Slik får du fart på en pipe som trekker dårlig

Røyksuger gjør det komfortabelt å fyre opp, du er garantert god trekk og du unngår å få røykutslag ut i oppholdsrommet. Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.
Nærtbildet av en sølv Exodraft røyksuger montert på en pipe som trekker dårlig

Påvirkninger på trekk i pipa

Mange tror at det er ildstedet sitt som trekker dårlig - men det er ikke riktig. Det er pipa som trekker og det er mange faktorer som påvirker trekken i pipa. Utetemperatur, vær og vind er noen eksempler. I moderne boliger, som ofte er tette og godt isolerte, kan trekken også svekkes av en vanlig kjøkkenvifte eller om du har et ventilasjonsanlegg i boligen.

Sunnere inneklima 

En røyksuger vil bidra til et bedre og sunnere inneklima i hjemmet ditt, ettersom den sørger for å frakte all sot og røyk opp og ut gjennom pipa. Røyksugeren kan også brukes som ekstra ventilasjon i boligen. 

Illustert bilde av hvordan en røyksuger kan styres fra app.

Fordeler med røyksuger: 

  • Garantert god trekk 
  • Rask og enkel opptenning 
  • Ingen røykutslag 
  • Ingen sotlukt 
  • Sunnere inneklima uten sot og støv 
  • Spar opptil 15% av vedforbruket 
  • Kan også brukes som ekstra ventilasjon 
  • Bruker ikke mer strøm enn en 60 W lyspære 
Exodraft Xzense smartkontroll foran en vedovn med flammer i

Røyksugere fra Exodraft gjør fyring komfortabelt 

Røyksugere fra Exodraft kommer i ulike varianter og størrelser.  

Exodraft Draftbooster kan brukes som ren opptenningshjelp frem til pipen blir varm og får naturlig god trekk. Disse er anbefalt å skru av når man har fått et bål som brenner godt. Draftbooster egner seg best til å bruke for et lukket ildsted, som for eksempel en peis med glassdør eller vedovn. 

De større variantene som RSV, RS og RSHT sørger i tillegg for å trekke ut røykgasser slik at man ikke får tilbakeslag inn i oppholdholdsrommet under hele fyringsprosessen.  

Disse variantene kan styres med en trådløs enhet eller app på mobilen. Røyksugerne kan settes opp til å automatisk justere hastigheten etterhvert som den merker temperaturforskjeller og til slutt skru seg automatisk av når den merker at du ikke fyrer lenger. 

Exodraft er faktisk så sikre på at du vil oppleve en problemfri fyring i peisen med en røyksuger at alle som ønsker det får prøve en helt gratis i 14 dager. Ender du opp med å kjøpe en røyksuger, får du i tillegg en seks måneders “pengene tilbake garanti” om det skulle vise seg at den ikke fungerer tilfredsstillende i din bolig. 

Nyere peisovner krever mer av pipa 

Hvis du har byttet ut en eldre peisovn med en ny og mer moderne en, kan du oppleve at det faktisk er vanskeligere å få skikkelig fyr i den nye enn det var i den gamle. 

En nyere og rentbrennende peisovn krever mer av pipa fordi den utnytter energien bedre enn eldre ovner, og dermed slipper mindre varme ut gjennom pipa.

Det er oppdriften varmen skaper som gjør at det blir trekk, og ettersom eldre ovner har et langt større varmetap blir det bedre trekk i pipa, men også mindre varme i rommet. Eldre peisovner forurenser også mer enn nyere og rentbrennende ovner

Med dårlig trekk i pipa vil du også oppleve at flammen slukker så snart du lukker peisdøra, og når du åpner igjen for å fyre på nytt vil sur og illeluktende røyk sive ut i rommet. Veldig irriterende, men heldigvis også helt unødvendig. 

Kontakt din lokale butikk for råd og hjelp til å velge riktig røyksuger  

Med en røyksuger montert på toppen av pipa slipper du å tenke på justering av trekken. I tillegg kan du spare ved og være trygg på at du fyrer miljøvennlig.  

Resultatet er optimal trekk i pipa og en stabil flamme i peisen. Du vil også få en mer effektiv utnyttelse av ved og spare opptil 15% av det totale vedforbruket ditt.  

Velg produkt ut fra ildstedet ditt og om du har flere ildsteder på samme skorstein. Din lokale butikk vil hjelpe deg med å finne det korrekte produktet for deg. 

Du vil kanskje også like:

To menn fra Varmefag som installerer ny stålpipe på taket til et hus

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.
Hvit peisovn midt i et rom med pipe til taket

Stålpipe - et godt valg

Stadig flere velger stålpipe fremfor murpipe når de installerer peisovn. En stålpipe gir stor fleksibilitet ved plasseringen av peisen.
To menn fra Varmefag som jobber med piperehabilitering på taket til et hus

Den beste tiden på året for å sjekke pipen din

Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.