Unngå pipebrann med disse gode rådene

Brannvesenet rykker ut til rundt 1000 pipebranner i året, og konsekvensene kan bli fatale. Her finner du alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er tegnene og hvordan du kan unngå pipebrann.
Pipebrann i pipe med flammer som kommer ut av pipeløpet

Fare for pipebrann ved vedfyring

Når temperaturen faller, er det deilig å kose seg inne med fyr i peisen og vedfyring er en viktig varmekilde for mange. Men høysesong for vedfyring er også høysesong for pipebrann. Hvert år opplever dessverre mange hus- og hytteeiere at det begynner å brenne i pipa.

Unngå pipebrann. Bilder av Contura peisovn

Dette gjør du ved pipebrann

  1. ​Steng ventiler og luker til skorsteinen.

  2. Bruk vann eller brannslokkeapparat hvis brannen sprer seg til huset rundt pipa.

  3. Slokking av selve pipebrannen bør du overlate til brannvesenet, men hvis de er langt unna kan du prøve å dempe brannen med et pulverapparat mens du venter.

Slik bruker du pulverapparat på pipebrann

  1. Åpne forsiktig sotluka.

  2. Styr slangen inn i skorsteinen.

  3. Trykk på utløseren i noen sekunder.

  4. Lukk igjen luka.

  5. Gjenta hvis brannen tar seg opp igjen.

Kilde: Sikker Hverdag/DSB

Slik oppstår pipebrann


Arne Andresen ved Varmefag Sandefjord forteller at feil fyring eller rå ved forårsaker blanksot i pipen og er som regel årsaken til pipebrann. Andre årsaker kan være dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp.

Rå ved blir ofte kjøpt på bensinstasjon eller andre steder der veden er importert fra utlandet og har blitt lagret på feil måte. Andresen mener det er smart å gå til innkjøp av en fuktmåler som man får kjøpt for relativt billig penge. Fuktigheten skal ikke være over 20 prosent.

- Har du ikke dette tilgjengelig, er et annet triks å gni enden på vedkubben inn med Zalo og blåse i den andre enden. Er veden tørr nok, vil det skumme. Om du fyrer opp med fuktig ved vil du også se at det bobler i veden når den får litt temperatur, sier Andresen.

Vil du vite hvordan du fyrer riktig? Finn et steg-for-steg guide om hvordan du fyrer riktig her

Tre råd for å unngå pipebrann

  1. Bruk tørr og god ved.

  2. Fyr riktig. Sørg for å ha god trekk til det har blitt skikkelig fyr, og reguler trekken til det brenner med rolige flammer.

  3. Hold pipa i orden. Se etter sprekker og andre tegn. Lukter pipa maling? Da har det kanskje vært pipebrann.

  4. Og til slutt, bruk fagfolk. Når du skal ha nytt ildsted eller pipe, bør du bruke montør som er sertifisert gjennom Norsk Varme - det er brannsikkerheten det handler om.
Pipehatt fra Varmefag.

Fyr riktig

I nyere ovner skal man fyre med mindre ved enn før for å redusere varmebelastningen i pipen. Før i tiden var det normalt å fylle ovnene med nok ved til det ikke var plass til mer. Mange fyrer også fortsatt på "gammelmåten", og legger alt mulig rart inn i ovnen. Men bare for å være helt klar; melkekartonger, impregnert trevirke, avispapir og annet søppel skal ikke inn i ovnen. Dette kan både gi pipeskader og uønsket utslipp til luften.

Mens man tidligere fyrte fra bunnen, skal du nå tenne på fra toppen. Du bruker de største vedkubbene nederst og opptenningsved på toppen.

- Man kan bruke opptenningsull, tennbriketter eller tennposer øverst. Det gjør opptenningsjobben effektiv og enkel. Tørre, små fliser gjør også nytten, men unngå avispapiret, råder Andresen.

Et annet viktig moment for å unngå pipebrann er at pipen må være i orden og være montert av sertifiserte fagfolk som kan sikre brannsikkerheten. Spesielt i eldre hus er det viktig at montering av pipe eller rehabilitering av pipe skjer av fagfolk, da eldre treverk kan selvantenne selv ved lave temperaturer om pipen er overopphetet. I tillegg er det spesielt viktig at pipen blir montert eller rehabilitert med riktig avstand fra pipen til brennbart materiale. 

Videre er det viktig at pipen passer til peisen og at det er riktig tilpasset din skorstein og situasjon. 

- Vi kommer gjerne innom på befaring, sier Andresen.

Klare tegn på pipebrann

Kan du ha hatt pipebrann uten å vite om det? I utgangspunktet ikke, mener Andresen.

Når det brenner i pipen, er det nesten umulig å ikke legge merke til det. Det braker høyt, og pipen er veldig varmt. Et annet tegn er at det kommer flammer opp av pipen som vil være synlig fra utsiden.

Dersom det nylig er pusset opp vil det også lukte maling ved pipebrann om pipa også har blitt malt.

Derimot kan du ha hatt pipebrann uten å vite det hvis du var borte fra boligen mens det var fyr i peisen. Vi anbefaler derfor å ikke reise bort hjemmefra eller å reise fra hytta mens det fremdeles er fyr i peisen. 

Peisen kan tette seg som følge av pipebrann, så selv om man ikke vet at man har hatt pipebrann, så vil du legge merke til det neste gang du fyrer opp. Da kan det nemlig komme røyk ut i rommet fordi pipen er tett.

"Vi må ofte lære opp kundene på nytt, for hvordan man fyrer riktig, for før var det jo vanlig å legge alt mulig inn i ovnen."

Piperehabilitering hos Varmefag.

Bruk fagfolk til å installere ildsted og pipe


Arne Andresen forteller at de innimellom kommer til kunder der enten ildsted eller pipen har blitt feilmontert, og råder folk til å bruke sertifiserte fagfolk til denne jobben.

- Det er absolutt mange flinke håndverkere der ute, og ildstedet blir som regel veldig fint å se på, men det er dessverre mange som ikke kan forskriften og ikke vet hvordan man monterer forsvarlig, sier han.

Ikke glem hytta!


Det er ifølge SSB over 400 000 hytter i Norge, og mange av dem har ildsted.

- Hytta kommer litt i annen rekke, men det er viktig å tenke sikkerhet også der. Mange tenker litt sånn at man gjør som med gamle møbler, at man bare flytter den gamle peisen fra huset til hytta. Det kan fort skje feilmonteringer av slikt, forteller Andresen.

1. januar 2017 kom det en forskrift om at feieren også skal gjennomføre kontroll på hytter, men ifølge Andresen gjenstår det fremdeles litt for at disse gjennomføres i praksis.

Du vil kanskje også like:

To menn fra Varmefag som installerer ny stålpipe på taket til et hus

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.
Monter som jobber med å montere en peis i stue ved siden av kjøkkenet

Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe

Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.