Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?
Eldre ovn i rom

Hvorfor er en rentbrennende ovn et krav i Norge?

Kravet fra myndighetene kom først og fremst av hensyn til forurensning – for å redusere sotpartikkelutslippet. Og allerede i første generasjon rentbrennende ovner ble utslippet av sotpartikler redusert med over 90 prosent.

Dette har ført til at faren for pipebrann er betraktelig redusert, og feiernes tilbakemeldinger er at det nå er minimalt å feie sammenlignet med tidligere.

"En rentbrennende ovn i dag har en virkningsgrad på 75-80 prosent noe som gir en betraktelig reduksjon i vedforbruket."

Brann i pipe

Mer effektive ovner gir mer varme

– Nytt forbrenningssystem har ført til økt virkningsgrad på ovnene. Det vil si hvor mye av vedens energi vi klarer å overføre til rommet i form av varme, sier Rolf Christian Hansen, fag- og produktsjef ved Varmefags kjedekontor.

– Vi kjenner begrepet “fyre for kråka”. Gamle ovner gjorde i stor grad det, med en virkningsgrad på rundt 40 prosent. Når pipa i andre etasje var god og varm, kan du selv tenke deg hvor mye av varmen som gikk rett ut, sier han.

En rentbrennende vedovn i dag har en virkningsgrad på 75-80 prosent. Noe som gir en betraktelig reduksjon i vedforbruket – og minimalt med varme slipper ut til kråka. Det resulterer også i en hyggelig besparelse på fyringskostnadene.

Hvordan fungerer en rentbrennende ovn?

– Kort fortalt er dagens moderne peiser og ovner “isolert” i nedre del av brennkammeret, noe som gir en mye høyere forbrenningstemperatur. Videre blir det tilført sekundær luft. Det betyr at det blir tilført ekstra luft til de uforbrente gassene i toppen av bålet, som sørger for at også disse forbrennes, forklarer Rolf Christian.

– Denne luften har gjerne gått i en kanal inne i ovnen og dermed blitt forvarmet. Du kan faktisk se den ekstra forbrenningen som små stikkflammer der sekundærluften blir tilført.

Det er flere fordeler med nye ovner. En stor bonus er at høyere temperatur i brennkammeret bidrar til renere glass på dørene. Tidligere kunne man jo knapt se gjennom glassdørene. Det er nå kraftig forbedret, og med riktig fyring kan man brenne i ovnen med tilnærmet helt rene glass.

Fortsatt mange gamle ovner i bruk

– Men fortsatt er rundt halvparten av ovnene rundt om i de tusen hjem og hytter av den gamle typen. Totalt tilsvarer dette rundt 1,5 millioner gamle ovner som alle er klare for utskiftning, sier Rolf Christian Hansen.

"Kort fortalt er dagens moderne ovner “isolert” i nedre del av brennkammeret, noe som gir en mye høyere forbrenningstemperatur."

Finn nærmeste butikk Se alle våre rentbrennende peisovner

Du vil kanskje også like:

Mann feier pipa på taket til et hus

Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på

Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.
Gammel peis plassert midt i en kirke

Vedovnens historie

Vedfyring går langt tilbake i tid. Vi vil se på hvordan vedovnen har utviklet seg fra en enkel vedovn til en sofistikert og energieffektiv varmekilde, og hvordan den har påvirket både arkitektur og samfunn.
Grå vedovn med vedoppbevaring under peisovn og plassert mellom stue og kjøkkenet

Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted

Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.

Skrevet av: Håkon Rakeng, 29. oktober 2015.