melet i en stor bolle, og hell i gjærblandingen. Rør med sleiv til det blir en deig. Fortsett å røre til deigen blir en ball. Vend deigen på en lett melet overflate og elt med begge hender i 10 minutter, til den er fast og føyelig. Sett deigen tilbake i bollen, dekk med plastfolie og la den heve på et varmt sted i 1 til 2 timer.

Hvis du bruker en kjøkkenmaskin

Bruk deigkrok, og hell melet i miksebollen. Sett maskinen på lav hastighet, og tilsett gjærblandingen gradvis. Når de er blandet, la deigen fortsette i samme hastighet i 5 til 10 minutter, eller til den er fast og føyelig. Dekk med plastfolie, og la deigen heve på et varmt sted i 1 til 2 timer.

Når deigen er ferdig hevet

Så snart deigen har doblet seg i størrelse, deler du den i 5 like store deler. Legg hvert stykke i en egen bolle eller på brett. Dekk med plastfolie og la heve i ytterligere 20 minutter, eller til deigen har doblet seg igjen. 

Elting av deigen 

Start med en helt rund deig. Legg ballen på en lett melet overflate og ta mel på hendene. Nå skal du bruke fingertuppene til å presse deigen til en flat plate. Arbeid fra midten, og skyv deigen utover mens du sprer fingrene og gjør platen litt større. Ta opp deigen og klem forsiktig rundt kanten, slik at tyngdekraften hjelper deg med å lage sirkelen på 30 cm. Pass på, slik at deigen ikke revner. Dersom du får hull i deigen, klemmer du dem forsiktig sammen. 

Når deigen er strukket helt ut, legger du litt mel på den – og så er du klar til å legge på favorittfyllet ditt!

Se våre pizzaovner Finn nærmeste butikk

Du vil kanskje også like:

Fem mennesker samles rundt spisebordet i en hagefest

De 5 beste tipsene til din hagefest

Planlegger du å arrangere en hagefest? I denne artikkelen får du de 5 beste tipsene før du setter i gang. Les tipsene her.
Innsiden av en pizzaovn der en pizza stekes

Med en vedfyrt pizzaovn lager du den beste pizzaen

Ingenting slår pizza laget i en vedfyrt pizzaovn. Få tips til hvordan lage god pizzadeig og til hvordan steke pizza i en pizzaovn. Les tipsene her.
Fontana Piero pizzaovn

Hvordan velge riktig ute pizzaovn for deg

Les om hvilken pizzaovn som passer deg best, slik at du får mest ut av utesesongen. Enten du vil ta den med deg på tur eller ha den som en del av utekjøkkenet.