Hvordan grille saftig kylling?

Fyr opp grillen, utepeisen eller utekjøkkenet når du skal tilberede kylling – uansett om du ønsker deg et saftig kyllingbryst, kyllinglår, kyllingvinger, spyd eller kyllingburger. Nøkkelen til et perfekt resultat er å kjenne forskjellen på direkte og indirekte varme.
Noen som pensler saus på kylling på grillen

Lær å bruke varmen riktig

Unngå at kyllingen blir helt tørr! Du blir ikke en fullkommen grillmester før du lærer deg hvordan du bruker varmen på en riktig måte.

For det første må du være litt tålmodig i starten, og vente med å legge på grillmat til grillen holder en jevn, høy temperatur. Dessuten er alle stjernekokkenes tips å bruke steketermometer, som hjelper deg å unngå for rått eller overstekt kjøtt.

Grille kylling: Slik får du saftig kjøtt og god smak 

Det beste tipset for å få et velsmakende resultat når du skal grille kylling er å forstå hvordan du bruker direkte og indirekte varme på riktig måte.

Det er ikke så vanskelig heller, for det handler rett og slett om å vite hvor lenge du skal eksponere kyllingen for den glovarme sonen med høy temperatur og når du skal flytte maten til en mindre varm sone for videre varmebehandling.

Mange går i fellen nettopp med kyllingen fordi man er redd for å servere rå kylling og dermed gjøre grillgjestene syke - men med riktig varmebehandling blir kyllingen både saftig, smakfull og gjennomstekt.

Et annet godt tips om du ønsker mer røyk/grillsmak er å kjøpe ulike typer røykspon. Det gir deilig grillsmak.

Kylling som griller over grillen
Kylling som griller over grillen
Kylling som griller over grillen

Slik griller du kyllingbryst:

  1. Tørk av kyllingfiletene med litt kjøkkenpapir. Krydre med salt og grovkvernet pepper og pensle med olje (eventuelt mariner filetene over natten).

  2. Grill brystet på direkte varme til det er gyllent på begge sider (ca. to minutter på hver side).

  3. Flytt kyllingbrystet på indirekte varme, sett om mulig på lokk. Bruk helst steketermometer – kjernetemperaturen kan være fra 62 til 68 grader, her gjelder det å finne ut hva man liker. Legg gjerne en halv sitron og litt hvitløk på grillen mens du griller filetene, det gir en god aroma – gni gjerne hvitløk og sitron på kyllingen før du skal spise.

  4. La brystet hvile i 5-10 minutter før servering.

Slik griller du hel kylling:

  1. Sørg for at kyllingen er romtemperert, og smør den inn med smør eller margarin.

  2. Krydre med havsalt, kvernet sort pepper og urter etter eget valg (f.eks. basilikum, rosmarin eller ramsløk).

  3. Bruk steketermometer og stikk det inn på det tykkeste partiet.

  4. Tre kyllingen ned på en halvfull ølboks og sett den på høyden i grillen om du har plass. Det finnes også grillspyd tilpasset grilling av hel kylling.

  5. Grill kyllingen på medium temperatur i 1,5-2 timer til kjernetemperaturen er mellom 65 til 75 grader på steketermometeret (husk å sett steketermometeret i den tykkeste delen av kyllingen, men ikke mot bein). Husk å snu kyllingen halvveis i grillingen slik at den grilles likt på under- og oversiden.  

Slik griller du kyllingvinger:

  1. Ha kyllingvingene i en aluminiumsform og gni inn krydder etter smak. Vil du gå for en ferdigløsning kan du se etter det som kalles rub eller bare en helt enkel krydderblanding i butikken.  

  2. Grill over indirekte varme i 15 minutter.

  3. Snu dem og pensle på med f.eks. hot saus eller BBQ-saus og grill videre på indirekte varme i 10 minutter. Gjenta 2-3 ganger.

  4. Legg kyllingvingene på direkte varme i noen minutter til de får litt gyllen farge.

  5. Når kjøttet ikke er rosa ved beinet og skinnet er sprøtt, er vingene klare.

En hel kylling som grilles på spyd på Napoleon grill

Slik griller du kyllinglår:

  1. Krydre kyllinglårene med en tørr krydderblanding før grilling og pensle med litt olje.

  2. Grill lårene på direkte varme til de er gylne (ca. to minutter på hver side).

  3. Flytt lårene over på indirekte varme og sett i steketermometer i den tykkeste biten, men ikke mot beinet. Lårene er ferdig når de har en kjernetemperatur på 65 grader. Merk at kyllinglår har litt lengre steketid enn kyllingbryst.

Slik griller du kyllingspyd:

  1. Del kyllingfiletene i terninger på ca. 3x3 centimeter og mariner bitene i en plastpose med for eksempel olivenolje, chilipulver, salt, pepper, hvitløk og sitron.

  2. Bland godt sammen og la kjøttet ligge på kjøkkenbenken i 30-45 minutter, før du trer det på grillspyd. Skal du bruke grillspyd av tre, bør du legge dem i vann så lenge du har tid før du griller.

  3. Grill kjøttet over direkte varme i 7-8 minutter, til kjøttet er gjennomstekt.

Slik griller du kyllingburger:

  1. Lag kyllingburger av kyllingkjøttdeig, hakket løk, chilisaus, hvitløk, paprikapulver, egg, salt og pepper. Se oppskrift her.

  2. Form burgere og stek dem på grillen i 2-3 minutter på hver side på høy varme til kjøttet er gjennomstekt (PS: har du formet tykke burgere, kan det være smart å legge dem på indirekte varme for å unngå at det blir tørt).

Grill med gass, kull eller ved

Ønsker du å imponere venner og naboer med dine grillkunster, bør du sjekke ut våre Napoleon griller. Dette er griller i ypperste kvalitet, med en rekke funksjoner som gjør grillingen til en lek.

Nordmenn forbinder gjerne grilling med enten kull eller gass, men det er også mulig å grille på flere av våre vedfyrte utepeiser.

I tillegg er det også mulig å grille med pellets på pelletsgrill, eller smokers som det også heter. En smoker er en alt-i-ett grill der du kun kobler til strøm, fyller på pellets, og er klar til å grille på kun 20 minutter.

Se alle våre utepeiser Se alle våre griller Se alle våre pizzaovner
Mann som griller ute i hagen

Du vil kanskje også like:

Kombinasjonsbilde av en grill med grillspyd og kokken Trond Moi

Stjernekokken Trond Moi deler sine beste tips til grillspyd

Grillspyd er en enkel og god sommerrett for hele familien. Her deler stjernekokken Trond Moi sine beste tips og oppskrifter til grillspyd.
Grillmat som grilles på en Chesneys grill

Slik lykkes du med grillmat i sommer

Grillmat får vi aldri nok av om sommeren. Her får du 7 tips til hvordan du får saftig kjøtt og andre nyttige tips til grillingen. Les mer her.
Utekjøkken Fontana Doppio ved siden av et spisebord ute

Vi lager mer mat utendørs året rundt

Frisk luft er deilig uansett årstid. Det samme er opplevelsen av et måltid tilberedt utendørs, enten man bare griller pølser på bålet eller eksperimenterer som hobbykokk for å tilfredsstille ganen til familie og venner.