Ikke la peiskosen spoleres av dårlig trekk

Det skal være deilig å sitte foran peisen, men det blir ikke mye kos om peisovnen bare soter og nekter å fyre skikkelig. – Det er ovnen som trekker dårlig, tenker du kanskje. Men en ovn kan ikke og skal ikke trekke. Det er pipa du må ta en titt på.
Et kjærestepar som koser seg med kaffe foran peisen

Sikre og funksjonelle piper

Det er flere forhold som kan påvirke trekken i pipa. En del kan du forbedre selv, mens andre forhold må du få fagfolk på plass for å ordne. En pipe lever nemlig ikke evig, og med levende flammer i heimen gjelder det å gjøre det man kan for å få en funksjonell og brannsikker pipe.

"Det finnes mange måter å fyre på, men det viktigste er faktisk å sette seg inn i ildstedets bruksanvisning."

En kvinne som koser seg foran peisen med en bok

Nyere ovner krever med av pipa

Er du en av de som har en gammel peisovn fra før 1998 er sannsynligheten stor for at den utnytter langt mindre energi enn nyere ovner. I 1997 kom nemlig kravet om at alle peisovner skulle være rentbrennende. Som et resultat har man i dag redusert utslipp tilknyttet peisfyring med over 90 prosent.

Frem til i dag har det vært en formidabel utvikling av produkter med tanke på forbrenningen, virkningsgraden og det å holde glassene rene og sotfrie. Men fordi de utnytter langt mer av energien er det lite varme som slipper opp gjennom pipa.

Varmen stiger som vi vet oppover, skaper oppdrift og dermed også trekk. Gamle ovner vil derfor kunne skjule feil ved pipa fordi såpass mye varmetap førte til stor oppdrift uansett.

Når det er vanskeligere å få fyr i en ny ovn enn en gammel ovn – noe mange vil kunne oppleve – er det fordi den er mer energieffektiv. Er pipa i god stand vil den ikke ha noen problemer dette, men er trekken dårlig, er det et resultat av at andre forhold rundt pipa ikke er som de skal. Det bør da undersøkes med en gang.

En mann som legger på ekstra ved på peisen

Dårlig trekk - en røyksuger kan være løsningen

Så hva kan du sjekke selv, og når bør du ringe en fagmann? Sliter du med å få skikkelig fyr må du først og fremst sørge for at du ikke har undertrykk i rommet. Sørg derfor for at lufteventiler er åpne og sett gjerne et vindu på gløtt for å sikre nok lufttilførsel. Er det fortsatt dårlig fyr, bør du sjekke om feieluker eller andre ovner tilkoblet pipa er tette. Sørg for at pakninger er i orden og rengjør ovnen med jevne mellomrom. Å feie røret mot pipa kan også påvirke trekkforholdene positivt.

Er det fortsatt ikke blitt varmt og trivelig har vi fagfolk som kan dette, og som kan komme på befaring. Vi kan foreta trekkmålinger og gjøre de forbedringene som trengs. Ofte er problemet med trekken summen av flere småfeil og ikke én feil alene. Noen ganger kan derfor en røyksuger være løsningen. Hver lille negative ting vil i sum skape et problem, og da kan det være vanskelig å vite hvordan man skal løse problemet.

Finn nærmeste butikk Les flere tips og råd Les mer om piper

Du vil kanskje også like:

To menn fra Varmefag som installerer ny stålpipe på taket til et hus

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.
Mann feier pipa på taket til et hus

Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på

Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.

Skrevet av: Christina Parker, 14. oktober 2014.