Slik får du fart på en pipe som trekker dårlig


Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.

Det er flere faktorer som påvirker trekken i pipa. Utetemperatur, vær og vind er noen eksempler. I moderne boliger, som ofte er tette og godt isolerte, kan trekken også svekkes av en vanlig kjøkkenvifte eller om du har et ventilasjonsanlegg i boligen.

Nyere peisovner krever mer av pipa


Hvis du har byttet ut en eldre peisovn med en ny og og mer moderne en, kan du oppleve at det faktisk er vanskeligere å få skikkelig fyr i den nye enn det var i den gamle.

– En nyere og rentbrennende peisovn krever mer av pipa fordi den utnytter energien bedre enn eldre ovner, og dermed slipper mindre varme ut gjennom pipa, forklarer Rolf Christian Hansen, fagsjef i Varmefag.

– Det er oppdriften varmen skaper som gjør at det blir trekk, og ettersom eldre ovner har et langt større varmetap blir det bedre trekk i pipa, men også mindre varme i rommet. Eldre peisovner forurenser også mer enn nyere og rentbrennende ovner.

"– En nyere og rentbrennende peisovn krever mer av pipa fordi den utnytter energien bedre enn eldre ovner"

Med dårlig trekk i pipa vil du også oppleve at flammen slukker så snart du lukker peisdøra, og når du åpner igjen for å fyre på nytt vil sur og illeluktende røyk sive ut i rommet. Veldig irriterende, men heldigvis også helt unødvendig.

En røyksuger løser problemet


Med en røyksuger montert på toppen av pipa kan du med et tastetrykk sørge for at sot og røyk trekkes opp og ut. Resultatet er optimal trekk i pipa og en stabil flamme i peisen. Du vil også få en mer effektiv utnyttelse av veden og spare opptil 15 prosent av det totale vedforbuket ditt.

Røyksugeren fra exodraft er helautomatisk, så det eneste du trenger å gjøre er å slå den på med fjernkontrollen. Den skrur til og med av seg selv når pipa bli kald igjen – og den bruker ikke mer strøm enn en vanlig 60 watts lyspære. Det finnes også mindre avanserte røyksugere som bare hjelper til med selve opptenningen.

Exodraft er faktisk så sikre på at du vil oppleve en problemfri fyring i peisen med en røyksuger at alle som ønsker det får prøve en helt gratis i 14 dager. Ender du opp med å kjøpe en røyksuger, får du i tillegg en seks måneders “pengene tilbake garanti” om det skulle vise seg at den ikke fungerer tilfredsstillende i din bolig.

Sunnere inneklima


En røyksuger vil også bidra til et bedre og sunnere inneklima i hjemmet ditt, ettersom den sørger for å frakte all sot og røyk opp og ut gjennom pipa. Røyksugeren kan også brukes som ekstra ventilasjon i boligen.

Du vil kanskje også lese:


Stålpipe - et godt valg

Stadig flere velger stålpipe fremfor murpipe når de installerer peisovn. Det kan være mange grunner til det, og kanskje først og fremst fleksibiliteten en stålpipe gir deg når det gjelder plassering av ovnen.

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.

Finn nærmeste butikk Les mer om røyksuger Les mer om piper

Skrevet av: Håkon Rakeng, 8. september 2016