Varm opp hytta eller boligen med gasspeis

De færreste er klar over dette, med gass kan man varme opp boligen eller hytta fra omtrent 1,-/kWh. "Det er to måter du kan varme opp med gass. Gasspeis med nedgravd gasstank varmer opp for omtrent 1,-/kWh. Velger du gassflaske, som er vanligst og enklest, koster det fra kr 2,-/kWh. Begge deler er langt lavere pris enn hva du må betale hvis du varmer opp med elektrisitet i dag."

Sist oppdatert: September 2022
Kvinne som koser seg foran gasspeis med en kopp kaffe

Norsk propangass er billigere enn du tror

Det sier Morten Viste i RPT, en av Varmefags leverandører av gasspeiser. Han tror ikke folk flest er klar over sparepotensialet. “Det kan se ut som mange misforstår og tror at propangassen som benyttes i norske boliger og hytter er det samme som den rådyre naturgassen i Europa, som vi hører om i nyhetene. Sannheten er altså motsatt – den norske propangassen er noe av det rimeligste du kan varme opp boligen eller hytta med i dag”, sier gass-spesialisten.

Les mer: 5 fordeler med gasspeis

Hvorfor er norsk gass rimelig og europeisk gass så kostbar?


“Når vi snakker om gasspriser er det to forskjellige gasser som vi lett forveksler”, fortsetter Viste. “Den ene er propan, også kalt LPG. Den andre er naturgass. Propan er det vi har på flasker, som vi i Norge griller med og som de aller fleste benytter til gasspeisene sine her i landet.”

“Oppvarming med propan koster nå ca 1 kr/kwh om du har en gasstank nedgravet i hagen. Bruker man flaske som de fleste gjør, koster det fra 2 kr/kwh. Propan er utvunnet av olje og følger oljeprisen, det er derfor lite sannsynlig at den vil stige noe særlig. Siden krigen startet, har prisen gått nedover. Det viser at prisen ligger stabilt lavt og ikke påvirkes av krigen i Ukraina og energikrisen i Europa i særlig grad.”

Bilde av en mann som heter Morten Viste

Gass-spesialist: Morten Viste, RPT Gass

“Naturgass er den gassen som mesteparten av Europa bruker til boligoppvarming og industri. Naturgass går i rørledninger over hele Europa til nesten hvert eneste hus og bygning. Mye av denne naturgassen blir levert fra Russland. De økte prisene skyldes Russlands begrensninger i leveringen av gassen til Europa.”

Utsikt mot soloppgang og hytter i snøen

Gjennomsnittsprisen for strøm uten nettleie fra 23. august til 23. september 2022 i Sørøst-Norge var på over 5 kroner per kilowatt (kilde: Tibber). Hytteeiere har ikke strømstøtte og ville spart 3-4 kroner per kilowatt i denne perioden, hvis de hadde varmet hytta med en gasspeis i stedet for strøm.

Hvorfor bytter ikke Europa fra naturgass til propangass?

“Naturgass er langt enklere å distribuere i rørledning enn propan. Siden de fleste gassbrukerne i Europa er koplet til gassrørledninger, tror vi ikke at propangass vil bli så etterspurt i Europa. I så fall vil ikke de norske prisene på propangass bli påvirket.”

 

Håper norske forbrukere får øynene opp

“Med strømpriser som ofte ligger på rundt fem kroner for kilowatten og vi samtidig leser på NRK om at strømprisene kan komme opp i over 20kr/ kWh i vinter, håper jeg at folk få øynene opp for gode alternativer til strøm. Velger du en gasspeis, får du den deilige peiskosen på kjøpet. Gasspeisen er både hundre prosent trygg og enkel i bruk. Du kan slå den på og av, og styre temperatur med en fjernkontroll eller med en app på telefonen din”, avslutter gasseksperten, Morten Viste. Finn mer informasjon om oppvarming med gasspeis her.

Du vil kanskje også like:

Tunnel gasspeis som brukes som romdeler mellom stue og kontor

Ofte stilte spørsmål om gasspeis

De siste 2-3 årene har interessen for gass økt betraktelig. Her har vi samlet de mest vanlige spørsmålene Varmefag får når en kunde vurderer en gasspeis.
Hjørne gasspeis brukt som romdeler mellom spisestue og stue

Stadig flere velger gasspeis som oppvarmingskilde

Det er en økende etterspørsel etter gass som oppvarmingskilde. I Varmefag har vi sertifiserte gasspeismontører som sørger for at montasjen blir gjennomført korrekt og trygt. Les vårt intervju med Carl fra Varmefag Kristiansand.
Gasspeis midt i stuen med stol ved siden av

Hvorfor velge gasspeis? 5 fordeler med gasspeis

Gasspeis er både praktisk og behagelig. Du trykker bare på en knapp, så har du peiskos og varme. Les om 5 fordeler med gasspeis her.