Få svar på alt du lurer på om klebersteinsovner!

Alle kjenner vi til følelsen av å sitte foran en peis og kjenne den gode varmen fra flammene. Og aller best er det når du får en jevn og myk varme som varer lenge, uten at du behøver å fylle på med mer ved hele tiden. Her kan du lese alt om hva som gjør klebersteinsovner til unike og tidløse ildsteder med stolte tradisjoner.
En klebersteinsovn plassert mellom stue og spisestue

Massiv klebersteinsovn eller peisovn med klebersteinsomramming? 

Det finnes ulike former for klebersteinspeiser, med ulike egenskaper. De tradisjonelle massive klebersteinsovnene fra Norsk Kleber er de som kvalifiserer som ekte varmelagringsovner. Et slikt ildsted fungerer ved at den varme røyken som kommer fra opptenningen er i direkte kontakt med klebersteinen, som tar opp varmen og stråler den ut i løpet av mange timer. Dette gjør ovnen utrolig energieffektiv, og varmen blir avgitt jevnt i timevis etter at ilden har slukket.

En peisovn med omramming av kleberstein har noen av de samme egenskapene, ved at klebersteinene magasinerer varme. Men forskjellen er hvor lenge varmen avgis etter at ilden har slukket. Årsaken er at røyken i peisovn med klebersteinsomramming ikke er i direkte kontakt med steinen, og at disse har færre kilo stein som varmen kan lagres i. Derfor vil ikke en slik ovn gi en like jevn og langvarig varme. 

Noen peisovner kan utstyres med en ekstra varmelagringsmodul på toppen. Dette vil gjøre at den kan holde noe lenger på varmen. Det er mengden stein som avgjør hvor lenge du kan nyte varmen etter at ilden er slukket. 

Felles for begge typene er at selve klebersteinen har et tidløst og vakkert utseende. Hver stein er unik, og er et 100% naturlig og slitesterkt materiale som passer inn i de fleste hus og hytter. Det gjør ildstedene til unike og vakre møbler som tatt rett ut av naturen.

En klebersteinsovn med en kvinne som lager en genser ved siden av.

Klebersteinsovnen Kube fra Norsk Kleber varmer godt og lenge.

En svart Contura 856T peisovn med klebersteinsomramming på toppen og baksiden

Contura 856T peisovn med klebersteinsomramming.

Langvarig varme

En av de viktigste egenskapene til en massiv klebersteinsovn, er at den holder varmen i huset lenge. Jo flere kilo stein, jo lenger vil den avgi varme. Den kan holde hjemmet varmt så lenge som 12-16 timer etter ilden har sluknet, avhengig av mengden kleberstein. Derfor er et slikt ildsted utmerket å bruke som primærkilde for oppvarming av boligen. 

Du kan lese mer over hvordan du fyrer i en klebersteinsovn her. Det er viktig å tenke på å være varsom de første fire til fem gangene, da kleberstein vedovner kan inneholde bergfukt og kan føre til sprekker på grunn av trykk fra vanndamp hvis man ikke er forsiktig.

"Klebersteinsovnen kan holde hjemmet varmt så lenge som 12-16 timer etter ilden har sluknet!"

Massive klebersteinsovner er svært fyringsøkonomiske

Fordi den avgir en jevn varme i mange timer etter at ilden er slukket, har en klebersteinspeis et lavt vedforbruk. Faktisk trenger du ikke å fyre oftere enn to ganger i løpet av et døgn. Så mye som 80-85% av varmen som produseres av flammene beholdes i ovnen, og avgis gradvis til boligen. Dette gjør at en massiv klebersteinsovn bruker omtrent halvparten så mye ved som en støpejerns- eller stålovn gjør. Rene sparebøssen med andre ord. 

Skaper et godt inneklima

En annen positiv egenskap med klebersteinsovnene er at selv om steinen absorberer varmen, så vil ikke overflaten på ovnen bli glovarm. Med andre ord vil det ikke være skadelig om man skulle komme borti steinen. Dette oppleves ofte veldig trygt for barnefamilier. Denne egenskapen har også positiv effekt på inneklimaet. Fordi overflaten på ovnen ikke er så varm, så vil ikke støv og andre partikler bli brent, noe som påvirker luftkvaliteten. 

Slik rengjør du en klebersteinsovn

Når det kommer til vasking av ildstedets overflate, så gjelder det å ta vare på steinens naturlige utseende. Bruk vanlig såpevask, som skylles med rent vann etterpå. Dersom det er vanskelige flekker på ovnen, kan man bruke sandpapir til å pusse lett på området. Men vær forsiktig for å unngå riper i steinen. Alle klebersteinsovner fra Varmefag kommer med glassdør. Her kan du bruke Helmin glassrens for effektiv rengjøring, men unngå å spraye rett på klebersteinen. 

For innvendig rengjøring bør du tømme ildstedet for aske. Det kan enten gjøres med en askesuger eller en metallspade og metallbøtte med lokk. Les mer om rengjøring av peisovner her.

Er du fortsatt i tvil om hvilken type ovn som passer best hjemme hos deg, ta kontakt med våre dyktige fagfolk i din nærmeste Varmefag-butikk. 

Peisovn fra Norsk Kleber hjemmemiljøbilde- Varmefag

Norsk Kleber Kristin Pluss massiv klebersteinsovn i som midtpunkt i rommet.

Du vil kanskje også like:


Klebersteinsovn som står langs veggen i en hytte stue

Få ting slår en original klebersteinsovn

En original klebersteinsovn gir en jevnere og mykere varme enn andre peisovner. Den porøse klebersteinen trekker raskt til seg varmen og avgir den sakte. Noe som fører til et godt inneklima.
Eva 992 åpen gasspeis midt i en stue

Peisene fra JC Bordelet er helt unike og gjør stort inntrykk

Med en takhengt eller vegghengt peis fra JC Bordelet får du noe helt spesielt. En skulptur som varmer hele hjemmet, og som blir det naturlige samlingspunktet for hele familien.
Stue og spisestue som har en hvit kakkelovn som fokus

Varmelagrende ovner – En lønnsom investering

Når det kommer til vedovner, er det mye å spare på å velge en varmelagrende vedovn i tider med høye strømpriser. Les mer om hvilke andre fordeler de har.