Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.
En mann som henter i en vednisje ved siden av en svart peisovn

Topp eller bunn, tennbriketter eller aviser?

Skal du tenne på i bunnen eller på toppen av bålet? Og bør du bruke tennbriketter eller gamle aviser for å få skikkelig fyr? Å fyre godt kan fremstå som en kunst, og den gamle ovnen på hytta kan kreve helt andre teknikker enn den nye peisovnen hjemme. Heldigvis finnes det en rekke gode tips som gjør stua både lun og varm.

– Det finnes mange måter å fyre på, men det viktigste er faktisk å sette seg inn i ildstedets bruksanvisning. Nå anbefaler vi også folk å tenne bålet fra toppen, sier Rolf Christian Hansen, fagsjef i Varmefag-kjeden.

Fyrer du opp fra toppen kutter du partikkelutslippet med hele 50 prosent i oppfyringsfasen. Dette bidrar til mindre lokal forurensing.

"Det finnes mange måter å fyre på, men det viktigste er faktisk å sette seg inn i ildstedets bruksanvisning."

"Stabler du veden på en luftig måte sørger du også for at bålet får avgitt mest mulig gass raskest mulig."

En kvinne som fyrer i en peisinnsats sammen med en mann sitter og koser seg foran peisen med en bok

Opptenning av peisen trenger ikke å være vanskelig for å holde kosen gående.

Optimal fyring av peis

– Uansett om du fyrer på gammel eller ny måte er det viktig med gode og tørre vedkubber, litt opptenningsved og noen tennbriketter. Du bør sørge for å fyre med såpass mye ved i begynnelsen at du får opp temperaturen raskt. Stabler du veden på en luftig måte sørger du også for at bålet får avgitt mest mulig gass raskest mulig, forklarer Rolf Christian.

Norsk Varme – bransjeforeningen for hele ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen, inkludert produsenter, montører og forhandlere, råder alle til å fyre på følgende vis:

Åtte råd til god fyring

  1. Ha en ovn som er laget etter 1998. Slike ovner er rentbrennende, noe som betyr at de slipper ut 90 prosent mindre partikler og gir 30 prosent mer varme per kubbe.

  2. Unngå dårlig trekk i pipa. Sørg for at pipen er tett, at kjøkkenvifter er skrudd av om nødvendig, og at du får nok tilførsel av luft til ditt ildsted. Reguler heller varmen med mengde ved – ikke hvor mye trekk du har.

  3. Velg god, tørr ved og sørg for at pipen blir raskt varm. Et tips er å brenne tørt avispapir øverst i ovnen før du antenner bålet.

  4. Ikke fyr med impregnert eller malt treverk, plast eller vrakved – det forurenser. Juksekubber og varmekubber kan også gi for mye varme.

  5. Bygg opp bålet med tørre vedkubber nederst, deretter opptenningsved før du topper bålet med tennbriketter.

  6. Tenn på fra toppen

  7. La ovnsdøren stå åpen den første tiden etter at du har tent på helt til det brenner godt.

  8. Hold jevn varme. Sprengfyring kan skade skorsteinen. Soter ruta er det bare å fyre hardere.

En mann og kvinne som koser seg foran en peisinnsats etter å ha fyrt opp i peisen

Få opp temperaturen raskt i begynnelsen av oppfyringen i Brunner Urfeuer 50 88.

Du vil kanskje også like:

Gammel vedovn i stue

Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn?

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?
Kvinne som smiler foran peis med fyrstikker i hendene

Slik får du fart på en pipe som trekker dårlig

Strever du med å få fyr i peisen, selv med bra ved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Det finnes en enkel løsning på problemet.
To menn fra Varmefag som installerer ny stålpipe på taket til et hus

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.