Bør du vurdere rehabilitering av pipe?

Gamle pipeløp kan blant annet føre til dårlig trekk og i verste fall pipebrann. Heldigvis slipper du som regel å rive det gamle pipeløpet og bygge opp nytt. En rehabilitering av pipen kan enkelt utføres av fagfolk.
To menn som jobber med piperehabilitering på tak

En investering for økt brannsikkerhet

Skader og slitasje på eldre piper og pipeløp bør tas på alvor for å ivareta brannsikkerheten, og en piperehabilitering er en investering i boligen som kan være med på å øke boligverdien, eksempelvis før du skal selge bolig.

Årsaker til skader og slitasje på piper

Skader og slitasje på piper kan ha en rekke årsaker. Værslitasje er en av årsakene som bidrar til både skader i form av sprekker, kondensskader og vanlig slitasje over tid. Det er særlig vind, fuktighet og temperaturendringer over lange perioder som kan føre til at du må vurdere om du trenger en rehabilitering av pipe.

Men det er ikke bare utvendige årsaker som kan skade pipen. Innsiden av pipen kan bli skadet av mindre pipebrann som du ikke visste du hadde eller som ikke ble oppdaget før du kjøpte boligen. Pipen kan også bli nedbrutt av sot eller fyringsskader over tid.

I tillegg kan en annen årsak være feilmontering av pipen. Det skaper kanskje ikke noen problemer på kort sikt, men kan føre til store problemer over tid og det kan være nødvendig med en rehabilitering av pipen for å rette opp i feilen.

Bruk fagfolk til piperehabiliteringen

Om du har mistanke om at noe er feil, som eksempelvis uvanlig dårlig trekk i pipa, anbefaler vi at du tar kontakt med fagfolk for en befaring eller for å stille noen spørsmål om hva det kan være. 

Å bruke fagfolk til rehabilitering av pipe er viktig med tanke på at det krever gode fagkunnskaper, spesielt ved eldre piper. Men det er også viktig med tanke på garantien på produktet og at jobben utføres med tanke på riktig tilpasning til din skorstein og peis.

En dårlig installert pipe kan ha fatale konsekvenser i form av pipebrann som i verste fall kan utvikle seg til en omfattende boligbrann. Å bruke fagfolk som kan fagområdet best, er derfor viktig for brannsikkerheten og tryggheten for deg og din familie. 

Husk også å få arbeidet rundt piperehabilitering dokumentert siden det kom nye regler for boligsalg i januar 2022, der selgere skal dokumentere boligen bedre. 

Les også om forskrifter og krav til brannmur og brannmursplater her.

Fordelene med rehabilitering av pipe

  1. Brannsikkerhet: Den viktigste fordelen med å rehabilitere pipeløpet er bedre brannsikkerhet. Brannvesenet rykker ut til rundt 1000 pipebranner i året, og konsekvensene kan bli fatale. Dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp kan være brannårsaken.

  2. Bedre trekk: En tett og trygg skorstein gir bedre trekk og optimaliserer driftsforholdene i pipa.

  3. Verdiøkning på boligen/hytta: En rehabilitering av pipeløpet kan bidra til å øke verdien om du skal selge boligen eller hytta.

  4. Økonomisk: En dårlig pipe gir dårlig fyringsøkonomi siden varmetapet kan bli stort i en pipe som ikke er tett. En rehabilitert pipe kan sammen med en rentbrennende peis/peisovn gi en virkningsgrad på 75-80 prosent, noe som gir en reduksjon i vedforbruket og dermed en besparelse i fyringskostnadene.

  5. Miljøvennlig: Feil på skorstein og ildsteder kan føre til betydelig forurensning, og en rehabilitert pipe bidrar til å holde miljøet renere.

Rekkehus med fokus på pipe

Hva koster piperehabilitering?

Det er flere ting som påvirker prisen for en piperehabilitering, blant annet lengden på pipeløpet, antall etasjer som pipen går gjennom og hvor mange steder pipeløpet er tilkoblet en peis eller peisovn. Tilstanden på pipeløpet og hvor krevende adkomsten til pipa er, påvirker også prisen.

På grunn av alle disse faktorene er det vanskelig å si noe spesikt om hvor mye en piperehabilitering kan koste. Vi kommer gjerne på befaring for å hjelpe deg med å finne den løsningen som passer best til deg og din situasjon og komme med anbefalinger. 

Avhengig av de faktorene som er beskrevet ovenfor kan prisen variere fra 20.000 til over 100.000 kroner.

 

Slik utføres en piperehabilitering

De tre vanligste metodene som brukes når en skorstein skal rehabiliteres er stål, keramikk eller glidestøping. Av disse metodene er bruk av rustfrie og syrefaste stålrør den vanligste metoden i private boliger.

  • Stålpipe: Dette er en enkel metode der man fører et rustfritt og syrefast stålrør ned gjennom pipen. For at ildstedet skal fungere optimalt leverer vi stålpiper som kan hente luft utenfra og inn gjennom en egen kanal i pipeløpet.
  • Keramikk: En tradisjonell og kjent metode som er noe mer tidkrevende enn stålpipe. Bruk av keramiske rør krever at pipeløpet er helt loddrett.
  • Glidestøping: En metode der man støper en ny kanal inn i den gamle kanalen på de stedene det er spesifikke krav til tverrsnitt. Denne metoden brukes ofte på skorsteiner med store peiser eller flere ildsteder, for eksempel i bygårder.

Du vil kanskje også like:

Klebersteinsovn i stue med levende flammer og spisebord til venstre og vedoppbevaring til høyre for peisen

Selge bolig? 4 grep som kan øke boligverdien

Når du skal selge bolig trenger du ikke å gjøre de store investeringene for å øke boligverdien. Les om hvilke grep som kan øke verdien på boligen her.
Dam med vann som renner ned

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning

I perioder med skyhøye strømpriser finnes det grep du kan gjøre. Her har vi samlet tips til hvordan du kan unngå sjokkregningen. Les alle tipsene her.
Pipebrann i pipe med flammer som kommer ut av pipeløpet

Unngå pipebrann med disse gode rådene. Se tegn og årsak!

På vinteren er det høysesong for pipebrann. Her kan du lese alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er klare tegn og ikke minst hvordan du kan unngå å få pipebrann hjemme hos deg. Varmefag gir deg rådene du trenger.