På tide med piperehabilitering? Vurder samtidig pipehatt!

Som alt annet her i verden blir også skorsteiner utsatt for slitasje. Hvis du ikke gjør noe med det, kan det få store konsekvenser for brannsikkerheten. En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen.
Mann ordner pipehatt

Tegn på problemer med skorsteinen

Det er ikke alltid så lett å oppdage at alt ikke fungerer som det skal i pipa. Typisk slitasje kan være sprekker og kondensskader forårsaket av vær, vind og fuktighet over tid. Det kan også være at det er gjort en installasjonsfeil med tilkoblingen, eller at det har oppstått en pipebrann som du ikke har oppdaget.

– Det er naboer som melder fra om pipebrann i over 90 prosent av tilfellene, sier Anders Evensen hos Varmefag Fyr og Flamme i Halden.

Han presiserer at du ved den minste mistanke om at noe er feil, for eksempel hvis det er uvanlig dårlig trekk i pipa, bør få en fagmann til å undersøke skorsteinen. Gjerne ved bruk av kamera.

Les mer om piperehabilitering
En mann som holder en ny pipe med fokus på pipa
To menn som holder på med piperehabilitering på et tak

Flere fordeler

Fordelene ved å rehabilitere skorsteinen er først og fremst brannsikkerheten, men det optimaliserer også driftsforholdene i pipa. En tett og trygg skorstein gir riktigere trekk. Dessuten stiger boligens verdi med en nylig rehabilitert skorstein.

– De fleste skorsteinene som må rehabiliteres, må det på grunn av slitasje eller at det er gjort bygningsmessige endringer som ikke er i tråd med gjeldende lover og regler for oppstilling av skorsteinen, sier Evensen.

Og her er det mange som feiler. For eksempel er det mange som kler inn skorsteinen med brennbart materiale som gipsplater eller panel når de bygger ut loftet.

– Det finnes nesten ikke grenser for hvor mye rart folk gjør, sier han med et smil.

"Det er naboer som melder fra om pipebrann i over 90 prosent av tilfellene."

Peis ved trapp

Ulike metoder for piperehabilitering


Det er i hovedsak tre forskjellige metoder som brukes når man rehabiliterer en skorstein; stål, keramikk eller glidestøping, hvor man støper en ny kanal inne i den gamle kanalen på de stedene hvor det er spesifikke krav til tverrsnitt.

– Bruk av stålrør er nok den vanligste metoden rundt omkring. Litt dyrere materiale, men raskere å jobbe med. Rustfrie og syrefaste stålrør har inntil 30 års garanti, sier Evensen.

Skorsteiner som er rehabilitert med stålrør eller keramiske rør etter forskriftene, kan kles inn med brennbart materiale på to sider. Bruk av keramiske rør krever imidlertid at pipeløpet er helt loddrett.

En pipehatt har flere funksjoner


Vann og fuktighet ned i pipa forringer levetiden på skorsteinen. Derfor bør du ha en pipehatt. I tillegg gjør pipehatten det vanskeligere for fugler å komme seg inn, og den holder løv borte. Noen pipehatter er også laget for å stabilisere eller øke trekkforholdene.

– Man må ikke ha en pipehatt, men du bør absolutt ha det, sier Evensen.

Han forteller videre at hvis du har planer om å installere en ny peisovn, så er det en ypperlig anledning for å få undersøkt skorsteinen i samme slengen. Les mer om pipe og hva vi i Varmefag kan hjelpe deg med.

– Husk at dette er søknadspliktig arbeid. Vi i Varmefag fyller gjerne ut papirene for deg og sender dem inn til rett instans i kommunen, avslutter Anders Evensen.

Finn nærmeste butikk

Du vil kanskje også like:

Pipebrann i pipe med flammer som kommer ut av pipeløpet

Unngå pipebrann med disse gode rådene. Se tegn og årsak!

På vinteren er det høysesong for pipebrann. Her kan du lese alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er klare tegn og ikke minst hvordan du kan unngå å få pipebrann hjemme hos deg. Varmefag gir deg rådene du trenger.
Mann feier pipa på taket til et hus

Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på

Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.
To menn fra Varmefag som jobber med piperehabilitering på taket til et hus

Den beste tiden på året for å sjekke pipen din

Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.