Hvordan grille kylling: Slik blir den saftig og smakfull!


Fyr opp grillen, utepeisen eller utekjøkkenet når du skal tilberede kylling – uansett om du ønsker deg et saftig kyllingbryst, kyllinglår, kyllingvinger, spyd eller kyllingburger. Nøkkelen til et perfekt resultat er å kjenne forskjellen på direkte og indirekte varme.

Unngå at kyllingen blir helt tørr! Du blir ikke en fullkommen grillmester før du lærer deg hvordan du bruker varmen på en riktig måte.

For det første må du være litt tålmodig i starten, og vente med å legge på grillmat til grillen holder en jevn, høy temperatur. Dessuten er alle stjernekokkenes tips å bruke steketermometer, som hjelper deg å unngå for rått eller overstekt kjøtt.

Grille kylling: Slik får du saftig kjøtt og god smak 

Det beste tipset for å få et velsmakende resultat når du skal grille kylling er å forstå hvordan du bruker direkte og indirekte varme på riktig måte.

Det er ikke så vanskelig heller, for det handler rett og slett om å vite hvor lenge du skal eksponere kyllingen for den glovarme sonen med høy temperatur og når du skal flytte maten til en mindre varm sone for videre varmebehandling.

Mange går i fellen nettopp med kyllingen fordi man er redd for å servere rå kylling og dermed gjøre grillgjestene syke - men med riktig varmebehandling blir kyllingen både saftig, smakfull og gjennomstekt.

Et annet godt tips om du ønsker mer røyk/grillsmak er å kjøpe ulike typer røykspon. Det gir deilig grillsmak.

Under kan du lese hvordan du griller kyllingbryst, kyllinglår, kyllingvinger, hel kylling, kyllingspyd og kyllingburger:

Slik griller du kyllingbryst:

  1. Tørk av kyllingfiletene med litt kjøkkenpapir. Krydre med salt og grovkvernet pepper og pensle med olje (eventuelt mariner filetene over natten).
  2. Grill brystet på direkte varme til det er gyllent på begge sider (ca. to minutter på hver side).
  3. Flytt kyllingbrystet på indirekte varme, sett om mulig på lokk. Bruk helst steketermometer – kjernetemperaturen kan være fra 62 til 68 grader, her gjelder det å finne ut hva man liker. Legg gjerne en halv sitron og litt hvitløk på grillen mens du griller filetene, det gir en god aroma – gni gjerne hvitløk og sitron på kyllingen før du skal spise.
  4. La brystet hvile i 5-10 minutter før servering.

Slik griller du hel kylling:

  1. Sørg for at kyllingen er romtemperert, og smør den inn med smør eller margarin.
  2. Krydre med havsalt, kvernet sort pepper og urter etter eget valg (f.eks. basilikum, rosmarin eller ramsløk).
  3. Bruk steketermometer og stikk det inn på det tykkeste partiet.
  4. Tre kyllingen ned på en halvfull ølboks og sett den på høyden i grillen om du har plass. Det finnes også grillspyd tilpasset grilling av hel kylling.
  5. Grill kyllingen på medium temperatur i 1,5-2 timer til kjernetemperaturen er mellom 65 til 75 grader på steketermometeret (husk å sett steketermometeret i den tykkeste delen av kyllingen, men ikke mot bein). Husk å snu kyllingen halvveis i grillingen slik at den grilles likt på under- og oversiden.  

Slik griller du kyllingvinger:

  1. Ha kyllingvingene i en aluminiumsform og gni inn krydder etter smak. Vil du gå for en ferdigløsning kan du se etter det som kalles rub eller bare en helt enkel krydderblanding i butikken.  
  2. Grill over indirekte varme i 15 minutter.
  3. Snu dem og pensle på med f.eks. hot saus eller BBQ-saus og grill videre på indirekte varme i 10 minutter. Gjenta 2-3 ganger.
  4. Legg kyllingvingene på direkte varme i noen minutter til de får litt gyllen farge.
  5. Når kjøttet ikke er rosa ved beinet og skinnet er sprøtt, er vingene klare.

Slik griller du kyllinglår:

  1. Krydre kyllinglårene med en tørr krydderblanding før grilling og pensle med litt olje.
  2. Grill lårene på direkte varme til de er gylne (ca. to minutter på hver side).
  3. Flytt lårene over på indirekte varme og sett i steketermometer i den tykkeste biten, men ikke mot beinet. Lårene er ferdig når de har en kjernetemperatur på 65 grader. Merk at kyllinglår har litt lengre steketid enn kyllingbryst.

Slik griller du kyllingspyd:

  1. Del kyllingfiletene i terninger på ca. 3x3 centimeter og mariner bitene i en plastpose med for eksempel olivenolje, chilipulver, salt, pepper, hvitløk og sitron.
  2. Bland godt sammen og la kjøttet ligge på kjøkkenbenken i 30-45 minutter, før du trer det på grillspyd. Skal du bruke grillspyd av tre, bør du legge dem i vann så lenge du har tid før du griller.
  3. Grill kjøttet over direkte varme i 7-8 minutter, til kjøttet er gjennomstekt.

Slik griller du kyllingburger:

  1. Lag kyllingburger av kyllingkjøttdeig, hakket løk, chilisaus, hvitløk, paprikapulver, egg, salt og pepper. Se oppskrift her.
  2. Form burgere og stek dem på grillen i 2-3 minutter på hver side på høy varme til kjøttet er gjennomstekt (PS: har du formet tykke burgere, kan det være smart å legge dem på indirekte varme for å unngå at det blir tørt).

Prøv vedfyrt utepeis til å grille kylling på

Nordmenn forbinder gjerne grilling med enten kull eller gass, men en vedfyrt utepeis tilfører grillingen noe eget - knitringen gir deg en enda mer autentisk og ekte opplevelse.

Varmefag har et stort utvalg utepeiser, men du bør absolutt sjekke ut nyheten fra Chesneys - som er en vakker utepeis perfekt for norske forhold. I tillegg til å fungere som en sofistikert og god grill med god temperaturkontroll og ulike moduser som gir uante muligheter for matlaging, varmer den og gir deg peiskos med direkte innsyn til flammene.

Se alle våre utepeiser, griller og pizzaovner

Du vil kanskje også lese:


En utepeis forlenger deilige sommerkvelder

Hva er vel hyggeligere enn sene sommerkvelder i godt lag? Med en utepeis kan praten fortsette ut i de sene nattetimer – med en deilig lun varme og lyden av latter og knitrende vedkubber.

En utepeis som kombinerer grilling og peiskos

En utepeis som er skapt for norske sommerkvelder. Med denne du kan erstatte både varmelampen og grillen – samtidig som du får peiskos. Les mer her.