Den beste tiden på året for å sjekke pipen din


Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.

Lange vintre med fyring er godt for varmen i huset, men kan gi konsekvenser for pipen. Tøffe vær- og vindforhold over tid sliter på skorsteinen, og dårlig trekk i pipen kan dessuten ødelegge peiskosen din.

– Det er gjerne sprekker, kondensskader, feil fyring med fuktig ved eller feilmontering som er årsakene til at pipen får dårligere egenskaper.

Det sier fagansvarlig Anders Evensen hos Varmefag Halden, en av 55 butikker tilhørende Norges største peiskjede.

Den beste tiden for å få utført en sjekk


Mistenker du noen feil og mangler med pipen, kan du få feieren eller fagfolk til å komme på befaring. I verste fall er en skadet pipe brannfarlig.

– Det er først og fremst på våren vi har mest tid til å komme på besøk. Været er bedre, og det er mindre behov for fyring. Fra høsten har vi hendene fulle. Det er ingen som ønsker å få fyringsforbud i desember og sitte og fryse i januar, sier Evensen.

– En inspeksjon tar maks to timer, avhengig av om det er noe skadeomfang. Ved feil og mangler gjør vi huseier oppmerksom på det og skriver en rapport. Da er det vedkommendes ansvar å utbedre skaden. Vi i Varmefag kan da komme og utføre jobben, legger han til.

" Det kreves i flere tilfeller lang erfaring og spesialutstyr for å inspisere en pipe"

Spar tid og penger på piperehabilitering


Skader på pipen trenger ikke å bety at du må bygge ny. Fagpersonene fra Varmefag utfører piperehabilitering på en sikker og enkel måte. Det er også langt billigere og mer renslig.

– Pipen er selve motoren i systemet. Ingen peiser eller ovner leverer trekk, så uten en godt fungerende pipe virker ikke ildstedet skikkelig. Problemfri fyring gir ekstra mye kos!

– Det kreves i flere tilfeller lang erfaring og spesialutstyr for å inspisere en pipe. Noen skader kan dessuten kun oppdages med et videokamera. Vi respekterer at vi er i folks hjem når vi jobber, og dekker til så mye det lar seg gjøre for å unngå støv i boligen, avslutter Evensen.

Du vil kanskje også lese:


Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.

Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på

Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.

Finn nærmeste butikk Les mer om piper Les våre tips og råd

Skrevet av: Mario Andres Neira Torres, 10. april 2015.