Fyr opp miljøvennlig med ny metode


Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.

Skal du tenne på i bunnen eller på toppen av bålet? Og bør du bruke tennbriketter eller gamle aviser for å få skikkelig fyr? Å fyre godt kan fremstå som en kunst, og den gamle ovnen på hytta kan kreve helt andre teknikker enn den nye peisovnen hjemme. Heldigvis finnes det en rekke gode tips som gjør stua både lun og varm.

– Det finnes mange måter å fyre på, men det viktigste er faktisk å sette seg inn i ildstedets bruksanvisning. Nå anbefaler vi også folk å tenne bålet fra toppen, sier Rolf Christian Hansen, fagsjef i Varmefag-kjeden.

Fyrer du opp fra toppen kutter du partikkelutslippet med hele 50 prosent i oppfyringsfasen. Dette bidrar til mindre lokal forurensing.

"– Det finnes mange måter å fyre på, men det viktigste er faktisk å sette seg inn i ildstedets bruksanvisning"

Åtte råd til god fyring


– Uansett om du fyrer på gammel eller ny måte er det viktig med gode og tørre vedkubber, litt opptenningsved og noen tennbriketter. Du bør sørge for å fyre med såpass mye ved i begynnelsen at du får opp temperaturen raskt. Stabler du veden på en luftig måte sørger du også for at bålet får avgitt mest mulig gass raskest mulig, forklarer Rolf Christian.

Norsk Varme – bransjeforeningen for hele ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen, inkludert produsenter, montører og forhandlere, råder alle til å fyre på følgende vis:

  1. Ha en ovn som er laget etter 1998. Slike ovner er rentbrennende, noe som betyr at de slipper ut 90 prosent mindre partikler og gir 30 prosent mer varme per kubbe.
     
  2. Unngå dårlig trekk i pipa. Sørg for at pipen er tett, at kjøkkenvifter er skrudd av om nødvendig, og at du får nok tilførsel av luft til ditt ildsted. Reguler heller varmen med mengde ved – ikke hvor mye trekk du har.
     
  3. Velg god, tørr ved og sørg for at pipen blir raskt varm. Et tips er å brenne tørt avispapir øverst i ovnen før du antenner bålet.

4. Ikke fyr med impregnert eller malt treverk, plast eller vrakved – det forurenser. Juksekubber og varmekubber kan også gi for mye varme.

5. Bygg opp bålet med tørre vedkubber nederst, deretter opptenningsved før du topper bålet med tennbriketter.

6. Tenn på fra toppen

7. La ovnsdøren stå åpen den første tiden etter at du har tent på helt til det brenner godt.

8. Hold jevn varme. Sprengfyring kan skade skorsteinen. Soter ruta er det bare å fyre hardere.

"- Stabler du veden på en luftig måte sørger du også for at bålet får avgitt mest mulig gass raskest mulig"

Du vil kanskje også lese:


Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?

Slik får du fart på en pipe som trekker dårlig

Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.

Finn nærmeste butikk Les våre tips og råd Se alle våre peiser og ovner

Skrevet av: Christina Parker, 12. februar 2015.