Forskrifter og krav til brannmur og brannmursplater

Brannmur og brannmursplater tåler høye temperaturer, og kan plasseres foran brennbar vegg. Hvert enkelt ildsted har egne krav til brannmur, men her finner du nyttig informasjon om hvilke krav som stilles og hva du må melde inn til kommunen.
Peisovn med klebersteinsomramming

Sikkerhetstiltak ved etablering av ildsted

Når du skal etablere et nytt ildsted er det viktig for brannsikkerheten å bruke brannmur eller godkjente brannmursplater. Brannmuren er 10 cm tykk og kommer i siporex, leca eller teglstein, mens godkjente brannmursplater/brannmurselementer kan være tynnere.

Brannmur og brannmursplater tåler høye temperaturer og kan monteres mellom brennbart materiale (f.eks. gips og trevegg) og ildstedet.

Krav til brannmur/brannmursplater

Hvert enkelt ildsted har egne krav til brannmur, og informasjon om dette finner du i monteringsanvisningen. Anvisningen tar blant annet for seg hvilken avstand det skal være til ubrennbar vegg (brannmur eller brannmursplater) og krav til avstand til brennbart materiale.

Bruker du imidlertid sertifiserte montører til montering av vedovn sørger de for at montering av brannmur eller brannplater blir gjort riktig. Selv om det ikke finnes noen formelle kompetansekrav til den som skal montere ildstedet, anbefales det å bruke sertifisert montør til arbeidet.

- Husk at du i grunnen skal ha inn et «bål» i hjemmet ditt, og det er blant annet viktig å huske at det er krav til avstand fra pipa og ildstedet til brennbart materiale, sier Tom Olav Dahl i Varmefag Lillehammer (Lillehammer varmesenter).

- Vi kommer gjerne innom og kan bistå med montering av alt fra pipe og ildsted til brannmur eller brannmursplater, sier han.

Må meldes inn til kommunen

Du må alltid melde i fra til kommunen når du installerer, endrer eller fjerner et ildsted. Årsaken til dette er blant annet at brannvesenet kan operere raskere og tryggere om en brann oppstår.

Etter montering, bytting eller flytting av ildsted skal det gjennomføres en kontroll av en kvalifisert kontrollør. Du kan ikke ta i bruk ildstedet før kontroll er gjennomført.

Kontrollen skal avdekke om ildstedet, brannmuren og fundamentering er korrekt montert og følger gjeldene forskrifter. Benytter du en sertifisert montør kan montøren utføre kontrollen for deg, noe som sørger for at du kan ta i bruk ildstedet med en gang etter montering.

Feilmontering kan få store konsekvenser

Feilmontering kan føre til brann, noe som i verste fall kan føre til at liv går tapt eller at du mister alt du eier. Oppstår brannen som følge av feilmontering kan dette gi konsekvenser for erstatningen.

- Når man vet at gammelt treverk kan selvantenne med en temperatur helt ned mot 60-70 grader, mener jeg at man bør ha stor respekt for brannsikkerheten når man monterer ildsted, pipe og brannmur, sier Dahl.

Kan man male brannmuren?

De fleste brannmurer kan overmales eller kles med dekorstein eller fliser, mens noen brannmursplater ikke er beregnet for ekstra vekt som for eksempel fliser. Ikke tapetser eller dekk til brannmur/brannmursplate med annet brennbart materiale.

Les gjerne monteringsanvisningen før du kjøper produktet, slik at du ikke får deg en kjedelig overraskelse om planen din er å flislegge veggen.

Kjøper du ildsted fra spesialforretninger som Varmefag kan du få kyndig hjelp til å finne riktig type brannmur eller brannmursplate basert på ditt behov.

Svart/grå peisovn i et hjørne av et soverom

Du vil kanskje også like:

Boligfelt i høyden

Skal du flytte? Sjekklistene du bør lese først

Når du skal flytte er det en fordel å planlegge godt i forkant. I denne artikkelen er to sjekklister til selve flyttingen og hvordan du pakker smart.
Hvit peisovn med stort vindue ved siden av i stue

6 tips mot dårlig trekk i pipa

Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.
Grå vedovn med vedoppbevaring under peisovn og plassert mellom stue og kjøkkenet

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.