Peis som romdeler – nyt flammene fra alle kanter

Hvem har sagt at peisen må stå langs en vegg eller i et hjørne? Bruker du den som romdeler kan du nyte flammene fra flere sider og flere rom samtidig.
Peisinnsats i en grønn vegg mellom stue og spisestue
Bilde av Siri Schrøder Larsen med peisinnsats bak seg

En ekte ildsjel – Siri Schrøder Larsen hos Varmefag Alnabru.

Fordeler med peis som romdeler

Det beste med peis som romdeler er alle mulighetene du får med tanke på plassering.

– Det eneste du er avhengig av er å ha kobling til en pipe. Mange eldre hus har allerede dette i midten av stuen, og derfor er det mange gamle gruer som blir byttet ut med nye romdelere, sier ildsjel Siri Schrøder Larsen hos Varmefag Alnabru.

Og dersom du ikke har pipeløp kan du likevel få peis som romdeler hjemme.

– Da kan du sette inn en stålpipe. Hvis du heller vil ha gasspeis kan du sette inn en avgasspipe til ytterveggen eller opp i taket.

I tillegg til at en romdeler både er lekkert og populært, gir den deg også mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle peisløsninger.

– Den sprer varmen rundt i rommet, du får innsyn til flammene fra flere sider og det blir en veldig fin fordeling av lys og varme til ulike sitteområder. En romdeler er moderne, åpen og luftig, og den blir rett og slett midtpunktet i rommet – eller husets hjerte, som faren min elsker å kalle den.

"Nyt flammene fra alle kanter av rommet, eller fra to rom samtidig!"

En peis kan brukes som romdeler i flere typer rom

Bortsett fra at du må ha kobling til pipe, er det ikke så mye du behøver å tenke på når du skal igang med planleggingen av romdeleren din.

– Det første er at du må finne en plassering du er fornøyd med, siden du skal ha den i mange år. Vi vil jo ha så mye innsyn som mulig, men det er ikke sikkert du trenger så stort bål. Fyrer du mye i en stor peis, blir det veldig varmt, forteller Siri.

Når det gjelder plasseringen kan du ha en romdeler flere steder enn i stuen eller allrommet.

– Noen tenker på romdeler kun som tresidig med lange innsatser, men du kan også ha en tunnelpeis. Den kan du for eksempel ha mot gangen eller på soverommet. Da passer det fint med en gassløsning, slik at du ikke får den sterke strålevarmen.

Og selvsagt passer en romdeler utmerket på hytta.

– Her er det fremdeles mest vanlig med åpne ildsteder, men ser du etter romdeler har et merke som Brunner mange store og flotte tresidige peiser med åpne brennkammere i serien Urfeuer. De gjør seg veldig godt på hytter – og hjemme.

 

Liten svart peisinnsats i en hvit vegg som skiller kjøkkenet fra resten av stue

Rais 600-3 peisinnsats er en liten peis med mange muligheter - her brukt som romdeler på et kjøkken.

Kvinne som holder bok som passerer en svevende gasspeis som brukes som romdeler mellom kjøkken og stue.

Svevende romdeler er en lekker gasspeis som fungerer bra som romdeler.

Med en romdeler utnytter du plassen. Et godt tips for å få utnyttet den enda mer er å ha skap og hyller til ved, bøker, spill, finserviset og TV-en – eller gjemme vekk rotet.

– Du kan forlenge peisen med en benk, som du også kan ha ting i eller under. En annen mulighet er å ha en romdeler som “svever”, altså at den er festet til veggen slik at du har det åpent under uten at den kommer i kontakt med gulvet.

Bruke vedovn eller gasspeis som romdeler?

Fremdeles er det mest vanlig med vedovn, men ifølge Siri blir gasspeis stadig mer etterspurt av kundene i butikken hennes.

– Det er det mange årsaker til. Selve bålet i gasspeisene har blitt finere og flammen kan justeres – mange har jo nyere hus og leiligheter som ikke har det samme varmebehovet, og de bruker peisen mest for kosens skyld. Det er for øvrig en vanlig oppfatning at om du har balansert ventilasjon kan du ikke ha vedovn. Det stemmer ikke, men det kan være du trenger litt pustehjelp fra en røyksuger som gir oppdrift og tilluft.

Valget mellom gasspeis og vedovn som romdeler er altså ditt. Men dersom Siri skal anbefale peiser du kan bruke som romdelere – hvilke velger hun?

 

Favoritt-peisen som romdeler

Rais Visio 3:1 er min personlige favoritt. Dette er den type vedovn folk gjerne ser etter siden den er lang og har høy peisinnsats som du får i både sort og rustfritt stål. Den er kort i fronten og har to lange sider, og til tross for at den har et stort brennkammer og høy effekt er den ikke stor – det gjør det enkelt å plassere den hjemme hos deg.

I tillegg får du den med coating på glasset som gjør at du får mindre av den sterke strålevarmen – det er det ikke mange som trenger i nye hus.

En liten peis som romdeler

Rais 600-3 peisinnsats er den jeg snakker mest med kundene om. Den er enda litt mindre enn Rais Visio 3:1, og har en litt annen form siden den er bred i front og med to korte sider. Du kan bygge den utover i rommet, og lage hyller og vednisje i bakkant eller på sidene. Du kan også bruke den som romdeler.

Peisen du kan henge på veggen

Svevende romdeler, som egentlig heter Bellfire Room Divider, er en veldig fin gasspeis som har stort brennkammer. Det er den også når den står på gulvet, men når den festes i en vegg blir det noe helt spesielt. Den er minimalistisk, og er et godt utgangspunkt hvis du vil ha en benk ut fra peisen din.

M-design og Bellfire har for øvrig et stort utvalg av romdelere og tunnelpeiser i gass, med fantastiske muligheter i utformingen. Du kan få både antirefleksivt glass rundt og sort, blank glassplate bak som gir et flott gjenskinn fra flammene. Her kan du velge mellom forskjellige steiner og diamanter i stedet for ved-dekor.

En peis som romdeler i åpne rom

Rais Visio 90 RD er en rålekker panorama gasspeis, og den har en ny båltype som ser ut som ekte vedkubber. Du kan også få den med antirefleksivt glass som nesten ikke synes.

Peis til lukkede rom

Rais Visio 90 T er en gasspeis i tunnelform med omtrent samme størrelse som 90 RD, og dette er en variant som passer fint mellom stue og gang, eller stue og soverom. Det som er tøft med tunnelpeiser er at du i tillegg kan bruke dem som romdeler mellom lukkede rom.

Gasspeis i en svart vegg brukt som romdeler mellom stue og spisestue

Rais Visio 90 RD er en rålekker gasspeis som gjør seg utmerket som en romdeler.

Panorama peisinnsats brukt som en romdeler i et åpent rom som skiller kjøkken og stue fra hverandre.

M-Design Luna Panorama 1300 er en panorama gasspeis som er en moderne romdeler i et åpent rom.

Design din egen romdeler

Er du på jakt etter en peis som romdeler, men finner ikke nøyaktig den du vil ha? I så fall har Siri gode nyheter til deg.

– Da kan du designe din egen romdeler! Send oss gjerne et bilde av rommet og den plasseringen du helst ønsker, sammen med noen enkle streker av hvordan du tenker det skal se ut. Derfra og videre hjelper vi deg med alt du trenger – enten med bilder, en enkel skisse eller at vi viser deg varianter og løsninger fra utstillingen vår. Og vi tar oss selvsagt av monteringen også.

Ønsker du en romdeler hjemme eller på hytta? Uansett peisinnsats, størrelse og design – finn frem bilder av peiser du liker og ta turen til nærmeste Varmefag-butikk, så kan du snart kose deg med både varmen og flammene fra flere sider og flere rom.

Se utvalg og pris på peisinnsatser Finn nærmeste forhandler

Du vil kanskje også like:

Åpen peis i en blå vegg i stuen

En åpen peis gir den ultimate peisopplevelsen

I dag har åpne peiser moderne teknologi som sørger for trygg fyring. Få inspirasjon til ulike typer åpne peiser og tips til fyring i en åpen peis.
Peisinnsats med svart ramme og flammer i peisinnsatsen plassert mellom kjøkken og stue

Pusse opp kjøkken: Tips til budsjett og planlegging

Ønsker du å pusse opp kjøkkenet? Vi har gode tips til budsjett og planlegging, i tillegg til inspirasjon til hvordan du kan gi kjøkkenet ditt særpreg.
En tunnelpeis med gjennomsyn fra stue til kontoret

Gjennomgående peis – peiskos i flere rom samtidig

Levende flammer skaper en god og koselig atmosfære i hjemmet. Med en gjennomgående peis eller tunnelpeis får du innsyn til flammene fra flere rom samtidig.