Pusse opp bad – tips, inspirasjon og regler

Vet du hva du har lov til å gjøre selv når du skal pusse opp badet? Og visste du at en peis på badet ikke trenger å koste mye ekstra?
Kvinne som bader i bad på baderommet med peis som brenner ved siden av

10 ting du bør tenke på gjøre før du skal pusse opp badet

Tegn badet

Start med Roomsketcher, så får du et inntrykk av hvordan det blir til slutt. Se også Instagram for inspirasjon.

Budsjett

Når du vet hvor mye du kan bruke, kan fagfolk fortelle deg hva du får. De ser også om rør og sluk bør skiftes.

Anbudstjenester

Legg gjerne jobben ut på Mitt anbud. Husk å sjekke referanser fra tidligere kunder.

Tenk langsiktig

Plass til stellebord er midlertidig, men behovet for vaskemaskin og tørketrommel vil alltid være der.

Hvor mange skal bruke badet?

Trenger dere for eksempel en eller to vasker? Eller kanskje en større dusj?

Smarte løsninger

Hvor mye oppbevaring trenger dere? Vegghengt eller frittstående toalett? Hvilke armatur passer? En god rørlegger kan komme med forslag til løsninger.

Dusj eller badekar

Eller har dere plass til begge deler? Kabinett, hjørne eller glassvegg? Og hvor skal sluket være?

Overflater

Fliser eller mikrosement? Eller kanskje baderomsplater er tingen? Det er nemlig rimeligere.

Oppvarming

Bestem deg for om du skal ha vannbåren varme eller varmekabler.

Belysning

Hvor skal lyset være? Og du – husk dimmer.

"Med fyr i peisen mens du ligger i badekaret får du det beste av to verdener."

Få drømmebadet med peis inkludert

Badet er det dyreste rommet i huset å pusse opp. Det koster fort flere hundre tusen kroner, siden det er mange håndverkere og dyre materialer involvert. I tillegg tar det gjerne tre til fire uker. Den gode nyheten er at du med planlegging kan spare titusener gjennom egeninnsats.

Når en skal pusse opp badet, er det mange som ønsker seg en oase der de kan sette hverdagen på pause. Og hva er vel da bedre enn et skumbad mens du ser på dansende flammer?

Pusse opp badet – skap en følelse av spa og luksus

Vi nordmenn liker flammer og bål, og vi liker å bruke tid på badet. Det betyr at med fyr i peisen mens du ligger i badekaret får du det beste av to verdener. Og skal vi tro Ted Mikalsen hos Varmefag Narvik Steinsenter er dette noe vi begynner å få øynene opp for.

– Det er ikke så vanlig å ha peis på badet ennå, men det er stadig flere som ønsker det. Vi har mer penger, og vi vil gjerne ha noe naboen ikke har.

Dersom du ønsker å se på flammene mens du nyter et varmt bad, er det ikke nødvendigvis mye som skal til før du får oppfylt drømmen. Først og fremst må du tenke på hvilken type ildsted du vil ha.

– Skal du ha vedovn er det noen gamle hus som allerede har pipeløp på badet. Om du ikke har det eller bor i en moderne bolig, kan du gå for stålpipe. På badet er det likevel mer vanlig med gasspeis eller elektrisk peis, hvor det også er lettere å justere varmen.

Få peis på badet uten å pusse opp

Et annet godt eksempel er de norskutviklede peisene TenderFlame, som brenner med en helt ufarlig væske. Den er verken giftig eller brannfarlig, lukter og soter ikke, og du trenger ikke pipe. Du kan enkelt stille opp eller henge TenderFlame der du ønsker – uten installatør. Da behøver du med andre ord ikke å pusse opp badet for å oppfylle peisdrømmen.

– TenderFlame passer for de fleste bad, og koster fra 3000 kroner. Hvis du vil legge i mer penger, gir gasspeis et fint flammebilde. Utvalget er stort og de koster fra ca. 23 000 kroner og opp mot 100 000 for en luksusutgave, men da får du i tillegg en fjernkontroll du kan ta med deg i badekaret, smiler Ted.

Som en av få butikker i Varmefag-kjeden selger Narvik Steinsenter også fliser. Vi passer derfor på å spørre om det er spesielle typer man bør bruke når man skal ha peis på badet.

– Alt av keramiske fliser fungerer, og alle passer. Hvis jeg skal komme med et råd, er fliser med naturpreg flott til peis. Det passer også med baderomstrendene, da naturfarger er populært. I tillegg ønsker vi gjennomfargede fliser, marmor, terrazzo, parkettfliser eller noe helt enkelt, nøytralt og tidløst. Og – flisene skal være i stort format.

Men selv om flisene er store, behøver ikke peisen å være det.

– De fleste bad er ikke av en slik størrelse at man trenger en stor peis for varmens skyld. Alt i alt handler det om flammebildet og kosen, sier Ted.

Peisinnsats som brenner inn på et moderne bad

Luksusen blir komplett med peis på badet. 

Dette må du overlate til fagfolk 

Skal du totalrenovere badet krever forsikringsselskapene at alt arbeid på bærende konstruksjoner, avløp, rør, vann, membran, elektrisitet og ventilasjon utføres av fagfolk. De må nemlig følge våtromsnormen og tekniske krav til byggverk, TEK10. Dersom boligen din for eksempel får vannskader fordi du har tatt noen snarveier, får du ikke pengene tilbake på forsikringen. Og enda verre – vann og elektrisitet er en livsfarlig kombinasjon.

I Forsikringsselskapet If sine vilkår om bygningsforsikring står det at “Reparasjon og ny installasjon av elektrisk- og VVS-anlegg skal alltid utføres av godkjent/sertifisert håndverker”.

Hvis du skal foreta en mindre oppussing av badet er det likevel noen ting du kan gjøre selv, og før du setter i gang bør du sjekke at badet ikke har fukt og råte. Det er dessuten viktig at selv om du er handy, bør du være forsiktig. Om du ikke er sikker på hvordan du skal gjøre noe må du overlate jobben til fagfolk.

Dette kan du gjøre selv 

Du kan rive veggene og pigge opp gulvet før fagfolkene kommer, men pass på: Selv om du sparer penger når du gjør litt av jobben selv, blir det dyrt hvis du gjør feil.

Etter at fagfolkene er ferdig kan du gjøre mye av overflatearbeidet, som å male, sette opp dusjvegg, montere skap og hyller, henge opp speil, fuge, silikonere og legge fliser. Når du legger fliser på gulvet er det spesielt viktig at du passer på fall mot sluket. Ifølge Direktoratet for byggkvalitet (TEK17) skal "gulv ha tilstrekkelig fall til sluk slik at bruksvann ledes bort. Dette forholdet er 1:50 inntil 80 centimeter fra sluket, og 1:100 på resten av gulvet.

Bor du i rekkehus, blokk eller borettslag? Ifølge Direktoratet for byggkvalitet er det ikke krav om nabovarsling når du skal pusse opp bad, men du bør være oppmerksom dersom rørleggeren må bryte brannskillet til naboen, eller ved endringer i konstruksjon eller bærevegg. Da må det sendes byggesøknad til kommunen.

Sørg også for at du får tilstrekkelig ventilasjon, slik at du reduserer risikoen for fukt- og råteskader. Du kan kjøpe viften, men den må altså monteres av en elektriker.

Når badet ditt er ferdig – sørg for at du får FDV-dokumentasjon, som betyr Forvaltning, Drift og Vedlikehold. Da har du papirer på at alle forskrifter er fulgt av kvalifiserte håndverkere.

Gass tunnelpeis mellom et bad og et soverom

Nyt et velfortjent kveldsbad mens du ser på flammene. 

Snakk med fagfolk før du begynner å pusse opp badet

Å pusse opp bad er omfattende arbeid som krever mye kunnskap fra ulike fag. Det er derfor smart å rådføre deg med en bedrift som har kompetanse på området. Da kan dere sammen finne ut av hva du og de kan gjøre på badet ditt. De kan også hjelpe deg med å kjøpe riktige materialer, som maling, fliser og baderomsinnredning som tåler vann.

Og dersom du ønsker å unne deg litt ekstra hverdagsluksus, ta kontakt med din nærmeste Varmefag-butikk for en befaring om installasjon av peis på badet ditt.

Du vil kanskje også like:

Sertifisert montør fra Varmefag som ruller inn en peisovn i et hus

Regler og krav til montering av vedovn

Montering av vedovn selv eller få en sertifisert montør til å utføre jobben? Les om hvilke regler og krav som gjelder når du skal montere vedovn her.
En mann leser bok foran peis, mens en kvinne legger på mer ved i peisen

Ny peis til glede for hele familien

Hva er da bedre enn peiskos når det er kaldt? Varmefag har et stort utvalg om du er interessert i ny peis tilpasset deg og dine ønsker.
Gasspeis innsats som romdeler mellom stue og spisestue

Fyr i peisen med fjernkontroll

Virker det fristende å kunne fyre i peisen med et klikk på fjernkontrollen, i stedet for å plundre med papir, opptenningsved og tennbriketter? Da er gasspeis kanskje noe for deg.