Unngå pipebrann med disse gode rådene


Brannvesenet rykker ut til rundt 1000 pipebranner i året, og konsekvensene kan bli fatale. Her finner du alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er tegnene og hvordan du kan unngå pipebrann.

Når temperaturen faller, er det deilig å kose seg inne med fyr i peisen og vedfyring er en viktig varmekilde for mange. Men høysesong for vedfyring er også høysesong for pipebrann. Hvert år opplever dessverre mange hus- og hytteeiere at det begynner å brenne i pipa.

Pipe antent av pipebrann med flammer ut av pipeløpet

Dette gjør du ved pipebrann

 1. ​Steng ventiler og luker til skorsteinen.
   
 2. Bruk vann eller brannslokkeapparat hvis brannen sprer seg til huset rundt pipa.
   
 3. Slokking av selve pipebrannen bør du overlate til brannvesenet, men hvis de er langt unna kan du prøve å dempe brannen med et pulverapparat mens du venter.
   

Slik bruker du pulverapparat på pipebrann

 1. Åpne forsiktig sotluka.
   
 2. Styr slangen inn i skorsteinen.
   
 3. Trykk på utløseren i noen sekunder.
   
 4. Lukk igjen luka.
   
 5. Gjenta hvis brannen tar seg opp igjen.

Kilde: Sikker Hverdag/DSB

Slik oppstår pipebrann


Trond Utengen og Gjermund Nymoen ved Varmefag Drammen forteller at feil fyring eller rå ved som regel er årsaken til pipebrann.

- Det er dessverre høysesong for pipebrann nå. Pipebrann oppstår som regel fordi man har fyrt feil eller brukt rå ved, slik at man får blanksot i pipa. Andre årsaker er dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp. Dette fører til at det ikke blir nok oppdrift i pipa, og gjør at det tar fyr, forteller Nymoen.

Nymoen, som også jobber som overbrannmester i Drammensregionens brannvesen og har mesterbrev i feierfaget, kan trygt kalles ekspert på varme og ildsteder.

- Mange fyrer med rå ved, trolig fordi de kjøper det på bensinstasjonen. Denne veden er ofte importert fra utlandet, og har blitt feil lagret, sier han.

Utengen mener det er smart å gå til innkjøp av en fuktmåler til å måle fuktigheten i veden, som man får kjøpt for en relativt billig penge. Fuktigheten skal ikke være over 20 prosent.

- Har du ikke dette tilgjengelig, er et annet triks å gni vedkubben inn med såpe og blåse i den andre enden og se om det bobler. Er veden tørr nok, vil det skumme. Om du fyrer opp med fuktig ved vil du også se at det bobler når den får litt temperatur, sier Utengen.

«Det er høysesong for pipebrann nå. Pipebrann opptår som regel fordi man har fyrt feil eller brukt rå ved.»

Tre råd for å unngå pipebrann
 

 1. Bruk tørr og god ved.
   
 2. Fyr riktig. Sørg for å ha god trekk til det har blitt skikkelig fyr, og reguler trekken til det brenner med rolige flammer.
   
 3. Hold pipa i orden. Se etter sprekker og andre tegn. Lukter pipa maling? Da har det kanskje vært pipebrann.

Og til slutt, bruk fagfolk. Når du skal ha nytt ildsted eller pipe, bør du bruke montør som er sertifisert gjennom Norsk Varme - det er sikkerheten det handler om.

Her finner du oversikt over sertifiserte montører.

Saken fortsetter under bildet.

Unngå pipebrann. Bilder av Contura peisovn

Fyr riktig


I nyere ovner skal man fyre med mindre ved enn før.

- Mange fyller nok opp ovnene og struper igjen slik man gjorde før, men nå skal du bruke mindre ved for å redusere varmebelastningen i pipa. Vi må ofte lære opp kundene på nytt, for før var det jo vanlig å legge alt mulig inn i ovnen. Melkekartonger, impregnert trevirke, avispapir og diverse søppel skal ikke inn i ovnen, sier Nymoen.

Mens man tidligere fyrte fra bunnen, skal du fyre fra toppen nå. Bruk de største vedkubbene nederst og opptenningsved på toppen.

- Man kan bruke opptenningsbriketter eller tennposer øverst, men tørre og små fliser gjør samme nytten. Vi vil nødig råde folk til å pådra seg ekstra kostnader med å kjøpe briketter og tennposer, men det er det enkle valget. Fliser kan også brukes, men unngå avispapiret, råder Utengen.

Et annet viktig moment for å unngå pipebrann er at pipa må være i orden.

- Det er mye feilmonteringer i forbindelse med oppussing, der det er feil avstand fra pipa til brennbart materiale. Dette er spesielt risikabelt i eldre hus, siden eldre treverk kan selvantenne allerede ved 70 celsius om man får overopphetet pipe. Jeg har selv rykket ut til hus som har brent helt ned til grunnen på grunn av pipebrann, forteller overbrannmester Nymoen.

I tillegg kan det være at installering av ny ovn ikke matcher pipa. Riktig dimensjonering er viktig, understreker han.

- Vi kommer gjerne innom og måler oppdriften, legger Utengen til.

 

«Vi må ofte lære opp kundene på nytt, for før var det jo vanlig å legge alt mulig inn i ovnen.»

Klare tegn på pipebrann

Kan du ha hatt pipebrann uten å vite om det? I utgangspunktet ikke, mener Utengen og Nymoen.

- Det buldrer og braker veldig høyt, og det er veldig varmt. Ikke ta hånda di bort på pipa for å undersøke, da dette kan være flere hundre grader varmt. Men naboen merker tegnene kanskje først, siden det står flammer opp av pipa, sier Nymoen.

Dersom det nylig er pusset opp vil det også lukte maling ved pipebrann om pipa også har blitt malt.

- En annen årsak til at man kan ha hatt pipebrann uten å vite om det, er om man drar bort fra boligen mens det er fyr i peisen. Vi vil råde folk til å ikke fyre i peisen om man selv ikke er hjemme, for peisen kan tette seg som følge av pipebrann. Neste gang du fyrer opp kan det komme røyk ut i rommet og ikke opp og ut, forteller Nymoen.

Piperehabilitering hos Varmefag.

Bruk fagfolk til å installere ildsted og pipe


Trond Utengen forteller at de gang på gang kommer til kunder der enten ildsted eller pipen har blitt feilmontert, og råder folk til å bruke sertifiserte fagfolk til denne jobben.

- Det er absolutt mange flinke håndverkere der ute, og ildstedet blir som regel veldig fint å se på, men det er mange som ikke kan forskriften og monterer uforsvarlig, sier han.

- Det er ikke lenge siden vi fikk inn en kunde som var fortvilet fordi det hadde blitt helt brunt rundt peisen. Det viste seg at håndverkeren hadde brukt plater ment for baderom for å bygge inn peisen. “Det så fint ut da han dro”, sa kunden til oss. Det kunne ha fått fatale konsekvenser, mener Utengen.  

Ikke glem hytta!


Det er ifølge SSB over 400 000 hytter i Norge, og mange av dem har ildsted.

- Hytta kommer litt i annen rekke, men det er viktig å tenke sikkerhet også der. Frem til nå har det vært litt sånn at man gjør som med gamle senger, at man bare flytter den gamle peisen fra huset til hytta. Det kan fort skje feilmonteringer av slikt, forteller han.

1. januar i fjor kom det en forskrift om at feieren også skal gjennomføre kontroll på hytter, men ifølge Utengen gjenstår det fremdeles litt for at disse gjennomføres i praksis.

Du vil kanskje også lese:


Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe ny peis

Skal du gå til innkjøp av ny peis eller ovn, må du tenke på mer enn bare designet. Selv om ildstedets utseende er viktig for at du skal bli fornøyd, er det også en rekke andre faktorer som er minst like avgjørende.

Finn nærmeste butikk Se våre peisovner